Hlavní navigace

Preventivní vlak varuje

23. 3. 2010

Sdílet

Nehody na přejezdech, smrt na střeše vagonu po zásahu proudem z troleje s 25 000 volty, či vlakem sražený člověk, který přebíhal koleje. Při těchto neštěstích stále umírají zbytečně lidé a statistiky hovoří jednoznačně: velmi rizikovou skupinou jsou mladí ve věku od 13 do 19 let.  Proto vypravují České dráhy, Policie ČR, BESIP Ministerstva dopravy, Drážní inspekce a ČD Cargo speciální Preventivní vlak. „Cestující“ navštíví promítání krátkých filmů s ukázkami reálných neštěstí na železnici, při…

Nehody na přejezdech, smrt na střeše vagonu po zásahu proudem z troleje s 25 000 volty, či vlakem sražený člověk, který přebíhal koleje. Při těchto neštěstích stále umírají zbytečně lidé a statistiky hovoří jednoznačně: velmi rizikovou skupinou jsou mladí ve věku od 13 do 19 let. 

Proto vypravují České dráhy, Policie ČR, BESIP Ministerstva dopravy, Drážní inspekce a ČD Cargo speciální Preventivní vlak.Cestující“ navštíví promítání krátkých filmů s ukázkami reálných neštěstí na železnici, při kterých zbytečně umírají lidé, projdou praktickým nácvikem první pomoci se záchranáři a budou diskutovat s drážními vyšetřovateli, policisty a odborníky z BESIPu.

  • Znojmo – úterý 23. března
  • Břeclav – středa 24. března
  • Uherské Hradiště – čtvrtek 25. dubna
  • Zlín střed – pátek 26. dubna
  • Vždy od 7:45 do 16 hodin, vstup je zdarma

Ve vlaku všichni na vlastní oči uvidí, jak dopadne člověk, který si krátí cestu přes koleje a srazí ho vlak, srovnání brzdné dráhy vlaku a auta, dopady nehod na přejezdech i následky zásahu proudem z troleje, kde je 25 tisíc voltů. Preventivní vlak tvoří speciální kinematovlak, diskusní vůz a vůz pro nácvik první pomoci. Program v Preventivním vlaku trvá přibližně hodinu a půl.

  • Kinematovlak: Sestřih krátkých filmů od partnerů projektu se záběry z reálných nehod na přejezdech a dalších neštěstí na železnici.
  • Diskusní vůz: Diskuse s drážními vyšetřovateli, policisty a odborníky BESIPu, kteří sami často zasahují na místě a znají tyto situace na vlastní kůži.
  • Vůz pro nácvik první pomoci: Nácvik základů první pomoci v terénu pod vedením zkušených záchranářů.

„Preventivní vlak stojí na netradiční konfrontaci mladých lidí s realitou. Nechceme říkat, to nedělej, to nesmíš, ale ukázat, jak člověk dopadne, když si nedá pozor“,říká autor projektu za ČD Ondřej Kubala. Preventivní vlak vyjede letos na jaře už pošesté a zatím ho od roku 2007 navštívilo na osm tisíc především mladých lidí. Podle Karla Šimra z Psychosociálního intervenčního týmu, který koordinuje záchranářský vůz, se neštěstím v životě není možné vyhnout, ale je možné se na ně připravit: „Je na každém z nás, jak se v takové situaci zachováme a jestli třeba zachráníme lidský život. V záchranářském voze chceme všechny povzbudit, aby se nebáli pro druhé něco udělat, a ukázat jim, že k tomu stačí úplně jednoduché věci." 

„Pokud se nám díky Preventivnímu vlaku povede varovat mladé lidi před zbytečným hazardem a zachráníme tak třeba jen jeden lidský život, má tato akce smysl. To, že se nic nestalo, se sice nikdy nedovím, ale pevně v to věřím,“ říká Robert Drozda, inspektor ČD Cargo, který v Preventivním vlaku přednáší od samotného počátku projektu v roce 2007.

Zdroj: Policie ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).