Hlavní navigace

Proč zakazovat bermudové plavky?

21. 7. 2010

Sdílet

KOMENTÁŘ – Mnozí provozovatelé veřejných koupališť a bazénů přestávají tolerovat dlouhé pánské plavky – bermudy. Vynášejí prý příliš mnoho vody a naopak přináší do bazénů více nečistot.

Musím se přiznat, že mne tato zpráva, s níž jako první přišel deník MF Dnes a jeho zpravodajský web iDnes.cz, překvapila. Jako spokojený majitel značkových bermudových plavek jsem se sice v minulosti několikrát setkal ve veřejných bazénech s cedulkou zakazující nosit takové plavky, ale v praxi mě ještě z bazénu nikdo nevyhnal. Teď se objevují první relevantní důvody, proč se tak má dít. Bermudami prý plavec vynese z bazénu pokaždé litr vody, což je dvojnásobek hodnoty než u „normálních“ plavek.

Jasná diskriminace kvůli bermudám


Autor: ISIFA.COM

Důvod druhý je horší hygiena. Delší plavky prý zanáší bazén větší nečistotou a různými mikroorganismy, včetně „fekálních“. Navíc pouští víc vláken a vlasů, které pak ucpávají odtoky a ohrožují zdraví ostatních plavců. Toliko parafráze vyjádření několika provozovatelů tuzemských bazénů, včetně pražského Podolí. Vůbec nejvíce prý podnikatelům v koupání vadí, když plavec přijde do bazénu rovnou v bermudách, v nichž chodí celý den a bez osprchování skočí do bazénu.

Nevím, jak jiní plavci, ale mně se zatím nestalo, že bych chodil v plavkách jen tak po venku a pak se v nich šel koupat. Jednoduše proto, že bermudové plavky jsou vyrobené z materiálu, který nesaje vodu a pro obyčejné nošení se nehodí. S odpuštěním by se mi v nich zapařil zadek. Možná provozovatelé koupališť mysleli klasické bermudy, které se prodávají jako kraťasy na ven, nikoli jako plavky, a někteří lidé si je s plavkami pletou. Je to velmi pravděpodobné, protože iDnes.cz zmiňuje „kapsáče“.

Nejsou bermudy jako bermudy

Moje bermudové plavky žádné kapsy nemají, pokud nepočítám malou vnitřní síťovou kapsičku na klíč od skříňky. A popravdě řečeno bych si asi kapsáče na plavání nepořídil, a už vůbec ne nějaké bavlněné kraťasy. Jednoduše proto, že se na plavání nehodí. Uděláte pár temp a kraťasy nasáknuté vodou vás táhnou ke dnu, nebo se vám jednoduše svléknou. A skákat v nich šipku? To byste si koledovali o opravdový trapas a hledání plavek na dně bazénu.

Doufal jsem, že provozovatelé koupališť takový rozdíl uznávají. Přeci si nekupuji značkové plavky za několik set korun, abych je potom nechával doma, protože mě v nich nepustí na koupaliště?! V pražském Podolí jsem s bermudovými plavkami neměl nikdy problém. Teď se vedení bazénu chystá zpřísnit opatření a bude prý opravdu vyžadovat dodržování varovné cedulky, že se v delších plavkách do vody nesmí. Opravdu bych chtěl být svědkem situace, kdy si člověk zaplatí vstupné, převlékne se do plavek a plavčík ho vyhodí. Co potom? Vrátí mu provozovatel bazénu vstupné?

Souhlasíte s provozovateli veřejných koupališť a bazénů?

Čekání na precedent


Autor: ISIFA.COM

Zkoušel jsem se s takovou otázkou obrátit na Sdružení na obranu spotřebitelů, ale nedostalo se mi odpovědi. Zajímalo mě, zda bych jako spotřebitel neměl být varován už prodejcem nebo výrobcem koupacích bermud, že mě s nimi do některých bazénů nepustí. Jak bych k tomu přišel, když si koupím dražší značkové plavky a pak je nemůžu používat? Doma ve vaně se v nich koupat nebudu. Obracel jsem se také na dva značkové výrobce a několik prodejců takových plavek. Všichni unisono neodpověděli. Raději.

Čtěte téma: Městské pláže, o koupání tu přeci nejde

Pozvat slečnu na skleničku je tu tak snadné…

Takže si opravdu budeme muset počkat na nějaký precedentní případ, kdy se naštvaný majitel plaveckých bermud obrátí na Policii nebo příslušný živnostenský či městský úřad se stížností. A už vůbec nechci domýšlet, co by se stalo, kdyby do nějakého přísně střeženého bazénu přišel plavec v retro mužských plavkách přes celé tělo. Mimochodem, u žen plavky v celku nevadí a přitom pokrývají větší plochu těla než pouhé bermudy. U těch ale nikdo nepochybuje, že jsou vyráběné z materiálu, který nemá sát vodu. Proč pochybovat u značkových plaveckých bermud?

Pokud jste se setkali s případem, kdy byl někdo s vyloženě plaveckými bermudami vykázán z koupaliště nebo veřejného bazénu, nebo se to stalo přímo vám osobně, napište nám. Rádi se podělíme o vaše zkušenosti.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zakladatel serveru Vitalia.cz a jeho šéfredaktor v letech 2008 až 2009

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).