Hlavní navigace

Pryč s bílou! Veselé zástěrky pro dětské lékaře a sestry mají úspěch

11. 4. 2016

Sdílet

 Autor: www.facebook.com/Veselé zástěrky pro dětské lékaře a sestry
Bílý plášť budí respekt, ale také strach. Zvláště u malých pacientů. Projekt veselých zástěrek se líbí zdravotníkům, rodičům – a hlavně dětem.

Motýl, ježek, šnek hýří barvami… cílem zástěrek, které si dětští lékaři a sestry oblékají na klasický bílý plášť, je odvést pozornost dětí od vyšetření a zmírnit jejich strach.

Autorkou tzv. veselých zástěrek s nejrůznějšími motivy je návrhářka Marie Zelená (www.mariezelena.cz). Na „zástěrce“ je ručně aplikovaný a našitý obrázek zvířátka, sluníčka a podobně. „Pro děti je tak vyšetření příjemnější, protože obrázek pomáhá odvést jejich pozornost, a i přes mnohdy nepříjemnou situaci jim vykouzlí úsměv na tváři,“ uvádějí autoři projektu.

Desítky zástěrek již díky podporovatelům a sponzorům oblékají lékaři po celé republice. Najdete je například ve Fakultní nemocnici Brno, ve Zlíně, v Uherském Hradišti, v Kyjově, v Olomouci, a také v Masarykově onkologickém ústavu v Brně atd. „A všude mají velký úspěch,“ říkají autoři, což potvrzují i nadšené komentáře mezi odborníky i rodiči například na Facebooku Ošetřovatelství.info. Fotka zdravotníků v zástěrkách z Masarykova onkologického ústavu v Brně tu už sklidila více než čtyři tisíce „Líbí se mi“.

Zástěrky samozřejmě musí odpovídat hygienickým předpisům, je možné je prát a dezinfikovat. „Nikdo jiný nic takového v ČR nedělá a my jsme moc rádi, že můžeme takto alespoň trochu pomoci ke zmírnění strachu těch nejmenších,“ říkají autoři. Vnášejí veselí do mnohdy studeného nemocničního prostředí, spolu například se zdravotními klauny (o radosti, kterou přinášejí k nemocným lidem, jsme psali v článku Zdravotní klauni: Doktor Vemeno a sestra Anděla Tupá léčí humorem) nebo již mnoha realizovanými projekty na veselou výzdobu kdysi smutných prostor.

Mimochodem, kdo má zájem, může zafinancovat veselou zástěrku pro vybrané dětské oddělení, více informací najdete na www.facebook.com/Veselé zástěrky pro dětské lékaře a sestry.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).