Hlavní navigace

Je to jako v supermarketu, říká lékárník o tvorbě cen léků

Sdílet

ROZHOVOR – Cenu volně prodejného léku pomáhá vytvářet i pacient, domnívá se mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Důležitější než cena však prý je, aby lékárník uměl dobře poradit.

Mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs je zároveň lékárníkem v běžné lékárně ve Slatinicích na Moravě. A říká, že pacient by měl chodit ne tam, kde mu nabídnou nejnižší cenu, ale kde ho znají, vědí, co bere za léky a umí mu správně poradit.

O tvorbě cen léků jsme s ním hovořili v souvislosti s naším redakčním průzkumem, kdy jsme se zaměřili na to, kolik zaplatíme za jeden a ten samý lék v několika sousedících lékárnách. Jak test dopadl?

Čím je to dáno, že se v lékárnách tolik liší ceny? A to i v lékárnách, které jsou tak blízko sebe, jako v našem testu?


Autor: Archív České lékárnické komory

Na cenách se nedomlouváme, říká Aleš Krebs

Nezáleží na tom, jestli jsou nebo nejsou lékárny blízko sebe. Záleží na tom, jakou mají zrovna prodejní strategii a druhá věc jsou nákupní podmínky. I distributoři totiž dělají vůči lékárníkům na určité léky časově omezené akce, takže se dá nakoupit u stejného distributora stejný lék za rozdílné ceny, byť by lékárny sídlily ve stejné ulici. Je to stejné jako v supermarketech.

Co to je ta prodejní strategie?

Třeba že se někdo rozhodne a udělá časově omezenou akci na některý volně prodejný lék – tedy dočasně sníží jeho cenu nebo ho nějak jinak zvýhodní.

Jsou ceny léků jiné ve městě a jiné na venkově?

Přiznám se, že nemám k dispozici jednoznačnou statistiku, která by to jasně popsala, takže si netroufnu říct konkrétní vyjádření. To opravdu může být lékárnu od lékárny jiné.

Proč se naopak stane, že se v lékárnách prodává jeden lék za tutéž cenu? Domlouvají se lékárníci nějak?

Kartelové dohody podle mě nefungují. To si neumím představit, jak by se taková spousta lékáren společně domlouvala. Konkrétně panadol, který vám v testu vyšel všude stejně, bude spíš o stejné přirážce, kterou lékárníci dali. Takže stejná cena je spíš souhra okolností.

A neměly by být léky ve všech lékárnách stejně drahé, aby chudák pacient nemusel běhat od čerta k ďáblu a zjišťovat, kde ušetří?

Co se týče volně prodejných léků to ne, ale přihřeju si polívku s léky na recept. Už dlouho říkám, že léky na recept, tedy hrazené z veřejného zdravotního pojištění, by měly mít stejné doplatky. Právě proto, aby pacienti měli jistotu, že za to, co je z pojištění, doplatí všude stejně a nemuseli obíhat lékárny. V průzkumech a v našich  statistikách si to ostatně přeje devadesát procent lidí. U léků na recept nevidím důvod, aby pacienti dopláceli v každé lékárně jinak. Tam je to totiž také otázka toho, co se pacientovi započítává do limitu, a bylo by jen dobré, aby to bylo spravedlivé.

A hlídají si lékárny, za kolik prodává konkurence?

Já jsem na venkově, takže tam konkurenci nemám, a nevím, jak to mají ostatní. Spíš si myslím, že když přiběhne pacient a říká: jé, vy to tady máte za pětapadesát a vedle to mají za padesát, tak je možné, že lékárník cenu upraví. 

Mění se často ceny? Stává se mi totiž, že jeden den nakoupím, co potřebuju, za sto korun a druhý den už za sto patnáct nebo naopak za pětadevadesát…

Mění se to poměrně často. A to i když nepočítám akční ceny, tedy když ve skladu nabízejí lékárníkovi nějaké akční ceny. Zejména u těch léků, které nemají žádnou úhradu z pojištění, tam je cenotvorba počínaje výrobcem přes distributora volná, nejsou nijak regulované a u lékárníka je to podobné.

Co dělá největší objem výdělku u lékáren?

Záleží lékárnu od lékárny – podle toho, kde sídlí. Když jde o lékárnu v nemocnici nebo při poliklinice či třeba blízko velké koncentrace ordinací, tak jsou to samozřejmě léky na recept. Lékárna situovaná dál od lékařských ordinací, tam bude ten poměr jiný, živí ji spíš doplňkový sortiment, jako jsou čaje, kosmetika, potravinové doplňky a podobně.


Autor: Vitalia.cz

Podívejte se, jak se lišily ceny u lékáren z našeho testu… (odkaz pod článkem)

Slyšela jsem, že právě prodej kosmetiky a doplňkového sortimentu dělá lékárníkům půlku tržby…

Je to jistě leckde možné, ale nemám statistiku, která by to relevantně potvrdila.

Co byste tedy poradil pacientům? Mají pobíhat po lékárnách nebo je obtelefonovávat a zjišťovat, kde mají lék nejlevnější?

Záleží na preferencích pacienta. Já sám vyhledávám takovou lékárnu, kde mi lépe poradí, kde mi víc pomohou, kde se na ně můžu kdykoliv s důvěrou obrátit a jsou mi k dispozici. Věřím jim, byť za službu možná zaplatím víc. Je to lepší, než jít tam, kde je nejlevněji, ale záleží jim jen na tom, co mi prodají. Tam, kam chodí pacient pravidelně, tak tam ho znají, pamatují si jeho lékovou historii, což není jen o lécích na předpis, ale i potravinových doplňcích, které si kdy koupil. Mít svou domácí lékárnu, kam člověk pravidelně chodí, je podle mě zkrátka jedině dobře. Ale nemůžu nikomu vymlouvat, že nemá jít jinam, nebo že nemá pobíhat po lékárnách, když preferuje pouze cenu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).