Hlavní navigace

Seriál o zmrzlině: Luxus v kelímku

28. 8. 2009

Sdílet

Zapomeňte na rozpatlané mražené kusy umělé hmoty. Otevřu vám svět, kde neexistují náhražky a zmrzlina se dělá z opravdové smetany, čerstvého ovoce a pravé čokolády. Dopřejte si dokonalý zmrzlinový požitek. Zasloužíte si ho.

Zatímco v předcházejících dílech jsem vás především varovala před podvody a nejrůznějšími poťouchlostmi výrobců a prodejců, teď vám chci otevřít svět dokonalých mražených delikates. Tento svět se naštěstí pomalu otevírá i v Česku. I když české zmrzlinové nebe není zatím příliš zářivé, postupně se i na něm objevují hvězdy, které stojí za bližší průzkum.

Máte hluboko do kapsy?

ben jerry

Kvalita bývá drahá. U zmrzliny to platí dvojnásob, tedy spíš vícenásob. Zatímco za obyčejný a stále oblíbený nanukáč zaplatíte od 10 do 20 Kč (záleží na výrobci a akci prodejce),  luxusní zmrzlinový kousek vás vyjde minimálně na 50 Kč za porci. Jenže nanukáč má objem 615 ml, „lepší“ zmrzlina se obvykle prodává v malých kelímcích o objemu 100 ml. Za rodinné balení (500 ml) dáte minimálně 150 Kč. Pokud ovšem patříte mezi zmrzlinožrouty jako já, rodinné balení vám vystačí zrovna tak pro vlastní potřebu. Takže chcete-li rodinu pohostit něčím lepším mraženým, čeká vás nemalá investice.

Za své peníze ale dostanete opravdu kvalitní výrobek. Drahé zmrzliny se nejmenují mražený krém s rostlinným tukem, ale prostě zmrzlina. Což znamená, že si kupujete výrobek zcela jiné kategorie, než je běžně v prodeji v mrazících boxech supermarketů. Opravdu kvalitní zmrzlina se totiž od té, co nejspíš kupujete normálně, zásadně liší.

  • Žádná voda. Základní surovinou pro drtivou většinu zmrzlin a nanuků je obyčejná pitná voda. Na chuti to sice příliš nepoznáte, ale jakmile začne nanuk tát, dočkáte se nemilého překvapení v podobě sladké břečky.
  • Žádný rostlinný tuk. Smetana je pro většinu výrobců nanuků a zmrzlin příliš drahá, a tak ji nahrazují výrazně levnějším rostlinným tukem. Opět jako laik nemáte šanci poznat, že zrovna váš výrobek byl takto ošizen. Na druhé straně, když ochutnáte opravdovou smetanovou zmrzlinu, pocítíte rozdíl. Je poctivější, krémovější a sytější.
  • Poctivé suroviny. Kvalitní zmrzlina není mražený krém s příchutí, ale ta, která skutečně obsahuje ovoce, oříšky nebo čokoládu. Zatímco levné mražené krémy si vypomáhají náhražkami, kde to jen jde, u luxusní zmrzliny se nemusíte bát, že narazíte na jahodovou, která ve skutečnosti skoro žádné jahody neobsahuje. Stejně tak čokoládová obsahuje kousky opravdové a kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa.
  • Žádná éčka. Běžně prodávané mražené krémy nám až na několik poctivých výjimek chutnají díky tomu, že jsou barveny uměle, stejně jako ochucovány. Typickým příkladem je vanilková, v ní žádnou vanilku nenajdete, pouze umělý vanilin.

Omezená nabídka, bohužel

haagen dazs

Zatímco v zahraničí luxusní zmrzliny patří k běžnému sortimentu, u nás tomu tak není. Důvody jsou dva. Na jedné straně je tu až neuvěřitelná věrnost českých spotřebitelů domácí klasice jako jsou nanukáče. Na té druhé je tu prostý fakt, že za opravdu kvalitní zmrzlinu, kromě několika málo v tuzemsku vyrobených výjimek, zaplatíte nemalou částku. Navíc Češi ještě nejsou dostatečně rozmlsaní, aby dokázali ocenit kvalitu luxusních zmrzlin. Jednoduše řečeno, všechny zmrzliny a nanuky jim přijdou v podstatě stejné.

V důsledku těchto skutečností, je u nás nabídka opravdu kvalitních zmrzlin omezená. Na český trh před lety vstoupila kultovní americká značka Häagen-Dazs, která se honosí takřka osmdesátiletou tradicí a vývozem do 50 zemí světa. Mezi milovníky zmrzliny jde o ztělesnění kvality a nepřeberných variant. Tato zmrzlina zásadně vzniká ze smetany, neobsahuje umělé konzervanty ani barviva, a pokud s její kvalitou nebudete spokojeni, máte se obrátit přímo na výrobce, aby on sjednal nápravu. V zahraničí si můžete pochutnat na příchuti jako jsou karamelizované hrušky s pekanovými ořechy, bílá čokoláda s malinami, sušené švestky v rumu, mátové čokoláda a jiné. Domácí nabídka je o poznání skromnější. V českých obchodech se prodává deset variant, a to především klasické jako jahodová, vanilková a čokoládová. I když zmrzlina s likérem Baileys nebo jahodový cheescake také mají svá kouzla.

Doslova před pár týdny se v Česku objevila další kultovní zmrzlina, americká značka Ben & Jerry. Zatím není k dostaní v běžné obchodní síti, ale provozuje svoji zmrzlinárnu v centru Prahy. Tuto zmrzlinářskou firmu založili v sedmdesátých letech dva hipíci po absolvování zmrzlinářského kurzu v ceně 5 dolarů. Jejich vize byla jednoduchá, vyrábět kvalitní zmrzlinu z kvalitních surovin a také si užít spoustu legrace. Výsledkem je gigant, který vyváží zmrzlinu do 25 zemí světa a chová se šetrně k životnímu prostředí. Proto používají vajíčka od slepic z volného výběhu, fair-trade suroviny a využívají obnovitelné zdroje energie. V Česku je zatím k dostání jen 16 příchutí, a to v ceně 59 Kč za jeden kopeček bez kornoutku. V nabídce je zmrzlina s příchutí sýra, ananas s mučenkou nebo třeba třešeň. Všechny chutnají skvěle, ale pokud jste velký zmrzlinožrout jako já, bude vás to stát několik stokorun.

Kde hledat?

Luxusní zmrzliny se bohužel neobjevují v mrazících boxech obchodů úplně běžně. Štěstí při nákupu budete mít v supermarketech a hypermarketech ve větších městech. Případně ve specializovaných lahůdkářstvích. Nečekejte ale, že zmrzlinový poklad objevíte ve večerce na růžku. Další možností jsou zmrzlinárny, které věhlasné firmy provozují samy. Momentálně se dvě takové nachází v Praze. Dánská značka Häagen-Dazs provozuje svůj podnik v centru města, v Karlově ulici. Americká legenda Ben & Jerry má svoji cukrárnu v ulici Na Příkopech. Chystá ale otevření dalších zmrzlináren v Praze a jedna by měla být také v Brně.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).