Hlavní navigace

Zralá maracuja vypadá jako pomačkaný míček

9. 8. 2016

Sdílet

 Autor: Titbit
Exotické ovoce maracuja má i svůj český název – mučenka jedlá. Díky svoji výrazné chuti se hodí k dochucování dezertů nebo i nápojů. Jak maracuju vybrat a jíst?

Maracuja nebo také passion fruit či mučenka jedlá, původně pochází z Brazílie. Misionáři přisuzovali jejím květům symboliku a označovali ji za ovoce umučení Krista. Složité květy symbolizují Kristovu trnovou korunu, tři blizny pak představují tři hřeby a deset okvětních lístků apoštoly. Liány květiny jsou pak asociovány s bičováním.

Galerie: Poznejte exotické ovoce

Plody maracuji jsou kulaté nebo oválné. Barvu mají modrou až purpurovou a velké jsou kolem sedmi centimetrů. Slupka je asi tři milimetry silná, lysá a pevná. Uvnitř je bílá dužina obklopená míškem s průhlednou pokožkou, který je naplněn žlutou až oranžovou dření se semeny. Dřeň má exotickou chuť, je navinulá a lehce sladkokyselá.

Díky svoji výrazné chuti se hodí k dochucování dezertů nebo i nápojů. Použít ji můžete i do marmelád nebo ovocných salátů pro zvýraznění chuti. Skvěle chutná i čerstvá, pojídaná po rozkrojení rovnou z plodu.

Maracuja a zdraví

Bohatá je především na vitamín A, B a C, dále pak na fosfor, vápník, železo a vlákninu. Díky vysokému obsahu železa je vhodná pro lidi trpící anémií.

Jak maracuju vybrat a jíst

Podobně jako u ostatních druhů exotického ovoce, vzhled zralého plodu nemusí být perfektní a lákavý pro oči.

Zralá maracuja vypadá jako pomačkaný míček – skoro jako golfový. Dolíčky ve slupce tedy nejsou na závadu, pokud není nikde prasklá. Slupka může být i hladká, avšak vnitřek nebude tak sladký.

Hlavní je, aby byla pevná a dala se dobře rozkrojit nožem. Vnitřek pak můžete sníst rovnou nebo jej přidat do pokrmů.

Seriál exotické ovoce server Vitalia.cz připravil společně se společností Titbit, dovozcem exotických pochoutek, www.titbit.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).