Hlavní navigace

Vybíráte dětské boty? Metoda mačkání palce nefunguje

4. 1. 2017

Sdílet

 Autor: depositphotos.com
Vybrat boty pro sebe a trefit správnou velikost není nic světoborného, ale vybrat správnou velikost a dobrou botu pro dítě, to už je kumšt. Jak na to?

Mladý člověk botu vybírá podle vzhledu, starší podle funkce a pohodlí, jak ale vybrat botu pro malé dítě? Víte, jakých kritérií byste si měli všímat, když neobouváte sebe, ale míříte do oddělení s dětskou obuví? Tady je přehled nejčastějších a často také neuvědomělých chyb, kterých se dopouštějí rodiče při nákupu dětských bot.

Hlavně ať je bota krásná

Na první pohled krásné boty, že? Ale co je líbivé pro naše oči a naše peněženky může být zdravotní hrozbou pro dětská chodidla. Obtíže se přitom nemusí projevit hned, ale až v dospělosti. Mezi nejčastější deformace nohou způsobené nevhodnou obuví patří ploché nohy, vbočené palce, vybočené malíky či kladívkové prsty. Mysleme proto tedy spíše na rady a doporučení odborníků než jen na vzhled. Špatná volba dětských bot totiž ovlivní způsob chůze na celý život.

Rodič nezná velikost chodidla

Málokterý rodič dá na ortopedická doporučení a málokterý také kontroluje růst nohy tak často, jak by bylo potřeba, i když si toho často ani není vědom. Noha malého dítěte roste rychlostí 15–18 mm za rok, u starších dětí pak 8–12 mm za rok. Průměrně tak potřebuje měnit botu dvakrát až třikrát ročně. „Rodiče by měli průběžně kontrolovat u dětí velikost chodidla, a to u předškoláků a mladších školáků každé dva až tři měsíce, u starších školáků každé čtyři až pět měsíců a u mladistvých jednou za půl roku,“ říká Jana Šůstková, vedoucí vývojového oddělení společnosti FARE.

Metoda mačkání palce

Ve chvíli, kdy dospějeme k rozhodnutí, že bota potřebuje obměnit a vyrazíme do obchodu, nabízí se otázka: jak správně změřit dětskou nohu, aby jí bota padla co nejlépe? Většina z nás jistě aplikovala zažitý způsob měření, který spočívá ve stlačení boty v místě, kde má vaše dítě palec. To je ovšem veliká chyba. Většina dětí totiž v botě automaticky pokrčí prsty a vy tak odcházíte z obchodu s velikostí řádově o číslo menší, ne-li hned o dvě čísla. „Vezmeme-li do úvahy, že děti jsou poměrně apatické k nepohodlí svého obutí, protože mají snížený práh citlivosti vůči bolesti a tlaku, ani vám neoznámí, že by je bota trápila – nožka se botě přitom značně přizpůsobí,“ varuje Jana Šůstková.

Porovnání nohy a boty

Co tedy dělat, abychom botu vybrali správně? Důležitý je určitě prostor ve vybrané obuvi. Je třeba zkontrolovat, jestli je bota dostatečně široká. V ideálním případě by měla mít kulatou špičku a šněrovaní na tkaničky, které umožňuje variabilitu a lépe nožku zafixuje. Důležitý je vhodný materiál – kůže nebo plátno, které jsou vzdušné. Boty by měly být opatřené dostatečně hustým a hlubokým vzorkem, aby neklouzaly. Vnitřní stélka má být měkká, ale zajistit i dostatečnou oporu pro klenbu nohy a patu.

Čtěte více: Jak vybrat první boty pro dítě

„Dítě by při měření nohy nemělo sedět, ale stát, přičemž měříme obě nohy, nejen jednu z nich. Jde nám přitom o nejzazší bod patního oblouku až po konec nejdelšího z prstů, kterým nemusí být vždycky palec. K výslednému měření je nutné připočíst tzv. nadměrek, který činí asi 12 mm. Polovina nadměrku slouží jako rezerva pro volný pohyb prstů a polovina počítá s růstem chodidla,“ doplňuje Jana Šůstková. Pokud už máte naměřeno, je nutné poměřit výslednou délku nohy s vnitřní délkou obuvi. Takto postupujte v každém obchodě s obuví, výrobci obuvi nepoužívají shodné číslování.

Ušetřit za každou cenu?

Šetření na nákupu dětských bot bývá nešťastné. Dětská noha se totiž sestává z chrupavčitých kostí, proto jakýkoliv nevhodný přítlak na nohu vede k její deformaci a použitý nekvalitní materiál ke kožním problémům. Odbornice nedoporučuje ani nákup renomované značky z bazaru. Pokud již obuv byla vystavena běžnému nošení, bude mít opotřebované podešve i opatky, takže dítěti neposkytne dostatečnou oporu jak při běžném nošení, tak při zátěžových aktivitách.

Zdroj: FARE

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).