Hlavní navigace

Recepty z mořských řas: hodí se do polívky, ale i místo náplasti

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Zdraví z moře, různobarevné řasy, mají mnohem víc minerálních látek než zelenina. Můžeme je přidat do celé řady jídel, ale mají i léčebné účinky. A to ještě není vše.

Mořské řasy jsou kvalitním zdrojem velmi cenných látek. S jejich pomocí můžeme zregenerovat a zkrášlit celý organismus, zevnitř i vně.

Mají léčivé účinky a mnoho využití v kuchyni. Dají se z nich uvařit polévky, omáčky, obohatí salát, sladký dezert nebo třeba čaj. Ale stejně tak dobře si je na sebe můžeme napatlat a využít jejich pozitivního vlivu na naši pleť.

Mořské řasy jsou obrovskou zásobárnou stopových prvků a vitaminů. Obsahují až 15 x více minerálních látek než zelenina. Dále jsou zdrojem kvalitních dobře využitelných a lehce stravitelných bílkovin, uhlovodanů a látek, které neutralizují v organismu kyseliny z moderní rafinované stravy. Mají rovněž schopnost rozpouštět tuky a hleny. Mořské řasy mají velkou schopnost eliminovat vlivy chemických a radioaktivních látek. Čistí organismus od těžkých kovů, jako je kadmium, olovo a rtuť. Výrazně se podílejí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu. Díky vyvážené kombinaci minerálů a vitamínů mohou být při pravidelné konzumaci účinnou prevencí civilizačních onemocnění nebo mohou jejich stav výrazně zlepšit.

Druhy mořských řas

DULSE

Řasa dulse je bohatá na železo, vápník, hořčík, fosfor a jód. Má také vysoký obsah proteinů. Dulse výrazně posiluje krev a cévy.

Příprava řasy dulse

Řasu dulse na 10 minut namočíme a pak ji přidáváme do polévek a omáček, směsí a ještě 10 minut povaříme.

Dulse vločky

Dulse vločky se nevaří, přisypávají se do jídel těsně před ukončení jejich přípravy. Můžeme je s úspěchem používat do polévek, masových a zeleninových směsí, salátů, pomazánek nebo jen tak na chleba s máslem.

Dulse: Nápoj na povzbuzení krevního oběhu a zpevnění žil a cév

  • Potřebujeme:
    půl lžičky dulse vloček
    2 dl šťávy z červené řepy
    1 dl šťávy z rakytníku
    1 lžičku citronové šťávy
  • Postup:
    Všechny uvedené přísady smícháme dohromady a hotový nápoj popíjíme denně po dobu 6 týdnů.

NORI

Nori patří mezi nejznámější druh mořské řasy. Tato řasa patří k největším zdrojům bílkovin, obsahuje rovněž hodně vitaminu B, A, C. Dále pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, rozpouští tuk a zlepšuje trávení těžkých jídel. Nori působí velkou silou také proti množení choroboplodných zárodků v organismu.

Příprava řasy nori

Příprava řasy nori je úplně nejjednodušší a pro začátečníky ideální, protože se prodávají nadrcené na kousíčky, jsou vhodné k okamžité spotřebě. Nemusíme je předem namáčet ani vařit. Sypou se do všech možných jídel ihned po uvaření. Jestliže nepřeženeme množství řasy, nikdo nepozná, že například v polévce plave něco jiného než pažitka nebo petrželka.

Nori: Zeleninové smoothie

  • Potřebujeme:
    půl lžičky nori vloček
    šálek okurky
    šálek mrkve
    šálek červené řepy
    nakonec šálek ledu
  • Postup:
    Všechny přísady rozmixujeme, hotový nápoj podáváme ve vysoké sklenici.

Nori jako náplast

Plátky řasy nori nám mohou posloužit jako náplast. Místo abychom používali dezinfekci, převážeme si krvácející ránu proužkem řasy a necháme ji asi půl hodiny působit. Výborné jsou i na ošetření oparů, akné, popálenin.

WAKAME

Wakame má vysoký obsah vlákniny, bílkovin, hořčíku, jódu, vápníku, železa a sodíku. Dále čistí krev a pozitivně upravuje krevní tlak a pomáhá při zvýšené viskozitě krve. Je vhodnou prevencí a následnou podpůrnou léčbou při rakovině.

Příprava řasy wakame

Wakame je vhodná pro začátečníky, jelikož nemá výrazné rybí aroma a má docela příjemnou chuť. Příprava této řasy je jednoduchá – kousek řasy se opláchne a namočí do studené vody. Po 10 minutách změkne a může se krájet a dát povařit na posledních pět minut do polévky, omáčky, luštěnin či obilovin. Do vařeného jídla je dobré dát i vodu, ve které se řasa namáčela. Wakame lze také namočit na půl hodiny a pak ji jíst syrovou, například v pomazánkách či nakrájenou do salátů.

Čaj z wakame

  • Potřebujeme:
    1 lžičku řasy wakame
    3 dl vroucí vody
  • Postup:
    Řasu přelijeme vroucí vodou a vše necháme 20 minut louhovat, poté přecedíme a můžeme popíjet. Scezenou řasu můžeme přimíchat do jídla nebo jen tak sníst.

HIJIKI

Je obzvlášť bohatá na vápník a železo, dále pak obsahuje hořčík, jód, zinek, sodík, vitaminy, bílkoviny a vlákninu. Japonci věří, že pravidelná konzumace této řasy zvyšuje obranyschopnost organismu a pomáhá „na krásu“.

Příprava řasy hijiki

Řasu namočíme a vaříme 25 minut. Můžeme ji použít do polévek, zeleninových směsí, k masu nebo do pomazánek.

Tinktura z hijiki

  • Potřebujeme:
    2 lžíce řasy hijiki
    3 dl 60% lihu
  • Postup:
    Řasu přelijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout 2 x denně protřepávat (aby se z řasy uvolňovaly cenné látky). Po uplynutí této doby vše přecedíme a tinkturu užíváme 3 x denně 10 kapek, nejlépe po dobu 8 týdnů.

KOMBU

Tato řasa je velmi bohatá na kyselinu algináovou, která je nestravitelná a působí jako výborný čistič střev. Odvádí z těla toxické zplodiny a usazeniny a ochraňuje tak před vstřebáváním těžkých kovů. Také pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a chrání před vysokým krevním tlakem.

Příprava řasy kombu

Kombu potřebuje vařit déle než ostatní řasy, přibližně jednu hodinu. Je vhodné ji konzumovat, až když je úplně měkká, poněvadž jen tak z ní bude mít náš organismus užitek. Výborné je řasu rozlámat na kousky o velikosti poštovní známky a vařit je společně s luštěninami nebo rýží natural, protože změkčuje vlákna ostatních potravin a usnadňuje tak jejich stravitelnost. Vaří-li se v polévce, nesmí v ní zůstat příliš dlouho, maximálně 10 minut, jinak by přehlušila ostatní chutě. Jako koření se používá usušená v troubě a rozdrcená na prášek k ochucení polévek, masa, omáček a salátů. Kombu se v prodejní síti dá dostat jako „tororo instant kombu“, což je řasa usušená na slunci, naložená v rýžovém octě a rozdrásaná na vlákna. Tu pak již stačí rozpustit v uvařeném jídle či polévce a je hotovo. To už zvládne i úplný začátečník.

AGAR

Agar má neutrální chuť, je bez zápachu a barvy. Již při nepatrné koncentraci je schopen vázat vodu nebo jiné tekutiny. Pouhý 1% roztok agaru vytváří pevný gel. Používá se jako velmi výživný želírovací prostředek pro zahušťování pudinků, dezertů, zmrzlin, omáček, marmelád, rosolů, spisků či polev. Agar obsahuje mnoho minerálních látek, převážně však jód, železo, vápník a hořčík. Tato řasa působí v organismu protizánětlivě, neutralizuje jedy ve střevech, účinkuje jako mírné projímadlo, posiluje plíce a játra, podporuje redukci váhy. Vysoký obsah vlákniny v agaru snižuje cholesterol v krvi.

K tématu: Co nevíte o náplních do pečiva? Základem jsou mořské řasy

V jaké podobě se dá agar koupit?

Je čistě rostlinného původu a neobsahuje přebytečné kalorie. Agar se prodává ve formě prášků, tyčinek, vloček a pruhů. Nejkvalitnější jsou však pruhy, vločky či tyčinky.

Příprava řasy agar

Velkou předností agaru před tradiční potravinářskou želatinou ze zvířecích šlach a kostí je, že má 8 x větší želírovací schopnost, nerozpouští se tak rychle a vyznačuje se i mnohem jemnější strukturou. Je výborný do letních ovocných dezertů ze želé, které jsou chladivé. V zimě se zase hodí na výrobu kořeněných zeleninových aspiků. Základní poměr na vaření agaru je 10 gramů vloček či prášku na 1 litr tekutiny. Použijeme-li nejkvalitnější agar v pruzích, dáváme jeden celý pruh na ¾ litru tekutiny. Agar povaříme zhruba 5 minut, vzniklá tekutina sice bude řídká, ale během chladnutí spolehlivě zatuhne.

Zkrášlující účinky mořských řas

Mořské řasy můžeme s úspěchem používat i na ošetřování pokožky. Aktivní látky, které jsou v nich obsažené, dodají kůži stopové prvky, minerální soli a vitamíny.

Které řasy jsou vhodné? Ke kosmetickým procedurám můžeme používat především řasy nori, wakame, arame, dulse, hijiki, kombu. Všechny tyto druhy se dají koupit v obchodech se zdravou výživou.

Pleťová voda z mořských řas

  • Potřebujeme:
    1 lžíci nadrcených mořských řas
    3 dl vroucí vody
  • Postup:
    Řasy přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Pak přecedíme a vzniklou pleťovou vodu používáme k oplachování odlíčené pokožky.

Pleťová maska z mořských řas

  • Potřebujeme:
    2 lžičky nadrcených mořských řas
    2 lžíce zakysané smetany
    2 kapky citronové šťávy
  • Postup:
    Řasy smícháme se smetanou a citrónovou šťávou a necháme vše 20 minut odležet. Pak naneseme na obličej a dekolt a necháme 30 minut působit. Poté opláchneme.

Čtěte dále: Zábal v mořských řasách vám pomůže zhubnout

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).