Hlavní navigace

Prodej biopotravin ve Švédsku vloni vzrostl o 18 procent

20. 4. 2010

Sdílet

Spotřeba biopotravin ve Švédsku nadále strmě stoupá. V roce 2009 se prodeje biopotravin v maloobchodě, restauracích, školních a nemocničních jídelnách meziročně zvýšily o 18 procent.  Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin tak ve Švédsku dosáhnul 3,1 procenta, o 0,4 procenta více než na konci roku 2008. Osmdesát procent všech biopotravin se prodá v konvenčním maloobchodě, kterému dominují tři velké řetězce Copp, Ica a Axfood.

Spotřeba biopotravin ve Švédsku nadále strmě stoupá. V roce 2009 se prodeje biopotravin v maloobchodě, restauracích, školních a nemocničních jídelnách meziročně zvýšily o 18 procent.  

Podíl biopotravin na celkové spotřebě potravin tak ve Švédsku dosáhnul 3,1 procenta, o  0,4 procenta více než na konci roku 2008. Osmdesát procent všech biopotravin se prodá v konvenčním maloobchodě, kterému dominují tři velké řetězce Copp, Ica a Axfood.

Fórum: Nakupujete biopotraviny?

Co si o nich myslíte vy? Nakupujete je, nebo si myslíte, že je bio podvod?

„Švédové biopotraviny nadále kupují a to i přes těžkosti domácí ekonomiky. Prodeje všech produktových kategorií rostou. Některé, jako například mléko a mléčné biovýrobky, mohly růst ještě více nebýt nedostatku nabídky,“ říká Cecilia Ryegård, odpovědná za výzkum švédského trhu a šéfredaktorka web stránky Ekoweb.

Bioprodukty nyní tvoří asi 10 procent z produktů, používaných ve Švédském veřejném sektoru, tedy ve školních a nemocničních kuchyních. Cílem je do konce roku 2010 dosáhnout 25 procent. Podle Ekowebu se obrat s biopotravinami v letošním roce ve Švédsku zvýší v rozmezí od 8 do 12 procent a v roce 2013 by se obrat mohl dostat přes 1 miliardu eur.

Čtěte téma: Vyvracíme mýty o biopotravinách

Okolo biopotravin se šíří řada polopravd a nesmyslů. Taky si myslíte, že biopotraviny jsou luxusní jídlo pro zelené šílence a tudíž nic pro vás? Vyvedeme vás z omylu a poradíme, jak si najít bio přesně pro sebe. 

Podle Cecilie Ryegård je problémem hlavně nedostatek biomléka, což brání této kategorii získat vyšší než 10 procentní podíl na spotřebě mléka ve Švédsku. 

Zdroj: www.bio-info.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).