Hlavní navigace

Vnitro chce lidem posílat textové zprávy s popisy hledaných dětí

3. 4. 2009

Sdílet

Ministerstvo vnitra chce zapojit veřejnost do pátrání po ztracených dětech, a to prostřednictvím rozesílaných textových zpráv s popisem hledaného dítěte. Projekt, který počítá také s pomocí policejních psychologů rodinám pohřešovaných, by měl fungovat od května. Cílem projektu nazvaného Národní koordinační mechanismus je zvýšit rychlost a efektivitu pátrání po pohřešovaných dětech, počet takových dětí totiž v celé Evropské unii stoupá. Podle ministerstva by se mechanismus týkal zhruba deseti,…

Ministerstvo vnitra chce zapojit veřejnost do pátrání po ztracených dětech, a to prostřednictvím rozesílaných textových zpráv s popisem hledaného dítěte. Projekt, který počítá také s pomocí policejních psychologů rodinám pohřešovaných, by měl fungovat od května.

Cílem projektu nazvaného Národní koordinační mechanismus je zvýšit rychlost a efektivitu pátrání po pohřešovaných dětech, počet takových dětí totiž v celé Evropské unii stoupá. Podle ministerstva by se mechanismus týkal zhruba deseti, maximálně 20 případů z celkového množství 7000 až 9000 dětí, po kterých se v Česku každoročně vyhlašuje pátrání.

Od 25. května k rodičům, kteří nahlásí zmizení dítěte, vyjede policejní hlídka a na místě podle získaných informací vyhodnotí, zda je případ vhodné zařadit do koordinačního mechanismu. Pokud zjistí, že ano, popis dítěte se vzápětí objeví na policejním webu a policie dá současně vědět médiím a mobilním operátorům. Ti rozešlou textovou zprávu s údaji o dítěti do všech mobilních telefonů v okruhu zhruba pěti kilometrů od místa, kde se dítě ztratilo. Ministerstvo si od projektu slibuje, že lidé se pak aktivně zapojí do pátrání a na linku 158 oznámí, že dítě zahlédli nebo našli.

Policisté rodinám poskytnou i psychologickou pomoc. „Je to absolutní novinka. Rodiče (pohřešovaného dítěte) si často nestěžují na to, že policie nevyšetřuje, oni se zlobí na to, že s nimi policie nemluví. Proto jsme se rozhodli, že použijeme policejních psychologů,“ řekla ředitelka ministerského odboru prevence kriminality Jitka Gjuričová. Výhoda těchto psychologů podle ní spočívá v tom, že mají informace z vyšetřování a zároveň vědí, které z těchto informací mohou rodičům sdělit, a které ne.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).