Hlavní navigace

V Děčíně očkovali proti vzteklině

26. 5. 2009

Sdílet

Město každým rokem připravuje hromadné očkování psů proti vzteklině. V první vlně nechali občané oočkovat 213 zvířat. Druhá vlna se připravuje na podzim. Město také do budoucna zvažuje možnost v rámci očkování psy čipovat. Letos se očkovalo na jedenácti místech ve městě. Ve všech případech se jedná o okrajová místa, kde mají obyvatelé horší přístup k veterinární ordinaci a zvířata z takových míst mají obvykle problém z opouštěním svých domovů. Letos na očkování přišlo 213 zvířat. Vydáno bylo 16…

Město každým rokem připravuje hromadné očkování psů proti vzteklině. V první vlně nechali občané oočkovat 213 zvířat. Druhá vlna se připravuje na podzim. Město také do budoucna zvažuje možnost v rámci očkování psy čipovat.

Letos se očkovalo na jedenácti místech ve městě. Ve všech případech se jedná o okrajová místa, kde mají obyvatelé horší přístup k veterinární ordinaci a zvířata z takových míst mají obvykle problém z opouštěním svých domovů. Letos na očkování přišlo 213 zvířat. Vydáno bylo 16 nových očkovacích průkazů. Seznamy naočkovaných psů jsou předány na ekonomický odbor, který provede kontrolu zaplacení poplatku ze psů.

O nové stanoviště očkování projevili zájem obyvatelé mezi Boleticemi a Lesním Mlýnem. Odbor životního prostředí uvažuje v rámci hromadného očkování proti vzteklině poskytnout v okrajových částech města také čipování psů. Tato služba by ovšem byla hrazena majitelem psa. „Rádi bychom vyhlásili anketu, zda by byl o čipování při hromadném očkování proti vzteklině zájem,“ řekla Naděžda Moučková, vedoucí odboru životního prostředí.

Přestože se vzteklina v České republice nevyskytuje již sedm let, je očkování proti ní povinné. Město nabízí dvakrát ročně vakcinaci zdarma. Hromadné očkování psů se provádí na jaře ve dvou dnech, na podzim akce probíhá týden. Loni na jaře přišlo na očkování 317 zvířat, většina je psů a koček, ale přišly také fretky a kůň. Za jarní očkování zaplatí město zhruba 20 000 Kč. Na podzim, kdy se očkuje více dní, stojí očkování asi dvojnásobek.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Své profesní působení v médiích zahájila v týdeníku Reflex. Pracovala v kreativním týmu TV NOVA a vedla sekci Sport a relax serveru Vitalia.cz vydavatelství Internet Info. Podílela se také na jeho dalším projektu, serveru 120na80.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).