Hlavní navigace

Neznalost zákona neomlouvá - ani volební oranžádu či guláš

3. 9. 2012

Sdílet

Jídlo a pití zdarma táhnou. Je celkem jedno, jestli lákají k akci na prodej super kastrolů nebo předvolební kampani. Politik vás může otrávit sliby i volebním gulášem nebo oranžádou.

ČSSD musela před pár dny zastavit distribuci oranžády, která byla součástí jejích volebních mítinků. Půllitrový nápoj s označením „Oranžový životabudič“ a obrázkem šéfa strany tu rozdávali lidem zadarmo. Volební manažeři prý netušili, že limonádu nabízejí v rozporu se zákonem.

Až na upozornění novináře serveru iDnes, že označení nápoje neodpovídá české legislativě, se podivili. „To tam být musí?“ cituje iDnes reakci manažera na dotaz, proč na etiketě chybí výrobce či distributor.

Neznalost zákona neomlouvá ani volební oranžádu

„Pokud jde o bezpečnost a označování potravin, je v zásadě jedno, že jde o potraviny či nápoje coby reklamní předměty, vztahují se na ně stejné podmínky jako na ty běžně prodávané,“ řekl nám Pavel Kopřiva, mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), která případ začala prošetřovat. „Rozhodně tu platí stejná pravidla. Jediný rozdíl je v tom, že pokud je lidé dostanou zadarmo, neplatí pravidla pro reklamační řízení. Co dostanete, těžko můžete reklamovat.“

Jaké podmínky tedy „oranžový životabudič“ nesplňoval? „Podnět teprve prošetřujeme. V obecné rovině lze říci, že ten, kdo nápoj distribuoval, pochybil tím, že ho neoznačil v souladu s vyhláškou.“ Co vyhláška vyžaduje?

Údaje, které mají být povinně uvedeny na obalu výrobku:

  • distributor, prodejce, výrobce, ale minimálně jeden z nich
  • název výrobku
  • množství
  • doba použitelnosti, doba minimální trvanlivosti
  • složení

V případě oranžády chyběly informace o distributorovi či výrobci, během několika dnů byl tento nedostatek napraven. ČSSD dodatečně uvedla, že nápoj pro ni vyrábí kladenská sodovkárna Kalabria. „Chybějící údaje mohou doplněny například na separátním štítku,“ vysvětluje Pavel Kopřiva a upřesňuje: „Ale třeba informace psané rukou by asi nebyly v pořádku, minimálně z důvodu možné nečitelnosti.“

Venku na náměstí stejně jako v restauraci

ČSSD nebyla zdaleka první, kdo měl podobné potíže. Jak nám řekl mluvčí SZPI, inspekce na obdobná pochybení narazila opakovaně, a to nejen na politických mítincích, ale také na různých reklamních akcích, kde se také rozdávalo jídlo či pití.

Přečtěte si k tématu: Výlet s obědem a kilo uzenin zdarma!

Také ODS před pár lety rozdávala konzervy s volebním gulášem, na nichž scházela celá řada povinných údajů. Z konzervy nebylo zřejmé ani to, jestli se v ní ukrývá vepřové nebo hovězí maso. Scházely na ní také údaje o složení a použitých konzervačních látkách nebo barvivech. „Netušili jsme, že na konzervách s volebním gulášem musí být stejné údaje jako na ostatních potravinách,“ reagovala tehdy strana.

Nejčastějším atributem volebních mítinků je guláš či polévka nebo točené pivo. I pro nebalené potraviny ovšem platí stejná pravidla jako pro jejich podávání v restauračních zařízeních, dohled spadá do kompetence krajských hygienických stanic v resortu ministerstva zdravotnictví.

Čtěte také: Kolik institucí u nás vlastně kontroluje potraviny?

„Pokud se jedná o podávání potravin na předvolebních akcích, pak i v tomto případě musí být splněny požadavky potravinového práva. To znamená, že nabízené potraviny, ať již balené nebo nebalené, nebo pokrmy, musí být bezpečné a zdravotně nezávadné,“ potvrdil nám Vlastimil Sršeň, mluvčí Ministerstva zdravotnictví ČR. „Musí být dodrženy všechny nezbytné hygienické požadavky, které platí ve všech případech, například správné uskladnění, servírování na předmětech určených výhradně pro styk s potravinami, které musí být čisté a vhodné pro daný účel. V případě, že by došlo v souvislosti s konzumací k onemocnění, nese plnou odpovědnost osoba, která potravinu nabízela nebo podávala.“ Hygienici se ale dosud na předvolebních akcích, kde byly podávány pokrmy nebo nápoje, nikdy nesetkali s ohlášenými případy zdravotních obtíží spojovaných s konzumací potravin nebo nápojů na těchto akcích.

I darovanému guláši koukej pod pokličku

Rčení „darovanému koni na zuby nekoukej“ v případě jídla zdarma neplatí. Chtějte informace, buď uvedené na obalu, nebo od pořadatele akce, máte na ně nárok. „Potravinářské výrobky, obdobně jako výrobky živočišného původu musejí být označeny tak, aby byl identifikovatelný výrobce, popřípadě ten, kdo je uvádí do oběhu a zodpovídá za zdravotní nezávadnost a za složení uvedené na etiketě,“ připomíná Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Pokud jde o předvolební akce, kde se používají jako lákadlo lidí potraviny, považuje za symptomatické, že se většinou nabízí guláš, však také strany tak nějak gulášovitě míchají všechno možné dohromady. A volební limonáda? Původně se takto označoval nápoj z citronové šťávy, tedy z plodů citroníku limonového, kterému limonáda vděčí za svůj název a původní příchuť – kyselou.

Pokud budete mít ohledně jídla a pití zdarma, ať už vám ho dává kdokoli, pochybnosti, můžete se obrátit na SZPI nebo v případě nebalených potravin či nápojů na krajskou hygienickou stanici, kteří podnět prošetří.

Čtěte dále: Nejlevnější nákup: stojí nám to za to?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).