Hlavní navigace

Test: Některé fritézy vás mohou popálit

17. 7. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Pokud máte rádi křupavé řízky nebo hranolky a nebaví vás trávit čas nad pánví, práci vám může usnadnit fritéza. Je lepší klasická, nebo horkovzdušná? dTest také upozorňuje na modely, které jsou nebezpečné.

Výhodou fritézy je rychlejší a pohodlnější příprava potravin. Ponoření do horkého oleje navíc zaručuje kvalitní rovnoměrné opečení. Na rozdíl od klasické pánve fritézy umožňují regulovat teplotu tuku. Nedochází tak k jeho nezdravému přepalování. Přístroje opatřené horkovzdušnou technologií umí navíc „fritovat“ pomocí minimálního množství oleje. Úprava potravin je pak na hranici smažení a pečení.

dTest: Některé fritézy vás mohou popálit


Autor: dTest

U fritézy DeLonghi FH1163 levá část víka vykazovala teplotu 94 °C 

Spotřebitelský časopis dTest otestoval šestnáct klasických i horkovzdušných modelů fritéz v cenovém rozpětí od jednoho do více než pěti tisíc korun. Třem výrobkům za riziko popálení udělil v hodnocení bezpečnosti nedostatečnou známku.

Časopis dTest u fritéz testoval bezpečnost elektrickou i teplotní. Zatímco v prvním případě nebyly nalezeny prohřešky, teplota používané fritézy může být problémem. Pokud nebudete opatrní, některé vás mohou popálit. „Nejvyšší teplotu jsme zjistili u modelu DeLonghi FH1163, kde levá část víka vykazovala 94 °C. U víka výrobku DeLonghi F28533 jsme pak naměřili 90 °C a u plastového knoflíku na víku Tefal FZ701015 ActiFry 87 °C. Kvůli riziku popálení si tyto tři výrobky odnesly v hodnocení bezpečnosti nedostatečnou známku,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Správný výběr fritézy

Abyste vybrali fritézu, která bude vyhovovat právě vám, je třeba si v první řadě uvědomit, co od ní chcete. Nejprve je třeba zamyslet se nad tím, jak často ji budete používat. Pokud smažíte několikrát v týdnu, je dobré vybrat rozměrově takový přístroj, pro který najdete v kuchyni stálé místo. Při výběru neopomeňte ani délku kabelu. Pokud smažíte třeba jen párkrát do měsíce, zaměřte se při výběru fritézy na její velikost a tvar. Budete ji zřejmě přenášet a skladovat, a tak by neměla být příliš objemná ani těžká. Rozměry přístrojů se pohybují zhruba od dvou a půl do více než pěti kilogramů, a tak v tomto případě vybírejte raději ten lehčí.

Když si ujasníte, jak často budete přístroj používat, zamyslete nad tím, pro jak velký počet lidí budete ve fritéze nejčastěji pokrmy připravovat. Objem daného přístroje je dobré volit podle toho. Časopis dTest testoval výrobky s maximálním objemem potravin v rozpětí od 350 gramů až do 1,5 kilogramu. Je tedy na vás, jak objemnou fritézu zvolíte. Počítejte ale s tím, že fritézy s větším objemem mohou spotřebovávat vyšší množství energie.

Praktické funkce

K praktickým funkcím fritézy patří například pozorovací okénko, které umožňuje sledovat průběh fritování. K dalším výhodám patří třeba možnost naprogramovat čas či teplotu, díky čemuž zabráníte nežádoucímu přepalování oleje.

Vhodný je také dvojitý izolovaný plášť zabraňující riziku popálení o horký povrch nebo třeba pachový filtr, který odstraňuje nežádoucí pachy a zabraňuje jejich úniku do okolí. Zajímavou funkcí je studená zóna, což je místo ve spodní části fritézy, kde je nižší teplota, která žene teplý olej vzhůru, zabraňuje přepalování a zvyšuje jeho životnost.

Klasika, nebo horkovzdušná fritéza?

dTest testoval i horkovzdušné fritézy, nejlevnější byl model Philips HD 9210/90
Autor: dTest

dTest testoval i horkovzdušné fritézy, nejlevnější byl model Philips HD 9210/90

Kromě klasických fritéz, které fungují na principu topné spirály řízené termostatem a potraviny se v nich fritují v koši zcela ponořené v oleji, existují i fritézy horkovzdušné.

Ty připravují pokrmy v horkém vzduchu, který proudí uvnitř fritovací nádoby. Na přípravu potravin v těchto přístrojích je potřeba pouze minimální množství oleje (na jeden kilogram hranolků stačí zhruba jedna polévková lžíce). Pokrmy v nich připravené nemusí být tak lahodné jako ty z fritéz klasických, ale měly by být díky menšímu množství použitého tuku zdravější. Tyto modely jsou často multifunkčními přístroji a kromě smažení slibují možnost upéci třeba i pizzu nebo koláče.

Text pro server Vitalia.cz připravil spotřebitelský časopis dTest. Více informací z testu najdete na stránkách www.dtest.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).