Hlavní navigace

Rýmička a kašílek

27. 9. 2010

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
FEJETON – Letos to přišlo dříve než obvykle. V minulých letech jsem se s „mužskou“ nemocí potýkal v listopadu nebo v prosinci. Taková rýmička prý může být i smrtelná… jak pro koho.

Asi je to tím letošním rychlým nástupem podzimu… V tomto ročním období to snad ani nejde jinak – závažná mužská (a samozřejmě i ženská) nemoc se šíří rychlostí blesku. Ten, koho to nepostihne, je exot a společnost na něj právem pohlíží jako na hříčku přírody.

Jako každý rok na mě skočilo cosi, co způsobuje pokašlávání a posmrkávání. Horečku nemám, můj organismus se necítí oslaben, přesto je to dost nepříjemné. Okolí si totiž po mých záchvatech chrchlání celkem oprávněně myslí, že jsem obětí minimálně černého kašle nebo tubery.

Čtěte téma: Přecházíte chřipku? Riskujete doživotní následky

Bylo by fajn lehnout si do postele, jenže v práci se musíte snažit. Nějaká nemoc nepřichází v úvahu… 

Mužská nemoc


Autor: Isifa.cz

Na tomto místě bych chtěl prohlásit, že jsem skutečně víceméně v pořádku. Kdybych nebyl, nebudu obtěžovat kolegy v práci a spolucestující v MHD. Vím, že mohu působit jako přenašeč této závažné choroby, ale kdybych s tím šel k doktorovi, pravděpodobně se mi vysměje. Kromě kašle a posmrkávání mi nic není, ani v krku mě nebolí.

Začínám si myslet, že jde o psychickou záležitost, jakousi reakci na to, že začal astronomický i reálný podzim. A na svém okolí pozoruji, že nejsem sám. Zajímavé je, že se tato nemoc opravdu vyskytuje hlavně u mužů. Ženy jsou silné plemeno a podobné maličkosti s nimi nehnou. Podzim přečkají bez tablet proti kašli, jsou jednoznačně statečnější a více vydrží. To je fakt, i když teď tak trochu střílím do vlastních řad…

Čtěte téma: Muži při nachlazení trpí víc. Vlastní vinou

Když onemocní muž, je to peklo. Uléhají do postele, sotva trochu zakašlou a spustí se jim rýma. Jenže pozor: vědci dokázali, že muži nesimulují ani nejsou větší bolestínci než ženy…

Mě ta (tvoje) rýma zabije

Pokud smrkáte a kašlete v MHD, často si váš soused odsedne. Zcela pochopitelně. Ale jak to teď řádí opravdu hodně, je dost těžké najít místo, kde se vedle vás nebude nikdo ohánět kapesníkem. Může ale nastat i situace, že si sednete vedle někoho, kdo vypadá úplně normálně, nemá krvavé oči a neteče mu z nosu. Řeknete si – není to divné? Co je to za člověka, že nekašle? Nemá náhodou nějakou jinou, závažnější nemoc? Teď je moderní a nenápadné být nastydlý, tak nějak se s tím počítá. Kdo nekašle s námi, kašle proti nám.

Někde jsem četl, že rýmička je pro muže skutečně vážným onemocněním. A vědci potvrdili, že ženy jsou proti zánětům (což je prý původce rýmičky) odolnější. Některá média označují rýmičku za smrtelnou chorobu. Je na tom něco pravdy – z mužské rýmičky může mít partnerka smrt. Jednak je muž otravný a nepříjemný, což samo o sobě může způsobit ženě infarkt. Dále hrozí smrt z přepracování, asi si dokážete představit, jak náročné je celou noc vařit čaj, nosit do postele tablety a kapky, ve „vážnějších“ případech každou hodinu teploměr.

Nechci podzimní epidemie chřipek zlehčovat, ale pokud je tato nemoc smrtelná – tak hlavně pro ošetřovatelky.

Fórum: Je rozdíl mezi bolestí žen a mužů?

Ano, a velký, tvrdí vědci.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je kromě jiného internetový publicista, více informací najdete v jeho profilu na LinkedIn.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).