Hlavní navigace

Vše, co člověk potřebuje k životu, je v jediném semínku

29. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Photl.com
Všechno, co člověk potřebuje k životu, se možná nenaučí v mateřské školce, ale jistě najde v jednom jediném malém semínku. Konopná, slunečnicová či další semena nejsou jen pro ptáky.

Teď se nebudeme bavit o nakličování semen, jaro je ještě daleko. I když! Nakličovat semena můžete celoročně a ti, kdož tak činí, jistě vědí, že tímto procesem ze semen získávají to nejlepší, co v nich je.


Autor: Photl.com

Semínka lněná, dýňová, konopná, sezamová, slunečnicová… každé je nabité pro organismus prospěšnými látkami

Semínka jsou velmi populární především u strávníků, kteří upřednostňují zdravou výživu. Bodejť by ne. V jednom malém semínku najdete všechno to, co člověk potřebuje k životu. Zdá se, že v tomto případě neplatí žádná přímá úměra, právě naopak. Čím menší potravina, tím je pro výživu cennější.

Pojďme si tedy jednotlivá semena představit. Možná, že vás zaujmou natolik, že je rádi zařadíte do svého jídelníčku. Ale všeho s mírou. Pokud to s nimi přeženete, vaše stolice bude po nějakou dobu velmi rychlá, a je také dobré vědět, že semena nejsou vhodná ani stravitelná pro některé typy potravinových alergií a nesnášenlivostí, a především při onemocnění jater, slinivky a střev.

Přečtěte si: Jarní klíčení – co se hodí a jak na to

Lněné semínko stále vede

Asi neznámějším a nejpoužívanějším semínkem je semínko lněné, které najdete snad v každém kvalitním chlebu. Je ceněno především pro svůj vysoký obsah omega 3 mastných kyselin, ale obsahuje také řadu minerálů, například hořčík, draslík, vápník, jód a vitamín E. Kromě tuků v něm procentuálně najdeme až 23 % bílkovin a 29 % sacharidů.

Lněné semínko působí proti zácpě, upravuje trávení a napomáhá správné stolici. Je výbornou prevencí proti rakovině tlustého střeva. Léčí záněty trávicí soustavy, zejména střev, také žaludeční a dvanácterníkové vředy. Užívá se rovněž na podporu urychlení porodu. Zevně se používá k horkým obkladům na bolestivá místa. Nejúčinnější je v mletém stavu, lze také popíjet odvar. Oblíbený je i lněný olej, který je možno buď užívat po lžičkách nebo přidávat do vhodných pokrmů. Olej i mletá semena je potřeba rychle spotřebovat, neboť po čase rychle žluknou. Samotný olej je většinou potřeba uchovávat po otevření v lednici.

Sezame, otevři se

Pohádkové semínko je vhodné především pro posílení nervového systému a zharmonizování psychiky. Je ideální pro těhotné a kojící ženy, také malé děti či ženy v klimakteriu, seniory a sportovce. Má vysoký obsah vápníku a hořčíku, také draslíku a zinku, vitamínů skupiny B. Pomáhá při menstruačních křečích i zavinování dělohy po porodu. Působí při křečích jakéhokoli druhu, tedy i tetanii, epilepsii a podobně. Pro svůj obsah se doporučuje také ženám v klimakteriu trpící osteoporózou. Konzumuje se při nervových vypětích, stresu a depresích. Posiluje imunitu, uklidňuje a napomáhá správné srdeční činnosti.

Čtěte dále: Během fyzické aktivity jezte, radí profesionálka

Je známé jako posyp nejrůznějšího pečiva, ale koupíte-li si celý sáček, můžete si se semínky doma zakouzlit. Oblíbené jsou sezamové tyčinky s medem, tzv. sezamky, nebo také chalva z mletého sezamového semínka, která může být výbornou svačinou do školy nebo na hory. Je sladká a kalorická, dodá energii a potřebné živiny a navíc skvěle chutná.

Sezamová pasta z praženého mletého semínka, často také s přidanou mořskou solí se prodává ve sklenicích ve zdravých výživách jako tahini. Pastu lze natírat na pečivo, přidávat do pokrmů nebo jen tak mlsat na sladko s přidaným medem či rýžovým sirupem. Někdo kupuje tahini pro výrobu klasického východního pokrmu s názvem hummus. Ale nebojte, není to žádný humus.

 Recept na hummus:

  • 250 g cizrny
  • 100 g pasty tahini
  • 1–2 dcl vody
  • 0,5 dcl citrónové šťávy
  • 0,5 dcl olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • mořská sůl
  • pepř

Sušenou cizrnu přes noc namočíme, ráno slijeme vodu a uvaříme více než do měkka. Po vychladnutí dobře rozmixujeme, přidáme další přísady a vše důkladně rozmícháme. Skladujeme v chladničce a můžeme konzumovat buď v misce jako dobrotu k opečeným kousíčkům celozrnného toustu nebo přímo mazat jako pomazánku na pečivo. 

Slunečnicová semínka nejsou jen pro ptáky

Oblíbená a to nejen u ptáčků jsou slunečnicová semínka, která jsou velice výživná a tučná, s vysokým obsahem kyseliny linolové a vitamínu E. Jsou vhodná jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, užívají se při vysoké hladině cholesterolu v krvi, podvýživě nebo lupénce či ekzémech. Obsahují vitamín B1 – thiamin a solidní množství železa, vápníku, hořčíku a fosforu. Ideální je konzumovat je loupaná v syrovém stavu.

Dýňová semínka na prostatu i cizopasníky ve střevech

O dýňových semínkách se traduje, že obsahují vysoké procento zinku a jsou vhodná na močové cesty a zvětšenou prostatu u mužů. Obsahují také hodně železa a mědi, i některé vitamíny skupiny B. Zajímavostí je, že dokážou účinně zlikvidovat parazity ve střevech. Nejčastěji se konzumují syrová.

Čtěte dále: Můžou za všechno červi v našem těle?

Konopné semínko v sobě ukrývá poklad a není to THC

Konopné semínko netřeba představovat. Kdo nesázel, jistě sklízel. Málokdo však ví, že kromě účinků marihuanového kouře se od konopí dá čekat i nutričně nabité semeno, a to bez obsahu THC, jak se někteří neznalí konzumenti obávají.

Semínko obsahuje řadu cenný látek a živin, vitamínů a minerálů, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny a také všechny esenciální aminokyseliny. Je vhodné naprosto pro každého a především i pro nemocné a oslabené jedince. Konzumuje se nejlépe v pomletém stavu, ve kterém se také někdy prodává. Celá semínka je nutno nejprve pomlít nebo namočit. K dostání je rovněž konopné mléko nebo za studena lisovaný konopný olej, který má zevně vynikající účinky na atopickou pokožku a konzumuje se především pro svůj vysoký obsah mastných kyselin.

Co se týká esenciálních aminokyselin obsažených v semínku, existuje výrobek zvaný konopný protein, který je k dostání ve zdravých výživách a je určen primárně pro všechny ty, kteří potřebují zvýšit příjem kvalitních bílkovin, například potravinoví alergici či vegani. Konopný protein doporučuje také odborník na vegetariánskou výživu, MUDr. Zbyněk Luňáček.

Přečtěte si: Každý nemocný má mít své konopí

Chia semínka jsou u nás novinkou

Chia semínka se těší čím dál tím větší oblibě. Co jsou zač? Jedná se o drobounká semena šalvěje hispánské, která pochází z Jižní Ameriky. Užívají se samotná nebo ve směsích s obilovinami, rozemletá nebo rozmočená v různých kaších, jogurtech, obilných mlékách a přesnídávkách. Pokud se semena namočí,  vytvoří se gel, který se snadněji konzumuje. Semínka obsahují omega 3 mastné kyseliny, železo, hořčík, zinek, antioxidanty, mají vysoký obsah vlákniny a bílkovin. Nutričně jsou velmi bohatá a mají také spoustu zdravotních účinků, například snižují hladinu cukru v krvi.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).