Hlavní navigace

Stávají se z nás zdravotní šílenci

31. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Jak si definujete zdravý životní styl? Úsilí o to, žít zdravě, může při nesprávné interpretaci nebo neznalosti dokonce zapříčinit nemoc a způsobuje mnohé z frustrujících problémů.

Mnoho lidí se ve snaze o zdravý životní styl stane naopak celkově méně zdravými. Důvodem je to, že představy, co znamená zdravá výživa nebo zdravý životní styl, se dramaticky liší … a v tomto směru je každý „expert“. Pokud jste vyčerpaní a zmatení bombardováním slovy jako „módní trendy zdravého životního stylu“, je na čase vyskočit ze šíleně rozjetého vlaku. Zdravý život je mnohem jednodušší a příjemnější, než si myslíte.

Co je to zdravý životní styl

I když většina lidí nesprávně spojuje zdravý životní styl primárně s výživou, tedy zdravou stravou, význam sousloví „zdravý životní styl“ je mnohem hlubší než jen jíst a cvičit. Naše myšlenky a pocity mají zásadní význam pro skutečné zdraví, které zahrnuje a kloubí mentální, emocionální a fyzické aspekty. Právě duševní a emocionální složky mají na fyzické zdraví zásadní a hluboký vliv. 

Rozhodne-li se někdo pro zdravý životní styl a nemá dostatečné informace o tom, co to vlastně znamená, většinou začne se zdravou stravou a nechá si sestavit nějaký wellness program. Čte informace o dobrých a špatných potravinách a povinném cvičení, které nakonec vyústí v nedůvěru a strach ze sebe sama, co všechno pro své tělo děláme špatně.

Stávají se z nás „zdravotní šílenci“ doslova posedlí tím, co je a není správné, a navíc jsme na sebe hrdí, jelikož se domníváme, že stravovací návyky a cvičení nějak zvýší naši hodnotu jako člověka.

Poznejte a važte si sami sebe

Postupně se v průběhu času ukazuje, že i lidé, kteří nemají problémy s výživou nebo vlastním tělem, inklinují ke stejným základním pocitům: nejistota, úzkosti, deprese, krize identity a vztahů, nedostatečný smysl života.

Tyto problémy jsou součástí života většiny lidí, kterým naše společnost dává velmi málo vodítek, jak vše zvládnout. Přitom je zbytečné padat ke dnu, když jste ještě nepoznali vlastní možnosti. Každý člověk se cítí daleko lépe, pokud se mu podaří poznat sebe sama.

Kvůli nesprávné interpretaci toho, co bychom pro svůj zdravý životní styl měli dělat, se dostáváme do problémů krize identity, trpíme náladovostí, poruchami příjmu potravy, nezvládáme životní změny, nedokážeme si regulovat tělesnou váhu a wellness celkově. Jak by přitom bylo jednoduché začít cvičit jógu, uvolňovat a rozvíjet svoji kreativitu, nebo se dokonce naučit meditovat. Kombinace těchto řešení by vám měla dovolit objevit komplexní a trvalé hodnoty a naučit si vážit sebe sama a toho, čeho jsme již dosáhli.

Co je zdravý životní styl PRO VÁS?

Wellness zahrnuje mnoho různých oblastí života: mysl, tělo, ducha, vztahy a mnohem více. Zdravý životní styl by měl být opravdu zdravý – neurotické stravování a slepé dodržování pravidel cvičení nebo pocity viny kvůli nedostatku … nic z toho ve skutečnosti nepomáhá k jeho dosažení.

Přitom podíváme-li se sami na sebe, kolik z nás má vždycky „dost času“ na to něco zlepšit. Nikdy není ten správný moment, vždy je něco důležitějšího než začít pracovat sám na sobě. Existuje spousta vysvětlení, proč tento moment není ten dobrý, dokonce jsme schopni nahlížet i do našich kalendářů a plánovat ten den, kdy už konečně začneme pracovat sami na sobě. Podle zkušeností odborníků ti, kdo čekají na ten správný moment, ve skutečnosti jen málokdy začnou. Jejich doménou je o tom jen mluvit.

Nejlepší čas je vždycky právě teď!

Ten správný čas na to začít takto obtížný proces změny, tedy buď svého uzdravování nebo nastolení toho správného zdravého života, je vždy PRÁVĚ TEĎ. Nejlepší čas je vždycky právě teď! Nemusí nutně zasahovat do vašeho života, ale abychom si řekli pravdu, zasáhne – učiní jej lepším, jednodušším a lépe zvládnutelným. Jakýkoli další zmatek na začátku bude po zásluze odměněn vaší lepší budoucností.

Že se vám zdá, že začátek nezvládnete, nebo k tomuto rozhodnutí dokonce cítíte odpor, je něco naprosto normálního, co se stává spoustě lidí. A je to opět něco, co není užitečné, ale jen další falešná odpověď. Samozřejmě, vaše současná situace není nejrůžovější, ale už jste si na ni zvykli, znáte ji a je pro vás normální a obvyklá. Jsme často zvyklí držet se toho, co víme, i když je zřejmé, že to není to, co chceme, nebo potřebujeme.

A právě zde je ten bod zlomu, kdy se rozhodujeme, zdali se spokojíme s tím, co máme, i když nám nebude dobře, nebo vsadíme na neznámou nejistotu s přesvědčením, že nás dovede k našemu vlastnímu, autentickému já a k poznání vlastního osudu. Tento proces je velmi náročný, ale je zároveň vzrušující. Je děsivý, ale i nezbytný. To všechno víte už dlouho, ale vstoupit do tohoto procesu, udělat ten první krok, je velmi znepokojující. Zato vede k místu, o němž si většina lidí nechá v dnešní době jenom zdát jako o nedosažitelném cíli – k místu, kdy se budete cítit zdraví, šťastní a vyrovnaní.

Nenechávejte proto začátek procesu na jindy. Pokud jej budete neustále odkládat, hledat komplexní řešení, čekat na ten správný moment nebo impulz, nebo osobu, která vás podpoří, pak budete čekat tak dlouho, že vlastně nikdy nezačnete. Vždycky skončíte jen u toho, že to vzdáte. Ale my zde hovoříme o vašem zdravém životním stylu. Co to pro vás znamená? Jak moc si toho ceníte? A jak moc to opravdu chcete?

Jen si představte, jak by váš život vypadal, kdybyste nebyli otrokem svých emocí a chování a kdyby se vaše minulost opravdu konečně usadila a přestala vás pronásledovat. Připomínejte si často tuto představu a pokuste se tak uklidnit vaše obavy z neznámého. V závěru vás vaše odhodlání buď motivuje a podpoří, nebo vás vaše obavy a odpor porazí. Ten správný čas je nyní a volba je jen na vás.

Použité zdroje: www.healthylifestylebalance.com

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).