Hlavní navigace

Přes 100 Pražanů už mělo prasečí chřipku

9. 11. 2009

Sdílet

Praha ke konci minulého týdne hlásila 134 případů prasečí chřipky. Infekce naštěstí neohrozila nikoho na životě a všichni nakažení se uzdravili. Pokud ale máte zvýšenou teplotu, kašel a bolesti svalů, vyhledejte radši lékaře. Právě tyto potíže patří mezi nejčastější příznaky nové chřipky.

V hlavním městě České republiky podstoupilo vyšetření celkem 559 lidí, u nichž měli lékaři podezření, že jsou nakaženi pandemickou H1N1 chřipkou. Pouze u 134 osob zjistili pozitivní výsledek, informovala Hygienická stanice hl. m. Prahy. Nejčastějším místem, odkud si Pražané prasečí chřipku přivezli, byla Anglie (20 případů), Španělsko (17) a Spojené státy (14). Nejvíce nakaženou skupinou byli lidé ve věku od 20 do 29 let.

Čtěte také: Komu hrozí prasečí chřipka?

H1N1, prasečí chřipka, Praha

 Příznaky pozorované u jednotlivých onemocnění mexickou chřipkou (kliknutím můžete graf zvětšit – zdroj: Hygienická stanice hl.m. Prahy)

Příznaky mexické chřipky jsou velmi podobné běžné sezónní chřipce. Inkubační doba se pohybuje v rozmezí jednoho až sedmi dnů. Chřipku vyvolanou virem H1N1 zpravidla doprovází horečka, která obvykle přetrvává dva až čtyři dny, při těžším průběhu onemocnění může trvat i déle. Dalšími nejčastějšími příznaky je kašel a bolest svalů.

graf, prasečí chřipka, věk

Věkové složení nakažených prasečí chřipkou (kliknutím můžete graf zvětšit – zdroj: Hygienická stanice hl.m. Prahy)

Obrana před prasečí chřipkou je stejná jako před tou běžnou – mýt si ruce co nejčastěji, neolizovat špinavé prsty, nejíst na ulici nemytýma rukama, posilovat imunitu vitamíny, pravidelným spánkem a jídlem a – jakkoliv je to pro mnohé neuskutečnitelná rada – vyhýbat se hromadným cestovním prostředkům a dalším veřejným místům, kde se chřipka nejsnáze přenáší.

Napsali jsme: Jak chránit děti před prasečí chřipkou

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).