Hlavní navigace

Inspektoři znají první výsledky kontrol podezřelé soli z Polska

9. 3. 2012

Sdílet

Česká inspekce kontroluje sůl a potraviny původem z Polska, kde se namísto jedlé používala technická sůl. Na základě informací o tom, že v Polsku byla průmyslová sůl využívána pro výrobu potravin a byla deklarována jako sůl jedlá, provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odběry vzorků potravin i vlastní soli původem z Polska. Nyní jsou k dispozici první ucelené výsledky 15 vzorků potravin a 4 vzorků soli.

Česká inspekce kontroluje sůl a potraviny původem z Polska, kde se namísto jedlé používala technická sůl.

Na základě informací o tom, že v Polsku byla průmyslová sůl využívána pro výrobu potravin a byla deklarována jako sůl jedlá, provádí Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odběry vzorků potravin i vlastní soli původem z Polska. Nyní jsou k dispozici první ucelené výsledky 15 vzorků potravin a 4 vzorků soli.

Laboratorní rozbory potravin se zaměřily zejména na analýzy, jejichž výsledky by mohly indikovat přítomnost soli neurčené k lidské spotřebě. Při rozborech soli samotné se sledovalo, zda jsou dodrženy parametry charakteristické pro jedlou sůl.

„Na žádném z dosud zanalyzovaných vzorků se neprokázala nežádoucí kontaminace a naměřené hodnoty sledovaných znaků odpovídaly právním předpisům, případně deklaraci na obale,“ uvedl k výsledkům mluvčí Michal Spáčil.

SZPI v kontrolách a odběrech vzorků pokračuje, výsledky dalších odebraných či odebíraných vzorků budou k dispozici koncem příštího týdne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).