Hlavní navigace

Výrobci nás krmí horšími potravinami než západ Evropy

19. 5. 2011

Sdílet

Světoví výrobci potravin dodávají do postkomunistických zemí méně kvalitní potraviny než na zbytek kontinentu. S odvoláním na zjištění slovenské asociace spotřebitelů o tom informovala Česká televize. Bulharsko, kam se údajně dodává zboží nejhorší kvality, si dokonce stěžuje u Evropské unie. Výrobci přiznávají, že složení některých výrobků se stejnou značkou se pro jednotlivé trhy liší.

Světoví výrobci potravin dodávají do postkomunistických zemí méně kvalitní potraviny než na zbytek kontinentu.

S odvoláním na zjištění slovenské asociace spotřebitelů o tom informovala Česká televize. Bulharsko, kam se údajně dodává zboží nejhorší kvality, si dokonce stěžuje u Evropské unie.

Výrobci přiznávají, že složení některých výrobků se stejnou značkou se pro jednotlivé trhy liší.

„Výsledek testu ukázal to, co si mnozí spotřebitelé už roky šeptali. Firmy často posílají nižší kvalitu do nových zemí EU, kde mají pocit, že se spotřebitelé ještě tak nebrání,“ řekl předseda Asociace spotřebitelů Slovenska Miloš Lauko.

Podle agrárního analytika Petra Havla je to známá věc i v Česku. „Je potřeba ale říci, že tato skutečnost má dvě strany. Při plnohodnotném složení by ty výrobky byly dražší, než jsou,“ vysvětlil.

„Je neslýchané, aby v Evropě platily dvojí standardy pro prodej potravin. Pokud se skutečně prokáže, že se k Bulharsku přistupovalo jako k druhořadé zemi, Sofie zváží veškeré právní kroky,“ řekl bulharský ministr zemědělství Miroslav Naydenov.

„Já si nedokážu představit, že by jednotlivý členský stát začal komunikovat s nějakým silným výrobcem, řetězcem, aby měnil receptury tak či onak,“ řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa. Podle informací ČT Fuksa požádal své zahraniční kolegy, aby mu studii poslali. Až ji bude mít v ruce, zváží další postup, informuje server Aktuálně.cz.

Celý článek najdete na Aktuálně.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).