Hlavní navigace

Kouříte? A nemáte obstrukční plicní nemoc?

10. 8. 2009

Sdílet

Jestli si myslíte, že si kouřením můžete způsobit „jen“ rakovinu, tak jste na omylu. Možná jste si už zvykli na pravidelné vykašlávání a problémy s dechem. Jenže byste se měli mít před podobnými příznaky na pozoru. Vaše diagnóza může znít neúprosně: chronická obstrukční plicní nemoc.

V Česku kouří zhruba třetina lidí. Většina z nich věří, že se jim zhoubné nádorové onemocnění vyhne. Často ovšem netuší, že cigarety je mohou ohrozit jiným, velmi vážným onemoněním. Příznaky chronické obstrukční nemoci plic jsou navíc pro kuřáka celkem nenápadné: vleklý kašel, pravidelné vykašlávání hlenu nebo dýchavičnost. Co je to vůbec za onemocnění a je opravdu tak nebezpečné?

Chronická obstrukční plicní nemoc (CHOPN) je vleklé zánětlivé onemocnění průdušek, pod kterým se může skrývat bronchitida nebo rozedma plic. Někteří nemocní mohou trpět kombinací obou potíží a navíc ještě astmatem. Celosvětově trpí touto chorobou přibližně 600 milionů lidí, v Česku jde až o 700 až 800 tisíc dospělých. Ze 75 procent tuto chorobu způsobuje kouření.

astma plice

Na celém světě ročně umírá 4,7 milionů pacientů na chronickou obstrukční nemoc plic. V České republice je to cca 2000 osob ročně. 

Světová zdravotnická organizace předpovídá, že v roce 2020 bude CHOPN pátou nejčastější příčinou ztráty pracovní neschopnosti. Už teď stoupá počet nemocných – a spolu s tím rostou také finanční náklady na léčbu. Češi, kteří onemocní ročně touto nemocí, stráví v průměru 36 dní v pracovní neschopnosti. Z toho 16 dní musejí být hospitalizováni.

Čtěte rozhovor s lékařkou: Chcete přestat kouřit? Vsaďte na odbornou pomoc! 

Osmdesát procent dospělých kuřáků chce přestat kouřit. Sami jsou většinou bezradní a hned napoprvé se zlozvyku nezbaví. Pokud se obrátí na lékaře, pravděpodobnost úspěchu se zvýší. Jak se „léčí“ kouření a kdo má větší šanci?

Jak se CHOPN projevuje

Mezi první projevy nemoci patří především velké potíže nemocného s dýcháním, lidově řečeno „nemůže popadnout dech“. Dochází u něj k postupnému zužování dýchacích cest a poškození plicní tkáně. Dýchá proto povrchněji, rychleji a se stále většími potížemi. Do jeho plic se dostává výrazně méně kyslíku než v případě zdravých lidí.

Šli byste ihned k lékaři, pokud byste měli příznaky chronické obstrukční nemoci plic?

Může to dojít až tak daleko, že samotné dýchání je pro pacienta tak namáhavé a vysilující, že mu musí být do plic podáván čistý kyslík pomocí přístroje, a to po dobu minimálně 16 hodin denně.

Nemocný je nejprve nucen omezit všechny fyzicky namáhavější aktivity. Časem však musí zpomalit také chůzi a často odpočívat. Cesta do schodů se může stát nepřekonatelným problémem. Jeho stav se stále zhoršuje a začíná být odkázán na pomoc okolí. V konečném stadiu činí nemocnému potíže i takové banální aktivity jako je například přijímání potravy a oblékání.

Kdy být ostražití před CHOPN?

  • Pokud máte vleklý kašel
  • Trpíte-li vleklým vykašláváním hlenu
  • Pociťujete-li zadýchávání, které se zhoršuje (především při tělesné zátěži)
  • Jste aktivní nebo bývalý kuřák
  • Jste starší 40 let

Čím dříve, tím lépe!

Stejně jako u většiny nemocí, i u CHOPN platí, čím dříve je nemoc odhalena, tím lépe. Máte-li podezření na chronickou obstrukční plicní nemoc, neotálejte a při nejbližší příležitosti navštivte plicního lékaře. Plicní odborník nejlépe posoudí, o jak vážné stadium nemoci jde a stanoví, jaké podávat léky a jak provádět dechovou rehabilitaci. Při včasné diagnostice a nasazení efektivní léčby může nemocný vést i nadále plnohodnotný život bez větších omezení.

cigareta

Velmi důležité je onemocnění diagnostikovat co nejdříve, aby bylo možné nasadit efektivní léčbu a zároveň lépe uchovat kvalitu života na vysoké úrovni. Pacient by proto měl být co nejvíc informovaný a neměl by se bát včas navštívit lékaře.

Pokud vám byla diagnostikována CHOPN, nepropadejte panice, ani depresi. Je velmi důležité, abyste spolupracovali se svým ošetřujícím lékařem a dodržovali léčebné postupy. Neznamená to, že zbytek života strávíte doma v posteli. Právě naopak. Můžete dál fungovat jako před tím, pouze se musíte více hlídat.

Čtěte téma: Pasivním kuřákům hrozí i smrt 

Pro zákaz kouření v restauracích a barech je většina obyvatel České republiky. Hlasy proti kouření dokonce pocházejí z řad samotných kuřáků. Když tedy nechceme k jídlu a pití cigaretový kouř, proč kouříme? Ohrožuje pasivní kouření skutečně naše zdraví?

Prevence? Nekouřit!

Pokud se této nemoci chcete vyhnout, nezačínejte s kouřením. Pokud jste začali, pokuste se přestat. Pohybujte se pokud možno v čistém ovzduší a snažte se předcházet infekcím dýchacích cest. V neposlední řadě dbejte na správnou životosprávu, tzn. jezte dostatečné množství ovoce, zeleniny a bílkovin a věnujte se pohybovým a sportovním aktivitám.

Léčba

Léčba medikamenty

  • Inhalace léků, které rozšiřují průdušky
  • Tablety, které rozšiřují průdušky
  • Kortikosteroidy
  • Antibiotika
  • Léky usnadňující vykašlávání
  • Kyslík

Další léčebné metody

  • Dechová rehabilitace
  • Lázeňská léčba
  • Chirurgická léčba
  • Podpůrná ventilace

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).