Hlavní navigace

Doporučení obvoďáka nepotřebujete, i když vám tvrdí opak

16. 5. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Z praxe víme, že někteří odborní lékaři, například na alergologii nebo na kožním, podmiňují poskytnutí zdravotní péče doporučením praktického lékaře. Co na podobný požadavek říká zákon?

V poslední době jsem se setkal se zkreslenými představami o tom, zda může jít občan na prohlídku k odbornému lékaři i bez doporučení od svého praktického lékaře.

Pustí vás dál?
Autor: Isifa.cz

Pustí vás dál?

Z praxe je mi známo, že někteří odborní lékaři a lékařky podmiňují poskytnutí zdravotní péče doporučením praktického lékaře, ale zmíněná aplikační praxe není v souladu s dnešní legislativou garantující svobodnou volbu lékaře.

Co říká zákon?

In media res: Ano, právo jít na vyšetření k odbornému lékaři i bez doporučení od svého praktického lékaře pojištěnec skutečně má, díky principu svobodné volby lékaře.

Existuje zde jedna výjimka, a to je překročená kapacita odborného lékaře, ke kterému by „pacient z ulice“ chtěl jít na vyšetření.

Dle ustanovení čl. 31 Listiny základních práv a svobod (LZPS, tedy normy té nejvyšší právní síly) má každý právo na ochranu zdraví. Občané mají na základě veřejného pojištění právo na bezplatnou zdravotní péči a na zdravotní pomůcky za podmínek, které stanoví zákon.

Zákony, které provádí výše uvedené ustanovení LZPS jsou zejména zákon č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném zdravotním pojištění, ve znění pozdějších předpisů. V citovaných právních předpisech je poté závazně stanoveno také právo na svobodnou volbu lékaře jako jeden z výchozích principů, na němž je vztah lékaře a pacienta v ČR postaven.

Připomeňme si ustanovení § 9 zákona č. 20/1966 Sb., o péči o zdraví lidu, ve znění pozdějších předpisů: Občanům s výjimkou osob ve výkonu zabezpečovací detence, vazby a ve výkonu trestu odnětí svobody se umožňuje volba lékaře, klinického psychologa a zdravotnického zařízení.

Dodejme, že možnost volby se netýká závodní preventivní péče (tu zajišťuje zaměstnavatel) a zdravotnických zařízení v případech, kdy jsou tato zařízení příslušným orgánem ochrany veřejného zdraví stanovena k provedení protiepidemických opatření. 

Máte na to nárok – ale není to moudrý krok, tvrdí ministerstvo

„Máte plné právo navštívit jakéhokoli lékaře bez doporučení svého praktického lékaře,“ upozorňuje na svých webových stránkách Ministerstvo zdravotnictví ČR, hned však dodává: „ – není to ale moudrý krok (specialista nemá k dispozici veškeré informace o vašich chorobách a provedených vyšetřeních), takže pokud je to možné, neobcházejte svého praktického lékaře tím, že navštívíte přímo specialistu. Samozřejmě kromě výjimek, jako je např. vyšetření u očního lékaře, gynekologa, případně akutní ošetření při úrazu.“

Ministerstvo doporučuje poradit se při výběru specialisty se svým praktickým lékařem: „Ten by vám měl poskytnout kontakt pro objednání, případně vás na první vyšetření u specialisty objednat sám. Můžete se pokusit získat více informací o ambulantním zařízení např. na internetu. Nenavštěvujte specialistu bez doporučení praktického lékaře,“ říká ministerstvo. „Vystavujete se nebezpečí, že specialista bez náležité informace od praktického lékaře bude muset některé výkony zbytečně zopakovat nebo jeho úvaha zahrne stavy, které již váš lékař vyloučil a léčba se tak prodlouží.“

Banality ke specialistům nepatří

Ministr Heger navrhuje poplatek ve výši 200 Kč
Autor: Veronika Rejmanová, archív MZ ČR

Ministr Heger navrhuje poplatek ve výši 200 Kč

Výše napsaným nikterak nepopírám, že někteří lidé navštěvují specializované lékaře s bagatelními zdravotními potížemi, se kterými by stačilo navštívit praktického lékaře – jak se lidově říká „u nás na středisku“.

Nicméně současně též platí, že spousta pojištěnců přijde k lékaři se svými obtížemi příliš pozdě. Netřeba myslím dodávat, že čím dříve je nemoc odhalena, tím větší je šance na její zdařilou a rychlou léčbu. Jak známo mnoho lidí přijde k lékaři, až když je k tomu donutí vážné (či až kritické) obtíže, což bývá mnohokrát pozdě a leckdy i s nevratnými zdravotními důsledky.

Přečtěte si: Buď se chcete léčit, anebo uzdravit. Je to vaše volba,
říká v rozhovoru MUDr. Jan Hnízdil

Mezi čtenáři tohoto webu je jistě většina těch, pro které čas je velkou vzácností, proto se mnohdy stává, že odkládají návštěvu specialisty jen proto, že se mylně domnívají, že by předtím museli jet např. přes půl města pro doporučení od „obvoďáka“. Jak jsem již napsal výše, není tomu tak.

Z internetu:

  • Bolelo mě koleno tak, že jsem nemohl chodit, a tak jsem se vnutil na ortopedii v jedné plzeňské nemocnici. Vnutil říkám proto, že po mě chtěli doporučení, aby věděli, co mi vlastně může být. Řekl jsem jim, že nejlepším doporučením je bolavé koleno…
  • Několik roků mám oteklé koleno a nyní již i druhé. V jednom koleni mám zánět. Chtěla jsem doporučení na revmatologii, ale doktor mi ho nechce dát…
  • Mám RS a trápí mě čím dál víc časté nutkání močení.Chtěla jsem od své praktické lékařky doporučení na vyšetření k urologovi, ale bylo mi řečeno, že to je problém pacientů s RS, takže vyšetření by bylo zbytečné…
  • „Paní doktorko, nevidím, napíšete mi doporučení k očaři?“ MUDr.: „Nenapíšu, myslím, že máte oči v pořádku a z brýlí by vás jen bolela hlava…“
  • „Paní doktorko, mám velké bolesti zad, které neustupují.“ MUDr.: „Tak si zajděte k ortopedovi.“ Sestřička ortopedie: „Bez konkrétního doporučení od obvodního lékaře vás nemůžeme vzít, maximálně na opich na ambulanci.“ Bylo 9 hodin ráno a ambulance od 17 hodin.
  • …trpím opakovanými zánět močových cest, které jednou vygradovaly do zánětu ledvin. Od té doby při potížích navštěvuji přímo urologa. Takže např. jednou za půl roku navštívím specialistu. To samé se zablokovanou páteří…s tím mi praktik nic neudělá a já vím, kam s tím mám jít. Odmítám chodit pro doporučení k praktikovi, abych tam seděla zcela bezúčelně 2 hodiny mezi kašlajícími osobami a chytla chřipku či jiné respirační onemocnění.

Do budoucna (návrh Ministerstva zdravotnictví ČR) se uvažuje o zvýšení poplatku za návštěvu ambulantního specialisty bez doporučení praktického lékaře na 200 korun. Nyní tento poplatek činí 30 Kč. Soukromí lékaři zvýšení poplatku nepovažují za vhodné. S poplatky nesouhlasí ani lékařská komora a tvrdí, že 200 korun u specialisty není ničím odůvodnitelné, informuje server Novinky.cz.

Podtrženo a sečteno: Pacient/ka v dnešní době může jít bez doporučení přímo ke specialistovi a ten jej musí přijmout, pokud má volné kapacity.

Chodíte přímo k odbornému lékaři, nebo nejprve konzultujete se svým praktikem? Podmiňovali někdy u specialisty přijetí doporučením od „obvoďáka“?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

JUDr. Petr Kolman, Ph.D.

Právník a publicista

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).