Hlavní navigace

S kočárkem Prahou

23. 9. 2010

Sdílet

Sdružení maminek a internetový server Babyweb.cz pořádaly ve středu s podporou Hl. m. Prahy rodinný happening, který měl upozornit na problémy, které trápí mladé rodiny, zejména maminky s malými dětmi, v anonymním prostředí Prahy.  Akce se konala ve Žlutých lázních a vyvrcholila společnou výzvou maminek Pražanům. Apelují na své spoluobčany, aby se nechovali lhostejně k těhotným ženám v dopravních prostředcích, aby v dopravních prostředcích pomáhali maminkám s kočárky nebo také vyzývají obchodní…

Sdružení maminek a internetový server Babyweb.cz pořádaly ve středu s podporou Hl. m. Prahy rodinný happening, který měl upozornit na problémy, které trápí mladé rodiny, zejména maminky s malými dětmi, v anonymním prostředí Prahy. 

Akce se konala ve Žlutých lázních a vyvrcholila společnou výzvou maminek Pražanům. Apelují na své spoluobčany, aby se nechovali lhostejně k těhotným ženám v dopravních prostředcích, aby v dopravních prostředcích pomáhali maminkám s kočárky nebo také vyzývají obchodní centra, aby zřídila parkovací místa pro mladé rodiny vozící děti v autosedačkách.

Výzva proběhla formou pokusu o vytvoření českého rekordu v počtu kočárků na jednom místě. Maminky zde měly možnost probrat své problémy či otázky s odborníky z webového portálu Babyweb.cz, například se známým autorem knih pro maminky pediatrem MUDr. Martinem Gregorou. Dále mohly zhlédnout dětskou módní přehlídku, ale také si vyzkoušet, zda používají správně autosedačku či osobně obdržet informace, ke kterým se běžně mladé rodiny nedostanou (např. diskuze s výživářem, sexuologem, kvalita vody pro dětskou stravu, atd.).

Součástí programu byly nejen ukázky a ochutnávky nových výrobků pro děti i rodiče, ale představily se zde i nové modely kočárků, autosedaček a specializovaných maminkovských „vymožeností“. Dopravní podnik hl. m. Prahy při příležitosti konání této rodinné akce provozoval dnes směrem do Podolí pouze nízkopodlažní tramvajové a autobusové spoje.

„Vím, že situace v metropoli není pro maminky vždy jednoduchá. Hlavní město Praha se rodičům malých dětí snaží vyjít vstříc několika způsoby. Asi nejvíce jsme u nich zabodovali s projektem Center pro předškolní děti, která mají rodičům nabídnout programy alternující mateřskou školu. Zájem rodičů o nejrůznější aktivity pro předškolní děti, od pravidelné činnosti, přes účast na příležitostných akcích, až po dopolední pobyt v DDM, stále roste a já jsem ráda, že jim můžeme nabídnout právě naše centra. Tento projekt dává maminkám na rodičovské dovolené možnost udržet si kontakt s původním povoláním, možnost výdělku k rodičovskému příspěvku, případně plnou péči o mladšího sourozence dítěte,“ informovala náměstkyně primátora Marie Kousalíková o možnosti umístit dítě mladší šesti let v nových Centrech pro předškolní děti při DDM hl. m. Prahy.

Od ledna do června 2010 bylo v provozu 20 Center pro předškolní děti (CPD) při všech DDM hl. m. Prahy. Některé CPD fungovaly také během letních prázdnin. Od října 2010 bude na území Prahy v provozu celkem 21 CPD a 2 CPD nabídnou také odpolední provoz. Od ledna 2011 je plánováno otevření dalších dvou CPD.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).