Hlavní navigace

V Novém Boru už zase teče pitná voda

26. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Kvalita dodávané vody do části obce Okrouhlá a ulic města Nový Bor je již v pořádku. Od dnešního dne ji lze používat, jen to chce dodržet pár důležitých pravidel.

Krajská hygienická stanice Libereckého kraje vydala novou zprávu týkající se kvality pitné vody v části obci Okrouhlá a ulic města Nový Bor. Konkrétně jde pak o ulice Revoluční, Lužická, Egermannova, Komenského, Jungmanova, Lipová, Slovanka, Akátová, Dobrovského, Gen. Svobody, Havlíčkova, Lidická, Nábřežní, Nemocniční, Odboje, Podskalská, Severní, U Rybníčku, U Studánky, U Vodárny, Úvoz, Zátiší a Žižkova.

Čtěte k tématu: Nový Bor: Kvůli znečištěné vodě mají lidé zdravotní potíže 

Konec zákazu platí od dnešního dne

Na základě analýz pitné vody již nadále neplatí zákaz používání nejakostní pitné vody, a to s účinností od dnešního dne, tedy 26. srpna 2015. Výsledky vzorků odebrané vody z vodovodního systému skupinového vodovodu Česká Lípa – Nový Bor – Žandov s důrazem na postiženou oblast města Nový Bor a obce Okrouhlá, prokázaly vyhovující kvalitu dodávané pitné vody na všech odběrových místech systému.

Vzhledem ke stagnaci vody ve vnitřních rozvodech budov se však doporučuje:

  • Vodu důkladně odtočit min. 5 minut tak, aby z kohoutků (místním proplachem) byla dopravena voda s vyšším obsahem chlóru do celého distribučního systému, a tím došlo k desinfekci i koncových rozvodů v budovách.
  • Krajská hygiena dále upozorňuje na přechodné zhoršení organoleptických vlastností vody, tj. pachu (voda bude cítit po chlóru) a barvy.
  • V případě zhoršených senzorických vlastností vody (barva, pach) se  nedoporučuje takovou vodu používat k pití.
  • Pokud bude voda vizuálně čistá, je doporučováno po dobu do 24 hodin od jejího spuštění vodu převařit, tj. uvést do doby varu a nechat 10 minut zchladnout (přirozeně, nepřidávat led ani nedávat do lednice) na cca 80 °C a až teprve potom používat k pití.

Monitoring kvality pitné vody v rámci státního zdravotního dozoru bude i nadále probíhat.

Zdroj: Novy-Bor.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).