Hlavní navigace

Zámek Veltrusy a Nelahozeves

9. 10. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Ani ne hodinu jízdy autem severně od Prahy se nacházejí dva zámky, které stojí za to navštívit. Zámek Veltrusy a Nelahozeves. Pokud vás nelákají prohlídky interiérů, věřte, že i okolí zámků stojí za podzimní procházku.

Oba zámky leží poblíž řeky Vltavy, zhruba v polovině cesty mezi Prahou a Mělníkem. K oběma vedou upravované cyklostezky. Pojedete-li autem, poblíž vede dálnice D8.

Rozlehlý zámecký park ve Veltrusech

Dům A. Dvořáka

Hrady a zámky člověk většinou vidí již z dálky. Pokud dojedete do Veltrus, musíte zámek trochu hledat. S městem jej spojuje rozsáhlý park, který přímo vyzývá k delší procházce. Parkové cesty jsou většinou rovné, dlouhé a lemované stromy. Teď na podzim ideálním místem, jak nasbírat tašku kaštanů pro tvorbu nejrůznějších figurek a zvířátek. Někdo si je dává dokonce pod polštář, nebo dva tři nosí v kapse: tři kaštany už prý ochrání před lehkomyslností a zaručí zdraví a vyrovnanost. Jeden v kapse působí jako ochrana proti revmatismu, zánětu kloubů, bolestem zad a rýmě.

Zámek původně obklopovala francouzská zahrada, kterou ovšem smetla povodeň v roce 1764.  Další povodeň o dvacet let později byla ale významným podnětem k dalšímu rozvoji parku, který je v současné době opravdu rozsáhlý – má 116 hektarů. Přechází ovšem v oboru a lužní les, takže celková plocha činí asi tři sta hektarů.

Čtěte také: Po turistické značce

Drama se tu rovněž odehrálo při povodních v roce 2002, kdy padly téměř dva tisíce stromů a další pozvolna odumírají. Narušena ovšem byla i statika budov, zničena část zámecké techniky a vybavení dílen.

Jak si žila šlechta na venkovském sídle

Původně letohrádek, navrhl v první polovině 18. století Giovanni Battista Alliprandi, významný pražský architekt italského původu, a postavil příslušník starého českého šlechtického rodu Václav Antonín Chotek, místodržící v Čechách.

Prohlídka interiérů vám umožní nakouknout do barokního a rokokového bydlení české šlechty na venkovském sídle. Na severní straně k zámku přiléhá čestný dvůr s fontánami, kde návštěvníci obdivují věčné stroje na vodní pohon. Dvůr lemují alegorické sochy znázorňující dvanáct měsíců a čtyři roční období.

  • Zámecký park je veřejnosti otevřen celoročně. Nádvoří můžete stihnout ještě v říjnu (jen víkendy  8:30 – 17:00), než se až do dubna uzavře.

Zámek Nelahozeves: sbírka obrazů a umělecká řemesla

Zámek Nelahozeves je považován za skvost české renesanční architektury. V interiérů můžete vidět krásný nábytek, velké množství církevních předmětů, vzácné sklo, keramiku, porcelán, hudební nástroje a cennosti z drahých kovů. Všechny exponáty pocházejí z 12. až 20. století. 

  • Zámek Nelahozeves je pro veřejnost přístupný od 1. dubna do 31. října každý den kromě pondělí od 9:00 do 17:00 hodin. Poslední prohlídka začíná v 16:00 hodin.
Dům A. Dvořáka

Do Nelahozevsi jezdí návštěvníci zejména za poslechem, nebo jen připomínkou hudby našeho předního skladatele Antonína Dvořáka, který se zde narodil, což je cítit na každém kroku. Mohou si prohlédnout jeho rodný dům, který slouží současně jako muzeum. K vidění je zde dobový nábytek, obrazy a různé doplňky a památky spojené s Mistrovým životem.

Otevírací doba Muzea Antonína Dvořáka:

  • 1. a 3. týden v měsíci: středa až neděle: 9:30 – 12:00 a 13:00 – 17:00
  • 2. a 4. týden v měsíci: středa až pátek: 9:30 – 12:00 a 13:00 – 17:00

Dvořákovu stezkou

Vydáte-li se z Nelahozevsi jižně po červené turistické značce, dojdete k rozhledně Hostibejk. Zalesněný vrch nabízí pohled na celé Kralupy nad Vltavou a okolí (odsud byla také pořízena první fotografie města). Koncem sedmdesátých let zde byla postavena stylová výletní restaurace, která stále nabízí tradiční česká jídla, ale i mezinárodní kuchyni.

Dvořákova stezka vede i severně od Nelahozevsi. Cestu lemuje z jedné strany Vltava, z druhé ji obklopuje pískovcový masiv. 

Foto: Wikipedia.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).