Hlavní navigace

ZUMBA: Spontánní tanec v tělocvičně

23. 11. 2009

Sdílet

Zapomeňte, že jste v tělocvičně! Budete si myslet, že jste na párty! Hlásá nový fitness program, který nese název zumba. Je to možná dobrý nápad. Téměř každý by přece rád pálil tuky zábavnou formou. Otázkou je, zda zumba splní, co vám na začátku slibuje.

Podíváte-li se na jakékoliv stránky o zumbě, spatříte mladé, krásné a šťastné lidi, kteří se společně potí při zábavných kreacích. Zumba je v podstatě kombinace tanečních latinskoamerických prvků s prvky aerobiku. „Při zumbě zapojíte celé tělo. Nejvíce jsou pak namáhány břišní svaly, nohy a ruce,“ slibují na stránkách Zumba.cz. Cílem této alternativy aerobiku je hubnutí zábavnou cestou.

zumba

Zumba využívá od velice jednoduchých až po opravdu složité pokročilé pohybové variace, které se různě kombinují. Hodinu by si měl tedy užít každý. Vždyť i ten, kdo příliš neoplývá tanečním talentem, se večer na diskotéce potí do rytmu hudby, i když třeba nerytmicky. Lektor slouží vlastně spíše k inspiraci, jak se můžete na danou píseň pohybovat. A pokud nejste schopni kroky okoukat, nevadí, hlavně se musíte hýbat. Hodina zumby by se ale měla skládat z takových tanečních pohybů, které by měly mít co největší spalující a posilovací efekt.

Čtěte také: Zumba, to je nářez… pokud si vyberete dobrého lektora

Do aerobiku se již dávno zapojovaly taneční prvky, například mambo, chachacha a podobně. Založit hodinu jen na nich zní opravdu velice dobře a srdce milovníka tance zajásá. Na hodině zumby zazní energické písně a tančí se kroky salsy, moderního reggeatonu, merenge, cumbie, calypsa a dalších.

Najde se v České republice druhý Alberto Perez?

Zumba pochopitelně nevznikla v České republice, ale byla sem teprve nedávno dovezená. Údajně se zrodila zcela náhodou v roce 1999 v latinsko­americké Columbii, kdy si prý lektor aerobiku Alberto Perez alias Beto zapomněl na hodinu vzít CD s běžnou aerobic hudbou. Jediné, co měl tenkrát u sebe, byla latinskoamerická hudba. Nezbylo mu tedy nic jiného, než ji pustit a improvizovat. A vida, nový revoluční fitness program zumba byl na světě. Jeho hodiny latinskoamerického aerobiku se staly populárními.

zumba

Při zumbě, více než u jakéhokoliv jiného skupinového cvičení, záleží na osobnosti lektora, a tak je otázkou, zda Česká republika má dostatek vyškolených lektorů s Betovým temperamentem. Při zumbě se totiž příliš nemluví, lektor neříká: „Ááá, změna, tři čtyři a jede pravá noha!“, tak jak jsme zvyklí z jiných skupinových hodin. Lektor tančí určité prvky a je na návštěvníkovi kurzu, aby je okoukal. Někteří lektoři u nás ale hodinu neutáhnou.

Nedivím se. Vždyť vyškolit se, tedy stát se lektorem, můžete během jednoho víkendu. „Mám ráda tanec,“ svěřila se mi v šatně „lektorka“ zumby po hodině, kterou jsem navštívila. A pak dodala, že si víkendový kurz velice užila. Víkendový kurz? To vás vyškolili během jednoho víkendu? Prý ano: „Ale byla to vážně dřina. Tančili jsme od rána do večera.“ V té chvíli jsem se přestala divit, že mě zumba v jejím podání příliš nenadchla, přestože mám tanec také velice ráda. Hubnout pomocí latinskoamerických tanců je jistě dobrý nápad, ale rychlokvašení lektoři mu dobrou reklamu asi neudělají.

Napsali jsme: Street dance mimo ulici

Pro koho je a pro koho není zumba určená

zumba

Zumbu logicky vyhledávají lidé, kteří se chtějí hýbat, ale běžný aerobic je už nudí. Lidé, kteří mají rádi tanec, tak chtějí hodinu a půl využít co nejefektivněji. Jak už bylo napsáno výše, taneční talent nehraje příliš roli, i když někteří se mohou na hodině zumby trochu trápit. A proto případné povědomí o základních krocích latinskoamerických tanců není na škodu.

Zumbě by se měl naopak vyhnout každý, kdo je po nějakém úrazu, má problémy s páteří nebo s klouby. Některé taneční kroky, výkopy nohou, škubání zády a podobně by mu mohly snadno ublížit. Pokud si tedy nejste jisti svým zdravotním stavem, určitě se poraďte s lékařem, nebo upozorněte lektorku, že máte například nemocný kyčelní kloub. Správně by vám měla vysvětlit, kterým pohybovým variacím se musíte vyhnout.

Chcete cvičit? Přečtěte si náš speciál Začínáme ve fitness

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).