Hlavní navigace

Stalking: za obtěžování po telefonu vězení

22. 11. 2010

Sdílet

Stalking neboli výhrůžné, urážlivé a obtěžující e-maily, SMS zprávy či telefonáty jsou od začátku roku poprvé v historii českého trestního práva trestným činem. Hrozí za něj až tři roky vězení. Český právní řád ještě loni tento trestný čin neznal. Jeho zařazení mezi kriminální delikty umožnila až novela trestního zákoníku platná od letošního ledna.

Stalking neboli výhrůžné, urážlivé a obtěžující e-maily, SMS zprávy či telefonáty jsou od začátku roku poprvé v historii českého trestního práva trestným činem. Hrozí za něj až tři roky vězení.

Český právní řád ještě loni tento trestný čin neznal. Jeho zařazení mezi kriminální delikty umožnila až novela trestního zákoníku platná od letošního ledna.

Psychologové stalking označují za psychoteror a doporučují obrátit se na policii. Postižení stalkerem mohou požádat i o krátkodobou policejní ochranu.

Jak informuje server Novinky.cz v souvislosti s aktuálním případem muže z Brna, jehož policie stíhá pro nebezpečné pronásledování bývalé milenky (za čtyři měsíce jí poslal přes 1500 SMS), se ukazuje, že podobných případů je mnohem víc.

Martina Hronová z Informačního a poradenského centra ROSA, neziskové organizace na pomoc obětem násilí, potvrdila pro Právo četnost podobných činů: „Stalking zažívá deset procent našich klientek. Scénář je podobný. Odešly od partnera či ho odmítly a ten je pronásleduje, protože je chce získat zpět,“ uvedla.

Zdroj: Novinky.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).