Hlavní navigace

Umělé oplodnění nově jen do dosažení 39 let

7. 9. 2015

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Novela zákona o veřejném zdravotním pojištění přináší několik změn. Jedna z nich se týká umělého oplodnění, respektive věku ženy, která má nárok na hrazenou in vitro fertilizaci.

Věk ženy, která má nárok na umělé oplodnění hrazené zdravotní pojišťovnou, je zákonem omezen. Nyní je tento limit zpřesněn. Ženy by neměly přehlédnout, že je zpřesněna úprava pro úhradu služeb poskytnutých v souvislosti s umělým oplodněním, resp. věkový limit pro mimotělní oplodnění hrazené z veřejného zdravotního pojištění, upozorňuje Oldřich Tichý, mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Na co všechno dostanete příspěvek? Vyberte si BENEFITY ZDRAVOTNÍCH POJIŠŤOVEN.

 

Jen do dovršení 39 let

V původním znění zákona byla uvedena horní věková hranice „do 39 let“. Jistou nepřesnost tohoto stanovení hranice věku v zákoně řešila VZP v praxi dosud vstřícně tak, že hradila tuto péči ženám do 39 let včetně (tj. do 39 let + 364 dní),říká mluvčí. To se však nyní s novelou změní.

S účinností novely zákona od 1. 9. 2015 se hradí zdravotní služby poskytnuté na základě doporučení registrujícího gynekologa v souvislosti s umělým oplodněním, jde-li o formu mimotělního oplodnění (in vitro fertilizace), a to ženám s oboustrannou neprůchodností vejcovodů ve věku od 18 let do dne dosažení 39. roku věku, ostatním ženám pak ve věku od 22 let do dne dosažení 39. roku věku. Limitem tedy je věk 38 let a 364 dní.

Se stoupajícím věkem roste riziko například vývojových vad plodu. K tématu:

Rodí starší ženy. Riziko vývojových poruch stoupá

Úhrada je možná opakovaně

Úhrada je možná nadále maximálně třikrát za život; pouze tehdy, kdy bylo v prvních dvou případech přeneseno do pohlavních orgánů ženy nejvýše jedno lidské embryo vzniklé oplodněním vajíčka spermií mimo tělo ženy, je nárok čtyřikrát za život.

Zdroj: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).