Hlavní navigace

3 výživoví poradci a zdravé potraviny, které by nikdy nepozřeli

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Zdravých potravin, které jsou ze všech stran doporučované, je spousta. Ne všechny nám ale chutnají. A jak to mají výživoví poradci? Na jakou zdravou potravinu nedají dopustit a jakou do sebe nedostanou navzdory všem nutričním doporučením?

PharmDr. Margit Slimáková

Patří v současnosti k nejvýraznějším českým specialistům na výživu a zdravotní prevenci. Popularizuje u nás Zdravý talíř, který chce nahradit zastaralou výživovou pyramidu. Je také odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola, která usiluje o regulaci bufetů a prodeje sladkostí ve školách po vzoru vyspělejších zemí. www.margit.cz

Jaká zdravá potravina je vaším favoritem? 

Zdravé mi chutná skoro úplně vše. Jedinou fakt nedokáži vybrat. K těm největším favoritům aktuálně patří bílý jogurt a tvaroh od farmáře, avokádo, kvalitní čokolády, bobulovité ovoce, tmavé salátové lístky a jedlé plevele, bio vejce a kváskové pečivo. 

Je některá zdravá potravina, kterou přesto nepozřete? 

Tak a teď mě nic nenapadalo, tak jsem poprosila manžela o pomoc a on hned: že nepiji víno! A má pravdu. Ale přímo z potravin už skoro třicet let nejím ryby, i když jen čistě z etických důvodů. 

Ing. Martin Škába

Výživový specialista, propaguje propojení východního a západního pohledu na oblast stravy, propojení mysli a těla v oblasti ovlivňování vitality, zdraví a hubnutí. Kromě osobního poradenství se věnuje i firemnímu sektoru. Pro firmy zpracovává workshopy, přednášky a teambuildingy z oblasti podpory pracovní výkonnosti, podpory mozkové činnosti, eliminace negativních dopadů sedavé práce, prevence chřipky, angíny na pracovišti apod. www.skaba.cz

Jaká zdravá potravina je vaším favoritem?

Mám moc rád avokádo, kokosový tuk, různé druhy olejů jako je konopný, dýňový. Také miluji sardinky ve vlastní šťávě, smíchané s rozemletými semínky, konopným olejem, cibulí. A dám si to s čerstvým celozrnným žitným kváskovým chlebem. Dobrota.

Je některá zdravá potravina, kterou přesto nepozřete? 

Mezi zdravé potraviny, které zrovna nevyhledávám, patří jistě vařená pohanka. Ač má pohanka úžasný nutriční profil, opravdu mi nechutná. Také pohankové vločky nemusím. Dále nemusím chobotnice. Ani kozí mléko a bulgur nepatří mezi potraviny, které – ač jsou zdravé – opravdu nemám rád.

RNDr. Petr Fořt, CSc.

Odborník ve výživě s erudicí v klinické biochemii, vědeckou praxí v imunochemii a ve sportovní fyziologii. Autor vědeckých prací, zabývajících se fyziologií, biochemií a výživou ve vrcholovém sportu. Poradce profesionálních sportovců a pro dětskou sportovní výživu. Autor celé řady produktů sportovní výživy a speciálních potravin. Popularizátor reálné výživy formou článků v magazínech a v pořadu ČT „Pod pokličkou“. Autor řady knižních publikací o výživě. Autor Komplexní nutriční typologie, používané sítí poraden Světa zdraví. Angažuje se v oblasti dětské výživy a pokračuje v šíření odborných znalostí ve sportovní výživě. Spolupracuje s odbornými lékaři v oblasti preventivní medicíny a řešení obezity. www.zdraveprovas.cz

Jaká zdravá potravina je vaším favoritem?

Předesílám – prosím pochopte, že jde o odpovědi na položené otázky. Neberte moje informace jako příkaz „dělejte to také tak“. Skutečně zdravé potraviny jsou pro mne prioritou, i když i mezi nimi se najdou takové, které nejím. Mám svých pár „favoritů“ a ty střídám a skládám jako ponožky.

Běžně – pochopitelně ne stále, používám kozí a ovčí jogurt neslazený. Kvalitní tvrdé sýry. Některé druhy „alternativních“ mlék. Některé si udělám i sám doma. Máslo bio (občas i ghí), krájenou krůtí šunku, nebo dokonce i sušenou vepřovou (pršut). Bio kuřecí maso, králičí a krůtí játra. Ryby – jím hlavně divokého lososa (ne faremního), přestože dostupný je u nás jen zamrazený, pražmu, občas candáta. Určitě jáhly, quinoa, kvalitní rýže (i indiánská), bezlepkové pečivo (ale ne polské). Ovoce? Hlavně „bobule“. Bio jablka. Ananas. Avokádo velmi. Dopřávám si kvalitní hořkou čokoládu, miluji mandle.

Pro mne jsou lákavé tzv. superpotraviny. Jejich seznam najdete na netu (podrobné informace na serveru 120na80.cz: Superpotraviny nejen na hubnutí) nebo v některých z mých publikací. Jasně, že nelze jíst jenom superpotraviny nebo jenom bio-potraviny.

Je některá zdravá potravina, kterou přesto nepozřete? 

Nemám ve svém portfoliu potravin také mnohé údajně zdravé – obiloviny (byť by byly „celozrnné“), ani slyšet o sóje, nesním ani opravdu zdravé „natto“. Až na výjimky nejím obiloviny obsahující lepek s výjimkou ovsa. Ani náhodou kvasnice včetně piva (zde řeknu – až na výjimky) a klasické kynuté pečivo a chléb. Nejím většinu luštěnin s výjimkou červené čočky, ale ani čínské zelí. Nejím „plesnivé“ a zrající sýry.

A jak to máte se zdravými potravinami vy? Které jsou vaše oblíbené a které „ani náhodou“?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).