Hlavní navigace

Špatné židličky a lavice mohou škodit dětem

10. 6. 2009

Sdílet

Nevhodný školní nábytek může dětem způsobit problémy s páteří. Židle a lavice totiž výrazně ovlivňují držení těla. Na semináři na ministerstvu školství to řekla Věra Filipová ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Ideální by podle ní byly výškově nastavitelné židle a lavice se sklápěcí deskou, takové vybavení má však málokterá škola. Informuje o tom agentura ČTK.

Nevhodný školní nábytek může dětem způsobit problémy s páteří. Židle a lavice totiž výrazně ovlivňují držení těla. Na semináři na ministerstvu školství to řekla Věra Filipová ze Státního zdravotního ústavu (SZÚ). Ideální by podle ní byly výškově nastavitelné židle a lavice se sklápěcí deskou, takové vybavení má však málokterá škola. Informuje o tom agentura ČTK.

„Není možné, aby v jedné třídě byla jediná velikost nábytku,“ upozornila Filipová. Například u prvňáčků jsou velké výškové rozdíly mezi dětmi. Menší sahají těm vyšším sotva po ramena. Když se pracovníci SZÚ dotazovali výrobců školního nábytku, zjistili, že školy vůbec neobjednávají menší velikost židliček. Ty by přitom byly vhodné pro dvě třetiny prvňáčků.

Dobré je prý i to, když si může dítě naklonit plochu stolku tak, aby při psaní nemuselo předsunovat hlavu. „Celou plochou chodidel by dítě mělo být v kontaktu s podlahou. Na sedáku židličky by mělo sedět až úplně vzadu,“ popsala Filipová správné sezení.

Při dlouhodobě špatném sezení totiž dětem hrozí kulatá záda, celkově špatné držení těla, ale třeba také únava a častější bolesti hlavy. Při průzkumu, který SZÚ dělal v letech 2002 až 2005 mezi 3500 školáky totiž vyšlo najevo, že třetina všech sedmiletých dětí má vadné držení těla. U starších dětí je toto číslo dokonce přes 40 procent. Přitom právě páteř takto malých dětí je velmi nestabilní.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).