Hlavní navigace

V nemocnicích stráví víc času ženy

7. 3. 2011

Sdílet

Téměř dva miliony Čechů se léčily s akutním problémem v nemocnici. To znamená, že na 1 000 obyvatel 187 hospitalizací o průměrné délce asi šest dní, informuje na svém webu Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a popisuje agentura ČTK. Průměrný věk hospitalizovaných žen byl o půl roku nižší než hospitalizovaných mužů, což je dáno těhotenstvím a porody.

Téměř dva miliony Čechů se léčily s akutním problémem v nemocnici.

To znamená, že na 1 000 obyvatel 187 hospitalizací o průměrné délce asi šest dní, informuje na svém webu Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) a popisuje agentura ČTK. Průměrný věk hospitalizovaných žen byl o půl roku nižší než hospitalizovaných mužů, což je dáno těhotenstvím a porody.

Průměrná délka hospitalizace byla u žen zhruba o čtvrt dne kratší než u mužů. Absolutně i v přepočtu na 1 000 obyvatel byly častěji hospitalizovány ženy, a to více než o čtvrtinu. Z velké části je to opět dáno pobytem v nemocnici v době těhotenství, porodu a šestinedělí.

Pokud se vydělí tyto specifické vlivy, podíl mužů a žen se vyrovná. Muži jsou dvakrát častěji přijati do nemocnice s vážnými poraněními a pro zneužívání alkoholu a drog, které vyústilo ve vážnou duševní poruchu. Naopak až pětkrát více hospitalizací žen je pro doprovod nemocného dítěte.

Obecně nejčastější příčinou přijetí do nemocnice na lůžka akutní péče jsou nemoci oběhového systému. Nejdelší hospitalizace je u transplantací, duševních onemocnění a vážných mnohočetných poranění. Nejméně hospitalizací na 1 000 obyvatel daného věku bylo u dětí a dorostu od pěti do 19 let, nejčastěji kvůli onemocněním uší, nosu, úst a krku, například pro odstranění mandlí.

Děti končí v nemocnicích často kvůli otravám

Dále byly časté poruchy trávicího traktu a infekce. Relativně vysoký počet hospitalizací byl u dětí pro úraz, otravu a otravu léky. U malých dětí jsou nejčastější příčinou úrazy a popáleniny.

Počty hospitalizací v krajích odpovídají velikosti krajů a v přepočtu na 1000 obyvatel je zřetelný vliv koncentrace nemocnic a specializovaných center do některých krajů. V Praze a Jihomoravském kraji připadalo na 1000 obyvatel 220 a 217 hospitalizací, ve Středočeském kraji 146 případů. Hospitalizací pro mnohočetné poranění bylo na 1000 obyvatel nejvíc v kraji Jihočeském, pro onemocnění a poruchy dýchacího ústrojí v kraji Ústeckém.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).