Hlavní navigace

Z Hradce Králové do Hoděšovic

31. 7. 2009

Sdílet

TIP NA VÝLET – Tentokrát prozkoumáme okolí Hradce Králové, ve kterém si k výletu vybereme jednu z mnoha turistických tras. Husté smíšené lesy nás provedou naučnou stezkou k motorestu Koliba. Podíváme se do malebné vesničky Hoděšovice a po modré turistické značce se vrátíme zpět do města, kde si prohlédneme Lesní hřbitov.

Přes rybníky ke Kolibě

Náš výlet začíná v městské části Nový Hradec, z níž vybíhá většina turistických tras jihovýchodně od města. Vydáme po modré, která zde začíná a dovede nás za městské hranice k rybníku Biřička. Ten, ač to tak nevypadá, v létě slouží příležitostně ke koupání. Pokračujeme po břehu rybníka na další rozcestí Dubinka a scházíme z modré. Ta by nás zavedla do Vysoké nad Labem. Na rozcestí začíná 5 km dlouhá lesní naučná stezka k motorestu Koliba a souběžně s ní vede i žlutá turistická trasa. Stezka nás zatáhne hlouběji do lesa, ve kterém kříží mnoho lesních cest. Doporučuji tedy dávat pozor na značky, lehce zde můžete sejít. Lesy jsou smíšené, plné borůvčí a kapradin. Informační tabule naučné stezky nás mimo jiné seznamují s probíhající obnovou porostu – vidět tu můžete tisíce malých boroviček.

Naučná stezka tvoří pěknou procházku lesem, při které míjíme odpočívadla. Pohybujeme se kousek od hlavního silničního tahu z Hradce do Brna, takže i sem doléhá hluk jedoucích aut. Po deváté zastávce stezky se napojuji na žlutou značku a po pár metrech se ocitám na rozcestí Borkovník.  Na konci lesa musím přejít již zmíněnou hlavní silnici. Zde si dejte pozor, je tu velký provoz, takže dostat se na druhou stranu je prakticky nemožné. Na křižovatce se nachází motorest Koliba.

Na cestě do Hoděšovic

Kolem Koliby projdeme a pokračujeme lesem dva kilometry po silnici do sousední vesničky Hoděšovice. Už z okraje lesa na nás vykukují střechy vesnických domků a po levé ruce máme třešňovou alej. U autobusové zastávky vybíráme cestu, po které se vrátíme zpět do Hradce. Máme dvě možnosti. Nabízí se nám kratší zelená, po které dojdeme přímo na Nový Hradec, a žlutá. Ta se napojuje na modrou, která vede k Lesnímu hřbitovu. Já jsem zvolila druhou, delší variantu. Za zastávkou v Hoděšovicích jsem zabočila doleva a dostala se až za ves, kde se zelená se žlutou rozchází. Žlutá značka vede luky, klidnou a mírně zvlněnou královéhradeckou krajinou, město se nám schovává za blízkými lesy. Celá trasa je ideální na kolo, proto zde můžete potkat spoustu cyklistů.

Po modré k Lesnímu hřbitovu

Rozcestí Černá stráň

Na rozcestí Bažantnice – Hájovna pokračujeme po modré zpět do lesa. Cesta vede na Černou stráň kolem Mazurovy chalupy. Chalupa je památkou na dávnou osadu tady v lesích. Pomalu se přibližujeme k Hradci, výlet si můžeme obohatit návštěvou rybníku Výskyt, který je od nás vzdálený pouze jeden kilometr.

O kousek dál začíná nová asfaltová cesta, která přilákala hradecké bruslaře. Nese název Hradečnice I a v budoucnu má být součástí připravované nadregionální cyklotrasy z Žitavy do Chocně, zvané Žitavská stezka. Pokud vás bolí nohy, z dalšího rozcestí Ve Vlčích jámách, můžete pohodlně sejít na červeně značenou cestu, která vede na Nový Hradec a je dlouhá jen tři kilometry.

Na okraji města se nachází Lesní hřbitov a v jeho stínu i naturální pohřebiště domácích zvířat. Podél Lesního hřbitova vede zelená cesta na Nový Hradec. Musím však hledat v mapě, protože je velmi špatně označena. Tato spojovací cesta je dlouhá zhruba 2, 5 km, vede lesem kolem rybníku Kříž až k hlavní silnici. Přes ni je pro turisty a cyklisty postaven most – nadchod, který nás odděluje od Nového Hradce. Po zelené pokračujeme až ke kostelu, u kterého se nachází zastávka MHD.

U Lesního hřbitova se nemusíte vracet na Nový Hradec, ale můžete pokračovat na konec modré do městské části Malšovice.

Okruh Hradec Králové – Koliba – Hoděšovice – Lesní hřbitov

Celková délka: 18 km

Doba výletu: 5 hod

Na kole: trasa je sjízdná

Stoupání a klesání: cesta střídavě klesá a stoupá

Značení trasy: trasa je dobře značena k Lesnímu hřbitovu

Foto: autorka

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).