Hlavní navigace

Máte auto? A víte, co máte mít v nové autolékárničce?

12. 7. 2010

Sdílet

Podle vyhlášky z roku 2009 by každé auto mělo být do 1. 1. 2011 vybaveno novou autolékárničkou.  Obsah nových autolékárniček se od původních liší v komponentech, které musí splňovat předepsané parametry nebo jsou v povinné výbavě zcela nově. Autolékárničky je možné již nyní zakoupit v lékárnách, na čerpacích stanicích, ale i v obchodních domech.

Podle vyhlášky z roku 2009 by každé auto mělo být do 1. 1. 2011 vybaveno novou autolékárničkou. 

Obsah nových autolékárniček se od původních liší v komponentech, které musí splňovat předepsané parametry nebo jsou v povinné výbavě zcela nově. Autolékárničky je možné již nyní zakoupit v lékárnách, na čerpacích stanicích, ale i v obchodních domech.

Odborníci varují před dokupováním jednotlivých částí povinného vybavení a doporučují spíše pořízení celé nové autolékárničky. Původní obsah může mít prošlou expirační dobu, nebo si nepořídíte vše zcela podle nového předpisu a nákup se vám pak může včetně pokuty pěkně prodražit.

Obsah nových autolékárniček se od původní varianty dost liší. Motoristé nově musí mít k dispozici resuscitační masku s výdechovou chlopní, izotermickou fólii nebo leták s radami, jak zvládnout dopravní nehodu.

Naopak není nutná resuscitační rouška, sterilní obvazy a zavírací špendlík. Komponenty, jako jsou obvazy, obinadlo, náplasti a rouška, mají pevně stanovené parametry vyhovující zdravotnickým normám. Nůžky mají speciální tvar se zaoblenými rohy, které brání poranění. Lidé by si měli stále hlídat i expirační dobu autolékárniček.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).