Hlavní navigace

Špatná výživa může za neplodnost

10. 2. 2009

Sdílet

Jak jíme má mnohem větší vliv na naši plodnost, než si myslíme. Nejen, že nám špatná výživa může značně zkomplikovat šanci počít potomka, ale také jej zdárně donosit i porodit. Nadváha i podváha jsou zkrátka problém. Velký vliv má dokonce na samotnou plodnost a šanci mít vůbec děti.

Za poruchami plodnosti mnohdy stojí zdánlivě jednoduchý problém, a to nesprávná výživa. Přesněji jak nadváha, tak podváha značně komplikují šanci ženy na otěhotnění. Podle údajů Fakultní nemocnice v Brně tvoří až třetinu pacientek, které se léčí pro neplodnost, ženy se špatnou váhou. Častěji se přitom vyskytuje obezita.

Zdraví-medicína-neplodnost-špatná výživa„Vychrtliny“ mají vážný problém

Snad každá žena touží po tom být krásná a štíhlá. Mnohé jdou v honbě za krásou dokonce tak daleko, že se pohybují na hranici podváhy. Překvapivě se tak v bohatých zemích s nadbytkem jídla můžeme setkat s podvyživenými ženami. Zhruba 1 až 5 % žen dokonce trpí amenoreou, ztrátou menstruace, z důvodu příliš nízké hmotnosti. Zjednodušeně řečeno, u těchto žen pod vlivem snížené hmotnosti nedochází k uvolňování vajíčka, ovulaci, a tak nemohou otěhotnět. „Amenorea nastává zhruba po ztrátě 10 až 15 % normální tělesné hmotnosti,“ vysvětluje prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Brně. Podle něj až třetina žen trpících anorexií trpí amenoreou. Vědci přitom stále přesně netuší, jak ovlivňuje nedostatečná výživa reprodukční funkce ženy. Svoji roli v tom ale jistě hrají hormony.

Vyšší riziko potratu

U příliš štíhlých žen hrozí problémy nejen s ovulací, ale také s uhnízděním již oplodněného vajíčka, nemluvě o časném vývoji embrya. „Těhotenství žen s anorexií častěji končí abortem, současně se více vyskytují komplikace, které ohrožují ženu i dítě,“ dodává doktor Ventruba. Častěji se objevuje hyperemesis gravidarum, zhoubné, nadměrné zvracení související se ztrátou tělesné hmotnosti a celkovou dehydratací. Dále se může objevit IUGR neboli intrauterinní růstové retardace plodu, kdy se dítě nevyvíjí tak, jak má a jeho vývoj je zpožděný, což může vést až k úmrtí plodu. Mnohem častěji se také objevuje u žen s anorexií předčasný porod, u kterého hrozí, že dítě přijde na svět ještě příliš malé, slabé a nevyvinuté, což přináší další komplikaci.

Zdraví-medicína-neplodnost-špatná výživaTukové zásoby škodí

Příliš dobře na tom nejsou ani ženy s nadváhou a obezitou. Za nadváhu je považováno, když je BMI vyšší než 25, o obezitě mluvíme tehdy, je-li BMI vyšší než 30. Příliš vysoká hmotnost je nebezpečná sama o sobě, zvyšuje riziko výskytu kardiovaskulárních chorob, cukrovky a mimo jiné problémů s klouby. Obezita se přitom 3× až 5× častěji vyskytuje u lidí z nižších socioekonomických vrstev.

Nadváha a obezita působí nemalé problémy už před samotným otěhotněním. Tuková tkáň totiž produkuje hormony, které ovlivňují funkci reprodukčních orgánů. Pod vlivem nadměrné váhy dochází k poruchám ovulace. „Při hormonální stimulaci vaječníků v rámci léčby poruch plodnosti je pak nutné podávat vyšší dávky některých léků, aby byla zajištěna jejich účinnost,“ dodává doktor Ventruba. Přitom podle něj už při poměrně malém snížení hmotnosti se zlepšují reprodukční funkce a navrací se ovulace.

Nadváha je v těhotenství častá

Úspěšným otěhotněním však problémy žen s nadváhou rozhodně nekončí. Překvapivě 35 % těhotných má nadváhu. Na vině je často pocit, že když už jsem těhotná, tak si nemusím nic odpírat. Přitom nadváha v těhotenství vede ke značným zdravotním komplikacím, ohrožuje nejen matku, ale i plod. Například dochází k nárůstu rizika samovolného potratu.

Dále pak se u žen častěji vyskytuje těhotenská cukrovka, vysoký tlak nebo preeklampsie. Obézní žena má také mnohem vyšší pravděpodobnost, že její těhotenství bude ukončeno císařským řezem. V případě přirozeného porodu se pak častěji stává, že se dítě „zasekne“ během porodu, což přináší nemalé komplikace. „Dokonce obezita v těhotenství 4× zvyšuje riziko obezity dítěte,“ uzavírá prof. MUDr. Pavel Ventruba, DrSc., přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky Fakultní nemocnice v Brně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).