Hlavní navigace

Pozor: na nosních kapkách vzniká těžká závislost!

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Nosní kapky jsou jen zdánlivě nevinná věc. Na jejich užívání může vzniknout těžká závislost, které se člověk špatně zbavuje a která leze do peněz. Dělají to výrobci schválně?

Je to stejné peklo, jako když je člověk závislý na antidepresivech, hracích automatech či třeba alkoholu. Jen s tím rozdílem, že při tom můžete dýchat. U závislosti na nosních kapkách ne. A nemožnost pořádně se nadechnout patří pro mnohé k nočním můrám celkem oprávněně.


Autor: Isifa.cz

Tady jsou příběhy lidí, kteří si peklem závislosti prošli nebo právě procházejí a svěřili své příběhy do diskuse na  internetovém serveru Doktorka.cz (http://disku­se.doktorka.cz/za­vislost-nosnich-kapkach/).

„Kapky jsem kupovala i po 3 baleních a pak už jsem musela měnit lékárny, protože už se na mě dívali podezřele a já si musela vymýšlet, že kapky nejsou pro mě. Představa, že mi kapky dojdou o víkendu, mě naprosto děsila a byla bych ochotná pro ně jet třeba 30 km,“ píše Hanka. „Musela jsem si kapat co půl hodiny, abych vůbec byla schopná dýchat, ztratila jsem dočasně čich a byla totálně odkázaná na kapky. Jedno jsem ale zjistila, že opravdu funguje – MUSÍTE POSBÍRAT VŠECHNY SÍLY A ABSTINOVAT. První dny jsou ŠÍLENÉ, myslela jsem, že mi to roztrhne hlavu a nos a byla jsem totálně vyřízená. Ale po několika dnech to začalo ustupovat a nos se zprůchodňoval… “

„I já jsem závislák, je fakt, že to i dost leze do peněz. Stříkám si 6 let s jednou krátkou přestávkou. Přesně jako ostatní, mám stále zásobu kapek doma a teď i mastiček, které se k nim dávají zdarma. Jedny mám v práci, jedny v kabelce, jedny u postele a jedny na kraji ložnice na odpolední potřebu. Šílený…“ stýská si Vlasta.

A lékárníci bohužel potvrzují, že tato závislost může vzniknout a to velice rychle, během jednoho týdne.

Jak je to možné? Dělají to snad výrobci kapek schválně?

I takové otázky člověka napadnou – byl by to jistě skvělý byznys, přidat do kapek látku, která způsobuje závislost. Odpověď je však podle Michaely Bažantové, lékárnice, která provozuje internetové stránky s podtitulem Lékárnice jsou také maminky (www.lekarnice-maminky.cz), jednoznačná: ne, výrobci to nedělají záměrně. Látka, která v kapkách způsobuje závislost, tam být musí, protože je tou účinnou látkou, která způsobuje splasknutí sliznice.

„Některé nosní kapky obsahují takzvaná lokální sympatomimetika, ta působí přechodné oplasknutí nosní sliznice, a tím zlepšení průchodnosti nosních průduchů a snížení sekrece z nosu,“ vysvětluje Michaela Bažantová. Jenomže: „Při jejich dlouhodobějším užívání dochází k otoku nosní sliznice, který průchodnost nosu ještě zhorší. Skutečně hrozí možnost návyku s intenzivním zduřováním sliznice za stále kratší dobu po aplikaci kapek.“

Jak se závislost projevuje?


Autor: SXC

Podle Michaely Bažantové a také podle zkušeností těch, co si závislostí prošli, se mohou objevovat výraznější, ale také vzácnější další projevy kromě toho, že si člověk stále musí kapat do nosu – bolesti hlavy, závratě, nervozita, poruchy spánku, zvýšení krevního tlaku nebo zastřené vidění.

Jak dlouho je tedy bezpečné kapky brát? „Pouze čtyři až sedm dní,“ říká lékárnice. A přestože to lékárníci kupujícím často zdůrazňují, a je to napsáno i v příbalovém letáku, málokdo to skutečně dodrží.

Jenže co s tím? Existují mezi kapkami i preparáty, které jsou bezpečné, tedy bez hrozby vzniku závislosti? „U nosních kapek, které obsahují lokální sympatomimetika, je tato hrozba vzniku závislosti vždy. Naopak toto riziko nehrozí u nosních kapek, popř. sprejů s obsahem mořské vody nebo bylinných extraktů,“ říká lékárnice.

Závislosti se člověk zbavuje jen obtížně

Dá se závislosti na nosních kapkách zbavit nebo si nosní sliznice definitivně navykne fungovat jen s kapkami? Lékárnice i pacienti se shodují, že bez pomoci lékaře to prakticky nejde.

„Závislosti se zbavuje jen velmi pomalu, nejlépe za pomoci otorinolaryngologa, který nejprve provede kontrolu nosní sliznice a zvolí nejvhodnější léčbu,“ říká Michaela Bažantová. Ta sice nemusí trvat dlouho, ale v prvních osmačtyřiceti hodinách je hodně nepříjemná.

Přečtěte si: seriál Chřipka – každoroční kolorit

A jak člověk vlastně pozná, že už je na nosních kapkách závislý? „Pokud jste několikanásobně překročili doporučenou dobu užívání nebo pokud si nosní kapky dávkujete častěji, než doporučí lékárník, a sliznice znovu zduří již krátce po aplikaci kapek dříve, než by při správném krátkodobém užívání měla,“ vysvětluje lékárnice.

Matky se však podle ní nemusí bát nosní kapky dávat dětem. Při správném užívání jsou bezpečné. Tedy pokud budete dítěti podávat nosní kapky s obsahem sympatomimetik podle doporučení lékárníka a nebudete překračovat dávkování ani dobu podávání, je všechno v pořádku. „Pro děti do dvou let ale nejsou vhodné přípravky ve formě sprejů, pouze ve formě kapek. Nejmenším dětem doporučuji tyto kapky do nosu nevkapávat, ale vytírat tyčinkou,“ radí lékárnice.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).