Hlavní navigace

Psi umí čichem odhalit rakovinu

30. 8. 2011

Sdílet

 Autor: on Wikipedia.org / Herwig Kavallar, podle licence: Public domain
Nejsou nutné drahé přístroje a nákladná vyšetření. Obyčejný pes umí čichem odhalit rakovinu plic u lidí, zjistil výzkumný tým německých vědců. A to dokonce už v raném stádiu nemoci.

Psi se osvědčili coby skvělí identifikátoři začínajícího nádoru. Umí dokonce odlišit zhoubný nádor od nezhoubného. S odvoláním na zprávu německých vědců o tom informovala agentura Reuters.

„Dech pacientů s rakovinou plic má podle všeho odlišné látkové složení než dech zdravých lidí. Psi s jemným čichem jsou s to rozpoznat tento rozdíl již v raném stádiu nemoci,“ řekl Thorsten Walles, který vedl výzkum a zveřejnil jeho výsledky v odborném tisku, popsala agentura ČTK.

Vědci na klinice Schillerhöhe v město Gerlingen v jihozápadním Německu podle zprávy zjistili, že psi svých čichem správně odhalili nemoc u 71 ze 100 pacientů, kteří trpí rakovinou plic. Vzhledem k tomu, že tato choroba je dosud těžko rozpoznatelná ve svém raném stádiu, tak se podle nich jedná o důležitý objev.

„Je to velký krok kupředu. Ale ještě musíme přesně určit, jaké látky se v dechu pacientů objevují. Je škoda, že psi nemohou sdělit biochemické složení pachu rakoviny,“ dodal Walles.

Japonskou hvězdou je labradorka

S podobnou teorií přišli již začátkem letošního roku japonští vědci. Podle jejich studie zveřejněné v únoru v odborném časopise Gut dokáže psí čich odhalit rakovinu tlustého střeva lépe než testy okultního krvácení do stolice a se stejnými výsledky jako kolonoskopie. Vědci zkoumali schopnosti psa poznat stopu nádoru na základě pachu dechu a stolice pacienta.

Hvězdou japonské studie se stala devítiletá fenka labradorského retrívra Marine, která patří k týmu ze St. Sugar Cancer Sniffing Dog Training Center v Minami Boso v japonské prefektuře Čiba.

Psu dali vědci očichat vzorky dechu a stolice 300 osob, z nichž čtvrtina trpěla rakovinou tlustého střeva. V prvním případě dokázala fenka zjistit nemocné s 95% přesností, ve druhém dokonce s 98% přesností a uměla rozlišit zhoubné nádory od nezhoubných polypů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).