Hlavní navigace

Vyšší mateřská znovu ve hře

14. 4. 2010

Sdílet

Matky mají opět šanci, že v tomto roce nedostanou méně peněz než vloni. Sněmovna totiž přehlasovala senátní veto novely zákona o nemocenském pojištění.  Novela vrací mateřskou a také ošetřovné na úroveň minulého roku. Snížení těchto dávek bylo součástí Janotova úsporného balíčku, dávka pomoci v mateřství je od 1. ledna vyplácena pouze ve výši 60 místo 70 % vyměřovacího základu.

Matky mají opět šanci, že v tomto roce nedostanou méně peněz než vloni. Sněmovna totiž přehlasovala senátní veto novely zákona o nemocenském pojištění. 

Novela vrací mateřskou a také ošetřovné na úroveň minulého roku. Snížení těchto dávek bylo součástí Janotova úsporného balíčku, dávka pomoci v mateřství je od 1. ledna vyplácena pouze ve výši 60 místo 70 % vyměřovacího základu.

Čtěte téma: Mateřská v časech „balíčku“

Podle výše příjmu se může jednat až o několik tisíc měsíčně…

V únoru poslanci schválili návrh na opětovné zvýšení peněžité podpory v mateřství, který ale v březnu vetoval Senát. Senátorům vadila zejména skutečnost, že novela bude mít dopady na státní rozpočet. Připomínali také, že nejde o propopulační opatření.

Aby byl tahanicím konec, musí nyní novelu podepsat prezident Václav Klaus. Na případné veto má prezident 15 dnů od doručení zákona, už dříve však prohlásil, že vetuje každý zákon, který by zvýšil schodek státního rozpočtu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).