Hlavní navigace

Pracujete v penzi? Nechte si zvýšit vyplácený důchod

19. 2. 2010

Sdílet

Měšec.cz: Dosáhli jste důchodového věku, ale do penze se vám ještě nechce? Pokud stále vykonáváte výdělečnou činnost, máte nárok na zvýšení starobního důchodu.  Jednou ze změn, která proběhla k 1. 1. 2010, je možnost penzistů při pobírání řádného starobního důchodu zároveň vykonávat také výdělečnou činnost sjednanou na dobu neurčitou. Nově je také možné požádat si o zvýšení procentní výměry starobního důchodu. Týká se to osob, které po jeho přiznání vykonávají výdělečnou činnost a současně…

Měšec.cz: Dosáhli jste důchodového věku, ale do penze se vám ještě nechce? Pokud stále vykonáváte výdělečnou činnost, máte nárok na zvýšení starobního důchodu. 

senior

Jednou ze změn, která proběhla k 1. 1. 2010, je možnost penzistů při pobírání řádného starobního důchodu zároveň vykonávat také výdělečnou činnost sjednanou na dobu neurčitou. Nově je také možné požádat si o zvýšení procentní výměry starobního důchodu. Týká se to osob, které po jeho přiznání vykonávají výdělečnou činnost a současně čerpají tuto dávku.

„Musí se jednat o výdělečnou činnost  ve smyslu § 27 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění. Tedy o činnost vykonávanou v rozsahu zakládajícím účast na pojištění,“ sdělil serveru Měšec.cz Kamil Vařeka, ředitel odboru komunikace a tiskový mluvčí České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). 

Změn v oblasti důchodového pojištění bylo víc

Úprava pravidel pro pracující penzisty však nebyla jedinou změnou v důchodovém pojištění.  Novinky, které přinesl rok 2010 se týkají především úpravy důchodového věku, koncepce invalidity a potřebné doby pojištění. Nároky, které vzniknou před 1. 1. 2010, budou ale zachovány dle původních pravidel.

V oblasti starobních důchodů došlo především k novinkám v případě nároku na přiznání řádného starobního důchodu. Dosud platilo, že pojištěnec musel dosáhnout důchodového věku a získat minimálně 25 let doby pojištění. Nově se potřebná doba pojištění bude postupně zvyšovat až na 35 let podle toho, kdy pojištěnec dosáhne důchodového věku. Novým rokem se také zpřísnil nárok na tzv. poměrný starobní důchod.

Navýšení důchodu závisí na tom, kolik ho pobíráte

Podrobné informace a modelové příklady najdete v článku Gabriely Klimánkové PRACUJETE V PENZI? MŮŽETE SI NECHAT ZVÝŠIT VYPLÁCENÝ DŮCHOD na serveru Měšec.cz.

Ilustrační foto: agentura SXC

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).