Hlavní navigace

Rodičovská 2011: O tisícovku měsíčně méně

12. 10. 2010

Sdílet

Podle původního návrhu Drábkova ministerstva měla být rodičovská pružnější a každý si ji mohl nastavit podle svého. Vláda však souhlasila pouze se snížením pro nezaměstnané, podrobnosti přináší server Měšec.cz. Vláda schválila návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na změnu pravidel rodičovského příspěvku s podstatnými změnami. Bohužel z původního návrhu vypadlo to nejpozitivnější – větší pružnost rodičovské. Navrhovaná možnost volby délky čerpání rodičovské a její měsíční výše,…

Podle původního návrhu Drábkova ministerstva měla být rodičovská pružnější a každý si ji mohl nastavit podle svého. Vláda však souhlasila pouze se snížením pro nezaměstnané, podrobnosti přináší server Měšec.cz.

Vláda schválila návrh ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na změnu pravidel rodičovského příspěvku s podstatnými změnami. Bohužel z původního návrhu vypadlo to nejpozitivnější – větší pružnost rodičovské. Navrhovaná možnost volby délky čerpání rodičovské a její měsíční výše, která by byla ohraničena jednotným stropem, vládou neprošla. Nejvíce se z toho mohou radovat ti, kteří se rozhodnou pro tříletou variantu, nepřijdou totiž o původně plánovaných necelých 20 tisíc korun.

Naopak platí, že výrazně tratí ti, kteří byli před porodem nezaměstnaní. S novými pravidly přijdou totiž o 45 600 korun v součtu za dobu čerpání rodičovského příspěvku. Krácení (částečné) se přitom bude týkat i těch, kteří již nyní rodičovskou v pomalejší (čtyřleté) variantě čerpají a jejichž dítě je mladší 23 měsíců.

Kompletní pravidla, která budou u rodičovského příspěvku platná od roku 2011, najdete na serveru Měšec.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).