Hlavní navigace

Úskalí vztahů v Česku: Peníze a tchýně

27. 8. 2009

Sdílet

Na seznamu toho, kvůli čemu se partneři v Česku hádají nejčastěji, figurují vztahy s rodiči, respektive s tchánem a tchyní, pěkně vysoko. Hned za penězi, domácími pracemi a výchovou dětí. Takže jestli vám nedělní oběd u partnerovy či partnerčiny matky spolehlivě vyvolá hádku, buďte klidní. Nejste v tom sami.

Žebříček toho, kvůli čemu se nejčastěji páry u nás pohádají, přinesla nová studie Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí ve spolupráci s Univerzitou Karlovou. A vypadá následovně: o první příčku se s prakticky shodným počtem bodů dělí hádky o peníze, výchovu dětí a o to, co kdo doma dělá či spíš nedělá. Na druhém místě jsou hádky kvůli vztahům s rodiči – ať už vlastními nebo toho druhého.

Hned v závěsu jsou rozdílné představy o způsobu trávení volného času. Následují vztahy s přáteli, sex, a trochu překvapivě také pití alkoholu a rozhodnutí mít či nemít děti. Jak alkohol, tak případné potomky, řeší české páry poměrně často a sklouzávají přitom k hádkám.

Jenže zatímco hádky o peníze se dají předpokládat – komu ostatně nechybí a kdo si nemyslí, že jeho partner utrácí víc než by musel, a to za nesmysly? Stejně jako rozdílná potřeba sexu u muže a ženy nebo nejásání nad tím, že se víkend opět stráví u partnerových rodičů. Oproti tomu hádky o domácí práce rozdělily muže a ženy na dva tábory.

Jen se flákáš, místo abys umyl nádobí…

Muži totiž nápadně častěji než ženy volili odpověď: kvůli domácím pracím se hádáme zřídka. Ženy naopak mnohem častěji zaškrtly odpověď, že jde o téma, kvůli němuž u nich doma létají vzduchem ostrá slova velmi často. A zdá se, že tady jsou ženy oprávněně nespokojené. Alespoň podle statistiky ze stejné studie.

„Ve většině domácností je to žena, kdo připravuje jídlo (81 % rodin) a myje nádobí (68 % rodin). Nákup potravin a luxování zajišťuje ve zhruba polovině domácností také žena,“ říká autorka studie Kamila Svobodová. „Jediná činnost, která v drtivé většině případů náleží pouze mužům, je vykonávání oprav v bytě – 83 % mužů oproti 7 % žen,“ dodává.

Jediné, oč se doma dělí oba partneři rovným dílem, je spravování finančních záležitostí. Ve více než polovině domácností rozhodují oba společně o tom, za co a jak rodina utratí vydělané peníze. Což podle psychologů svědčí o vnější emancipaci žen. Vydělávají, jsou důležitou součástí rodinného rozpočtu a mají právo rozhodovací, co s penězi. Jenže co se týče domova, tam setrváváme u tradičního dělení rolí.

České ženy tak věnují denně 3 hodiny a 25 minut věcem, které se dají shrnout pod kolonku „domácnost“. Což je dvakrát tolik, než kolik domácnosti denně obětují muži. Za týden to udělá celý jeden den, který ženy věnují domácnosti, kdežto u mužů to je zhruba půlden – přesně třináct hodin. Čas, který mužům zbývá, věnují podle výzkumu svým koníčkům. Ženám ten půlden chybí právě na záliby.

Úklid domácnosti je přitom neplacená dřina, kterou v rodině vykonává obvykle ten, kdo je přizpůsobivější a méně dominantní. Podle psychologa Jana Svobody je i úklid domova teritoriem, o které se na začátku vztahu bojuje. A ten, kdo prohraje – rozuměj, vykonává většinu domácích prací jaksi samozřejmě a sám, prohrál ve vztahu boj o moc. Ženy ve Španělsku už to pochopily. A před třemi lety žádaly, aby poslanci uzákonili povinnost mužům pomáhat ženám s domácími pracemi. Neuspěly.

Miláčku, neskončíme to?

Není divu, že jsou to právě ženy, kdo jsou právě teď ve vztahu nespokojeny. Každá desátá žena uvažuje o rozchodu. „Jen zhruba 6 procent mužů přiznalo, že za posledních dvanáct měsíců uvažovali o ukončení vztahu. Nejčastěji se přitom jednalo o mladé muže do devětadvaceti let,“ uvádí výzkumnice Kamila Svobodová. „Naopak nejméně často o rozchodu uvažovali lidé, kterým je nad šedesát let a ti, kteří se svým partnerem žijí dlouhodobě,“ dodává. Přestože dělení domácích prací je u nás stále jednoznačně na bedrech žen, muži zase bodují v jiné věci: jsou to oni, kdo se v případě hádek umí chovat rozumněji. „Statisticky významně častěji uváděli, že si svůj názor nechávají pro sebe nebo svůj nesouhlas projeví klidně. Ženy naopak častěji přiznávaly, že se někdy nechají strhnout emocemi a při řešení konfliktu se horlivě hádají nebo křičí,“ popsala Kamila Svobodová.

Má to však jedno pozitivum: z výzkumu zároveň plyne, že čím jsou páry starší, tím méně se hádají.

Autorka je redaktorkou MF DNES  

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je redaktorkou MF DNES.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).