Hlavní navigace

Vzpoura lidí ze satelitů: Další stovky sousedů nechceme

29. 4. 2010

Sdílet

Černé prognózy expertů se naplňují. Hit posledních 15 let, satelitní města, se mnohde proměnily z bydlení snů na bydlení, které v sobě spojuje nevýhody města i vesnice. A lidé toho začínají mít dost. Příkladem může být středočeská Jesenice. V devadesátých letech ideální místo k žití v přírodě a přitom čtvrthodiny cesty od Prahy.

Černé prognózy expertů se naplňují. Hit posledních 15 let, satelitní města, se mnohde proměnily z bydlení snů na bydlení, které v sobě spojuje nevýhody města i vesnice. A lidé toho začínají mít dost.

Příkladem může být středočeská Jesenice. V devadesátých letech ideální místo k žití v přírodě a přitom čtvrthodiny cesty od Prahy.

Čtěte téma: Ideální adresa v Česku

Kde se žije nejlépe? Hodně záleží na tom, z jakého úhlu se na věc podíváte …

Od té doby ale lidí ve vesnici přibylo téměř čtyřikrát (z 1500 na 6000) a někteří volají stop dalším plánům na výstavbu. Jádrem sporu je nový územní plán, který obec chystá a který s současné podobě navrhuje zastavět dalších 50 a 60 hektarů půdy.

„Pro další stovky lidí tu není kapacita. Život se tu za posledních 10 let hrozně změnil. Lidi tu chtěli bydlet v přírodě, teď jsou tu paneláky. Místa ve školce a škole nejsou. Cesta do Prahy ráno trvá hodinu a jede se krokem. Silnice jsou ve špatném stavu,“ popisuje zastupitelka obce a členka sdružení Rozumný rozvoj Sylva Marková.

Celý článek najdete na serveru Aktuálně.cz.

Čtěte téma: Je správná doba ke koupi bytu?

Před rokem byly aktuální diskuse o tom, zda budou ceny bytů stagnovat nebo dále padat. Dnes se ukazuje, že ceny dále padaly. Kdo prodal před rokem, neprohloupil. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).