Hlavní navigace

5 tajných výhod špenátu a špenátová polévka navíc

17. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Špenát má řadu pozitivních vlastností, o kterých se příliš neví. Je dobrý pro oči i pro těhotné ženy. Jeho nevýhodou je poměrně vysoký obsah kyseliny šťavelové, ale proti ní tu máme trik.

Obvyklým symbolem potraviny zlepšující zrak je kořenová zelenina – mrkev. Přitom stejné či ještě lepší služby poskytuje našemu organismu listová zelenina špenát.

Špenát byl přitom v minulosti naopak symbolem vysokého obsahu železa. Zpopularizovala ho takto především kreslená postava svalnatého Pepka námořníka, který svou sílu odvozoval právě od konzumace špenátu. Ve skutečnosti jsou optimálním zdrojem železa játra, luštěniny nebo dýně, i tak je ale železa ve špenátu dost – v průměru tři miligramy na sto gramů. Nejen proto je ale žádoucí špenát konzumovat.

Přečtěte si: Nedostatek železa srovnají některé potraviny, hlavně ty červené

5 méně známých výhod špenátu

Jak již bylo řečeno, špenát je dobrý na zrak, a to díky obsahu dvou druhů karotenoidů, které snižují riziko degradace makuly, nejcitlivější části sítnice. Pravidelná konzumace špenátu je tak doporučována všem, kdo si chtějí zachovat dobrý zrak, především však lidem ve věku nad padesát let.

Také ale těhotným ženám, kvůli vysokému obsahu kyseliny listové. Její příjem je důležitý z hlediska prevence rizik poškození plodu v těle matky – sto gramů špenátu přitom představuje prakticky celou denní doporučenou dávku kyseliny listové.

Každopádně jde o zeleninu představující optimální kombinaci obsahu vitamínů a minerálů a zároveň nízkou energetickou hodnotu – zmiňovaných sto gramů špenátu obsahuje jen o něco více než dvacet kilokalorií.

Z mnoha dalších pozitivních vlastností špenátu je možná ještě na místě zmínit jeho schopnost chránit pokožku před škodlivým UV zářením, což se obecně moc neví.

Špenát

  • obsahuje látky důležité pro zrak
  • má vysoký obsah kyseliny listové, důležité např. v těhotenství
  • chrání pokožku před škodlivým UV zářením
  • představuje optimální kombinaci obsahu vitamínů a minerálů
  • zároveň má nízkou energetickou hodnotu

Čerstvý i mražený

Ideální je konzumovat špenát čerstvý jako složku zeleninových či ovocných salátů, neboť vařením o část příznivých látek přicházíme.

Bohužel lze čerstvý špenát jen krátkodobě skladovat, v lednici v mikrotenovém sáčku vydrží maximálně týden.

Proto se většinou používá špenát mražený, na rozdíl od jiných druhů zeleniny přitom neztrácí tolik vitamínu C.

Proč se do špenátu přidává vejce a mléko

Samozřejmě ani špenát není dokonalý, pro někoho může být problémem poměrně vysoký obsah kyseliny šťavelové, která zabraňuje vstřebávání zdraví prospěšných vitamínů.

Opět je ale třeba ocenit historickou „vymakanost“ naší gastronomie – negativní vliv kyseliny šťavelové paralyzují ingredience, které se do špenátových jídel tradičně přidávají – tedy smetana, mléko nebo vejce. Jako třeba do špenátové polévky.

Nevíte, jak na to? Uvařte si špenátovou polévku podle našeho receptu.

Špenátová polévka

Suroviny k přípravě

  • špenát (mražená kostka nebo čerstvý)
  • cibule
  • česnek dle chuti
  • máslo
  • mouka
  • pepř
  • muškátový oříšek
  • smetana
  • vejce
  • vývar z hovězích kostí (nebo z hovězího předního nebo drůbežího masa) – masový vývar sice není nutný, polévce ale dodá chuť, kterou jinak musíme dohánět kořením

Postup při vaření polévky

Máslo rozpustíme a přidáme nakrájenou cibuli. Cibuli lehce osmažíme a přidáme mouku (hladkou nebo polohrubou) a připravíme si světlou jíšku. Zalijeme vychladlým vývarem nebo studenou vodou a metlou rozšleháme tak, aby se netvořily hrudky. Vaříme asi 10 – 15 minut za občasného míchání.

Následně přidáme špenát (mražený nemusíme vařit, čerstvý pokrájíme a vaříme asi pět minut), nastrouhaný nebo rozmačkaný česnek, špetku rozstrouhaného muškátového oříšku, nakonec zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Podle chuti osolíme.

Kdo má rád krémové polévky, může finální výtvor ještě rozmixovat. Na konci přidáme, již na talíř, půlku natvrdo uvařeného vejce. Dobrou chuť.

Samozřejmě i v případě špenátové polévky existuje řada variant, například vejce přidané do polévky nemusí být uvařené natvrdo, ale rozkvedlané jako součást samotné polévky.

V dalších variantách se nemusí vejce využít vůbec, vzhledem k výše popsaným informacím je to ale trochu nutriční chyba. Do polévky lze také přidávat brambory, použitou tekutinou kromě toho nemusí být masný, ale zeleninový vývar.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).