Hlavní navigace

Sendvičovače a topinkovače nedělají jen sendviče a toasty

12. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Popis parametrů zdánlivě jednoduchých přístrojů někdy připomíná manuál pro piloty. Chcete si je pořídit? Ujasněte si, jestli potřebujete jen základní funkci, nebo i další vychytávky.

SENDVIČOVAČE

Důvody, proč si pořídit sendvičovač, asi není třeba vyjmenovávat. Chutná snídaně či svačina připravená během chvíle, mezi chleby vložíte, co máte rádi… Ale jaký typ vybrat? Vyplatí se investice do dražšího přístroje? Uživatelé jsou podle recenzí obvykle spokojeni i s většinou levnějších přístrojů. Je třeba si předem ujasnit, zda chcete platit víc za možnost dalších funkcí, tedy vaflovače a grilu, zda je využijete, nebo chcete připravovat opravdu jen sendviče. Přístroje s vyměnitelnými deskami na vafle a gril mají také výhodu v údržbě.

Hlavní parametry

  • počet nástavců
  • tvar sendvičů
  • údržba

Sendvič, vafle nebo i grilování?

Parametr počet nástavců udává, zda má sendvičovač možnost použití i jiných nástavců, tedy hlavně vaflovače či grilu. Po samostatné desce na sendviče je nejčastější varianta s vaflovačem, případně trojkombinace sendvič / vafle / gril. Někdy se objevuje i možnost „koblihy“, tedy spíše donuts.

V případě grilu ale neočekávejte plnohodnotný gril, plošky jsou malé a na steak je nevyužijete, dobře poslouží k opečení pečiva, zeleniny ap.

V případě kombinovaných přístrojů jsou sendvičové, vaflovací a grilovací desky vyjímatelné, u samostatného sendvičovače pouze výjimečně.

V nabídce lze také narazit na dvojité sendvičovače, které umí připravit čtyři toasty naráz.

Nejčastější jsou čtverce a trojúhelníky

Pokud si chcete vybírat podle tvaru sendvičů, je v nabídce opět několik variant. Nejčastěji se setkáte s čtverci a trojúhelníky, někdy mají destičky tvar mušlí, podle hodnocení uživatelů i vlastních zkušeností ale výsledný sendvič vypadá hodně podobně jako čtvercový.


Autor: Mall.cz, Heureka.cz

Sendvičovače mají kromě desky na sendviče také desky na vafle, grilování nebo koblihy

Lze se setkat i s přístrojem, který má jednotnou pečící plochu bez tvarovaných čtverců či trojúhelníků. Velká nerozdělená plocha je vhodná pro jakoukoli velikost sendvičů, můžete připravovat i sendviče ve tvaru panini nebo zapékat bagety ap.

Spíš kuriozitou jsou přístroje, které vyrobí sendvič třeba ve tvaru Mickey Mouse (z řady Ariete Disney) nebo s obrázkem.

Všechny desky jsou z materiálů odolných proti přichycení, ale nic není stoprocentní, někdy pomůže slabé potření tukem.

Na údržbu jsou snadnější vyjímatelné desky

Jak již bylo řečeno, většina sendvičovačů má pevné desky, vyndat je můžete vždy u typů s nástavci. Výměnné desky jsou samozřejmě pohodlnější na údržbu a většinu z nich lze mýt v myčce na nádobí.

„Na údržbu jsou sendvičovače celkem složité, je tam hodně škvírek, kde se usazuje surovina,“ říká Monika Řezníčková, produktová manažerka Mall.cz, a upozorňuje:, „přístroj je třeba udržovat po každém použití!“ Spotřebič čistěte až po jeho vychladnutí a odpojený od proudu, nepoužívejte drsné a agresivní čisticí prostředky (např. ostré předměty, škrabky, chemická rozpouštědla, ředidla, žíravé prostředky na čištění trub nebo jiná rozpouštědla).

Aby vám přístroj dlouho vydržel, k vyjímání hotové potravy používejte např. dřevěné nebo plastové špachtle, nikdy ne ostré kovové nástroje. U sendvičovačů s výměnnými deskami někdy výrobce nabízí v případě poškození možnost dokoupit desky samostatně.

Vychytávky a vady

Sendvičovače se standardně zapínají a vypínají pouze pomocí přívodní šňůry, ale lze narazit i na přístroje s tlačítkem on/off, které vytahovat nemusíte.

Zákazníci si někdy stěžují na krátkou přívodní šňůru, tento údaj je uváděn pouze výjimečně, a u některých typů na malý prostor pro sendvič, kdy pak suroviny vytékají ven nebo je výsledný sendvič příliš spláclý.

Obdobně jako u jiných elektrických spotřebičů se při prvním použití může objevit krátké, mírné zakouření, to však není na závadu a ani důvodem k reklamaci spotřebiče.

Drtivá většina přístrojů má automatickou regulaci teploty termostatem, není tedy možné ovlivnit teplotu, a světelnou signalizaci (červená – v provozu, zelená – dosažení pracovní teploty).

O volbě sendvičovače rozhoduje také vzhled a barva, případně velikost a skladnost. Pokud nechcete spotřebič nechávat položený na stabilním místě na lince, vyberte si typ, který má možnost skladování ve svislé poloze a prostor na uložení přívodní šňůry.

Cenové rozpětí – zhruba od dvou set do dvou tisíc, dražší jsou většinou kombinované typy, modely na víc sendvičů a zavedené značky.

TOPINKOVAČE

Topinkovače umí během chvíle připravit opečený toast a navíc zcela bez tuku. Podobně jako sendvičovače se těší velké oblibě, ceny se u nich liší ale ještě víc. Co rozhoduje při výběru?

Hlavní parametry


Autor: Mall.cz

Topinkovače – od stovek po tisíce

  • funkce stop
  • možnost rozmrazování
  • nástavec na pečivo
  • miska na drobky

Pokud chcete ovlivnit, nakolik bude vaše topinka opečená, berte přístroj s funkcí stop. Opékání lze kdykoli přerušit a toasty vyjmout dřív, pokud je chcete jen lehce opečené nebo pouze ohřáté. U některých modelů můžete zvolit z několika stupňů propečení nebo zvolit jednostranné opékání a připravit toust podle vaší chuti.

Systém automatického centrování pro rovnoměrné opečení – označení zní značně komplikovaně, zjednodušeně řečeno by vám tato funkce měla pohlídat rovnoměrné opečení různě velkých chlebů a to, aby výsledné topinky odpovídaly požadovanému nastavení.

Některé přístroje jsou vybaveny funkcí rozmrazování, kdy můžete opékat i zmrzlé pečivo.

Vybrat si můžete i topinkovač s nástavcem na pečivo – nevkládá se dovnitř přístroje, ale do speciálního držáku. Tyto typy využijete nejen pro toastový nebo běžný chléb, ale můžete opékat i jiné pečivo, třeba rohlíky a bagety ap.

Praktická je vyjímatelná miska na drobky, díky níž se přístroj snáze udržuje.

Je vás doma víc a nechce se vám čekat na toast? Vyberte si model na přípravu čtyř topinek najednou. Tyto typy mívají nezávislé ovládání levé a pravé dvojice toastovacích otvorů, takže je můžete použít pro přípravu dvou nebo čtyř toastů podle okolností nebo si pro každou dvojici zvolit jiné nastavení. Je třeba ale počítat s tím, že tyto modely bývají robustnější (a taky dražší) a zaberou víc místa.

Cenové rozpětí – 250–4600 Kč, velké rozdíly v cenách jsou opět dány nejen funkcemi, ale také použitým materiálem či zavedenou značkou výrobce. Jak ukázalo testování topinkovačů prodávaných na našem trhu, které před několika lety provedl časopis dTest, rozdíly v čase přípravy sice jsou, ale nejsou nijak křiklavé, takže tento faktor asi nebude hrát velkou roli. Z testu také vyplynulo, že i s levnějšími typy topinkovačů si můžete připravit skvělé toasty. K podobnému závěru dospěl i novější test serveru iTest.cz, kde se sice nejdražší přístroj stal vítězem testu, nicméně některé výrazně lacinější typy dopadly také velmi dobře.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).