Hlavní navigace

Protidrogová prevence se zaměří na mladistvé

21. 4. 2010

Sdílet

Konference Mladiství a drogy navazuje na loňskou úspěšnou konferenci Ženy a drogy. Letošním tématem je práce s mladistvými klienty z pohledu odborných pracovníků z adiktologických, zdravotních, sociálních a výchovných zařízení. Česká republika patří v Evropě mezi země s nejvyšší prevalencí užívání většiny sledovaných drog s výjimkou těkavých látek. U konopných drog dosahuje ČR zdaleka nejvyšších prevalencí v Evropě, zkušenost s konopnými látkami má 45 % českých šestnáctiletých.

Konference Mladiství a drogy navazuje na loňskou úspěšnou konferenci Ženy a drogy. Letošním tématem je práce s mladistvými klienty z pohledu odborných pracovníků z adiktologických, zdravotních, sociálních a výchovných zařízení.

Česká republika patří v Evropě mezi země s nejvyšší prevalencí užívání většiny sledovaných drog s výjimkou těkavých látek. U konopných drog dosahuje ČR zdaleka nejvyšších prevalencí v Evropě, zkušenost s konopnými látkami má 45 % českých šestnáctiletých.

„Adolescence je v životě člověka velice obtížné období, plné náročných situací, které musí dospívající řešit a které mu komplikují jeho sociální roli a psychologickou jistotu,“ řekl primátor hl. m. Prahy Pavel Bém, který konferenci zahajoval, a pokračoval: „Práce s dětmi a dospívajícími vyžaduje mimořádné schopnosti odborného pracovníka. Ten musí být nejen dobrým profesionálem v oboru závislosti, dobrým poradcem či psychoterapeutem, ale měl by mít také dobrou znalost v oblasti dětského a adolescenčního vývoje, znalost sociální problematiky včetně základních charakteristik současné rodiny a v neposlední řadě by měl disponovat osobností, která je stabilní, jasná, zdravá a zároveň pro děti či adolescenty a jejich rodiny přijatelná.“

Čtěte téma:Poznáte, že vaše dítě bere drogy?

95 % všech pacientů závislých na alkoholu a drogách započalo svou drogovou kariéru před 18. rokem života. Rodiče o celé situaci dozvědí příliš pozdě … 

Mladiství tvoří specifickou skupinu, která vyžaduje odlišný přístup a metody práce s klientem, ale i s rodinou klienta. Odborníci z celé České republiky se proto na konferenci zaměřují na dva aspekty problematiky. Diskutovat se bude z hlediska adiktologického a psychoterapeu­tického a sociálně-výchovného.

Čtěte téma: Na tripu s LSD

Droga má dodnes své nadšené zastánce i odpůrce 

Zdroj: Magistrát hl. města Prahy

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).