Hlavní navigace

Úspornými žárovkami k nespavosti a rakovině

10. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Evropská unie propaguje používání úsporných žárovek v rámci své zelené politiky. Studie, které zkoumají jejich vliv na naše zdraví a spánek, z nich však nejsou zrovna nadšené.

Úsporné žárovky mají podporu EU. Spotřebují méně elektřiny, protože na rozdíl od své neúsporné předchůdkyně nevyzáří velkou část energie ve formě tepla.


Autor: Isifa.cz

Zdálo by se tedy, že není důvod, proč bychom se měli novince bránit, ba naopak, ten, kdo z nějakého důvodu stále preferuje žárovky klasické, se dostává do pozice bezohledného a vůči přírodě necitlivého barbara. A i když náhodou své barbarství před okolím obhájí, onu starou neúspornou žárovku bude v obchodech shánět jen obtížně.

Kde úsporné žárovky nepoužívat

Přitom nedávná studie německých vědců z laboratoře Alb v Berlíně k úsporným zářivkám (CFL – compact fluorescent lamp) zdaleka tak shovívavá není.

Podle analýz vylučují při svícení rakovinotvorné látky jako fenol, naftalen a styren. „Tyto žárovky zkrátka vytvářejí nebezpečný elektrický smog. Já sám se je snažím používat co nejkratší dobu. Neměly by být využívány k osvětlení v žádných neventilovaných prostorách a rozhodně nedoporučuji mít je v blízkosti hlavy,“ dodal k výsledkům testů Andreas Kirchner ze Sdružení německého strojního a stavebního inženýrství.

Rtuť – v teploměru vadí, v žárovce je v pořádku?

Dalším problémem zářivek je rtuť, která se nachází uvnitř. Pokud se nám je náhodou povede rozbít, začne se rtuť, rovněž karcinogenní látka, odpařovat.

Ne že by hrozilo nebezpečí akutní otravy, ale když už jsme se v EU kvůli bezpečnosti zbavili rtuťových teploměrů a snažíme se omezovat počet amalgamových plomb v chrupu (Amalgám: Tiká nám v puse časovaná bomba?), možná bychom si nemuseli nosit domů, do školy či do zaměstnání další zdroj tohoto toxického plynného kovu.

Bílé světlo pro horší spánek

A do třetice, nejsou to jen rtuť a další jedovaté plyny, co může způsobovat zdravotní problémy. Zářivky totiž mají na rozdíl od starých žárovek jiné, chladnější spektrum světla. Pokud je používáme i v pozdních večerních hodinách anebo si rozsvítíme v noci na záchodě, bráníme tím tělu v produkci hormonu melatoninu, jehož hladina by měla večer stoupat a umožnit tak zdravý spánek.


Autor: SXC

„Bílé světlo zářivek na nočním stolku narušuje cirkadiální rytmy organismu, protože je příliš podobné tomu dennímu,“ říká Abraham Haim, profesor biologie na univerzitě v izraelské Haifě. „Z našich výzkumů vyplývá, že pravidelné večerní svícení stejně jako noční pracovní směny zvyšuje u žen riziko výskytu rakoviny prsu.“

Že není vysedávání při večerním osvětlení příliš zdravé a že by člověk měl v noci spát a ve dne být vzhůru, to ostatně není až tak převratná novinka. Bílé zářivky zkrátka jen udělaly naše noční svícení ještě o něco nezdravější. Máte-li problémy se spánkem, snažte se ve večerních hodinách vyhýbat nejen zářivkám, ale také dalším zdrojům bílého světla jako jsou monitor počítače a televizní obrazovka. Melatonin se začne vylučovat nejdříve hodinu poté, co se dostanete z dosahu všech těchto zářičů.

Pokud se chcete zbavit jedovatých plynů, nezbude vám než větrat, což pravděpodobně v teplejších obdobích naláká do místnosti značné množství hmyzu a v chladnějších měsících zvedne náklady na topení.

Anebo zkuste sehnat klasické žárovky, pokud do svítidel, která máte v domácnosti, ještě vůbec pasují.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Nezávislá publicistka. Věnuje se zejména popularizaci vědy a zkoumání rozličných společenských jevů. Jejími vzory jsou Nikola Tesla, HOLLY 6000 a Dr. Zoidberg.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).