Hlavní navigace

Porod doma je největším rizikem pro prvorodičky

29. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
V Británii vyčíslili riziko spojené s domácími porody. A ze studie vyplynulo, že největší riziko hrozí ženám, které rodí poprvé. Pro ty, které už děti mají, porod doma není rizikem.

Britští odborníci v rozsáhlé nové studii vyčíslili rizika spojená s domácím porodem a došli k tomu, že je nebezpečnější v případě, kdy se pro něj rozhodne prvorodička. U žen, které rodí podruhé či potřetí, už je porod doma a v porodnici co se týče rizika komplikací srovnatelný.

Studii, do níž bylo zařazeno 65 tisíc Britek, zveřejnil časopis British Medical Journal, píše agentura ČTK. Lékaři do studie zařadili pouze zdravé ženy s normálním průběhem těhotenství. Konstatují přitom, že celkově jsou porody v Británii velmi bezpečné – zdravotní komplikace jakéhokoli druhu hrozí jen jednomu promile čerstvě narozených dětí.

Problémy včetně úmrtí dítěte se u prvorodiček nejčastěji vyskytují při domácích porodech – tam se komplikace objevují v 9,3 promile případů. Nejlepší výsledky mají v tomto ohledu porodní domy, kde má komplikace 4,5 promile rodiček, v nemocnici hrozí dítěti nebezpečí při 5,3 promile porodů.

Podle profesora Petera Brocklehursta, který tým výzkumníků vedl, je významný hlavně fakt, zda žena rodí poprvé anebo jde už o druhé či třetí dítě. U matek, které už jednu porodní zkušenost mají za sebou, se totiž veškeré rozdíly smazávají a stejné procento komplikací jim hrozí bez ohledu na to, kde se rozhodnou rodit. Porody v nemocnicích, porodních domech i doma jsou proto pro druhorodičky stejně bezpečné.

U žen, které rodily vícekrát, se riziko smazává

Při druhých porodech se také snižuje procento matek, které se v průběhu domácího porodu raději rozhodnou přesunout do porodnice. Zatímco prvorodičky při domácích porodech změní názor ve 45 procentech případů, u druhých porodů už opouští domácí prostředí jen 12 procent žen.

Podle Mary Newburnové z Národní porodnické asociace (National Childbirth Trust) by výsledky studie měly vést k tomu, aby vznikalo více porodnických zařízení vedených asistentkami mimo porodnice. V Británii se zhruba 90 procent porodů odehrává v porodnicích, tři procenta žen rodí doma. V Česku bohužel podobná statistika neexistuje.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).