Hlavní navigace

Vážně to pomáhá? Hledali jsme pomocníky pro alergiky v pylové sezóně

17. 2. 2016

Sdílet

 Autor: Shutterstock.com
Pylová sezóna je obávaným obdobím každého alergika. Smrkání, kýchání, pálení očí, únava a mnohé další obtíže jsou průvodními jevy, které mnohdy zcela neeliminují ani léky. Pomůže alergikovi čistička vzduchu, inhalátor nebo protipylová síť?

Autor: Shutterstock.com

Příznaky alergie se projevují například pálením očí, rýmou, kožními problémy

Většinou se po zimě už těšíme na jaro. Najde se ale celá řada těch, pro které celé to jarní probouzení není lákavé. Jsou to alergici. S tím, jak se probouzejí květiny, stromy, luční trávy a zem začíná dýchat, startuje také tolik obávaná pylová sezóna.

A ačkoliv alergikům lékaři předepisují už antihistaminika dokonce třetí generace, stejně je pro ně jaro takřka očistcem.

Léčba alergie: Pomohou i volně prodejné léky. Které to jsou?

Neustálým posmrkáváním a pokašláváním to nekončí. Svědí nás oči, což má za následek, že máme tendenci si je neustále mnout. Jsme unavení tak, že usínáme i při běžném cestování městskou hromadnou dopravou. Velmi nepříjemně nás svědí na patře, někdy se dostaví i kožní problémy. O tom, jak se zhorší zdravotní stav astmatiků, ani nemluvě.

V době, kdy máme na veškerou denní činnost aplikace v tabletu, naštěstí přišla společnost i na nejrůznější pomocníky, kteří by měli alergikům pomoci pylovou sezónu přežít. Tady jsou ti nejdůležitější:

Protipylové sítě do oken se hodí do ložnice


Autor: Shutterstock.com

Sítě proti pylu se obvykle instalují jednoduše pomocí suchých zipů

První pomocník pro alergiky, o kterém bude řeč, ale není žádným velkým výdobytkem přetechnizovaného světa. Je to zkrátka protipylová síť do oken, která má nezanedbatelné úspěchy.

Speciální netkaná textilie zamezí pylu i dalším alergenům, aby pronikly do místnosti. Není nutné ji instalovat na všechna okna v domácnosti. Bohatě postačí, když vymezíme několik oken, kterými budeme větrat, a na ty protipylovou síť umístíme.

Alergoložka a imunoložka Renata Novotná říká, že protipylová síť je účinným pomocníkem i mimo pylovou sezónu. Brání totiž i vniknutí prachových částic. „Čím více pylu je v místnosti, tím silněji se u osob trpících pylovou alergií projevují typické příznaky, jako jsou podráždění sliznic, svědění očí a výtok z nosu. Častým důsledkem jsou pak bezesné noci.“ Ideální jsou proto sítě i pro umístění v ložnici alergika, který by jinak musel být odkázaný na spaní v nevětrané místnosti.

U čističky vzduchu rozhoduje vzduchový výkon a schopnost filtrace 


Autor: Shutterstock.com

Čím vyšší je výkon, tím rychleji čistička vzduch vyčistí od všech alergenů

O něco větší finanční investici představuje čistička vzduchu. V domácnosti, ve které se pohybuje silný alergik, se ale může vyplatit.

Při jejím nákupu je třeba si všímat tzv. vzduchového výkonu konkrétní čističky. Vzduchový výkon představuje objem vzduchu (v m3), který čistička přefiltruje za hodinu. Čím vyšší je výkon, tím rychleji čistička vzduch vyčistí od všech alergenů. Není tedy vhodné kupovat čističku, která vyčistí za hodinu stejný objem vzduchu, jako je kapacita místnosti. Alergici a astmatici by měli hledat čističku až s čtyřikrát vyšším vzduchovým výkonem.

Rozhodující je samozřejmě i propustnost, respektive nepropustnost filtru. Najdete i čističky, které zachytí sto procent částic ze vzduchu. „Čistička vzduchu bezpečně zachytí prach, pyl, zvířecí alergeny, plísně, bakterie a viry, nepříjemný zápach, cigaretový kouř a škodlivé chemické látky,“ říká Renata Novotná a dodává: „Mám vlastní zkušenost s čističkou vzduchu, kterou jsem měla zapůjčenou v ordinaci a byla jsem s ní velmi spokojená, ocenila jsem i její tichý provoz a automatický provoz s citlivými senzory, které upravují režim čištění aktuálně podle kvality okolního vzduchu.“

Inhalátor je vhodnou doplňkovou léčbou při nemoci


Autor: Shutterstock.com

Inhalátor se hodí spíše k prevenci a léčbě respiračních chorob

Na trhu jsou k dostání i inhalátory umožňující například inhalaci Vincentky, ty ale lékařka svým zákazníkům v pylové sezóně nedoporučuje. „Inhalátor může být ale prospěšný u běžných onemocnění dýchacích cest, kdy většinou tuto léčbu indikuje ORL lékař jako doplňující léčbu k léčbě antibiotiky nebo ve fázi rekonvalescence k doléčení podrážděných sliznic dýchacích cest,“ dodává.

Kdy je vhodné inhalovat a co se k tomu hodí? Přečtěte si téma Inhalátor, nebo hrnec s ručníkem? na serveru 120na80.cz.

Hodí se tedy spíše k prevenci a léčbě respiračních chorob, typicky pokud máte malé děti, které nevyjdou z kolotoče rýmy, chřipky, kašle a dalších obtíží, ale i při vážnějších onemocněních.

Na serveru 120na80.cz najdete přehled inhalátorů.

Venkovní ochrana: Roušky, nebo omezení pobytů venku?


Autor: Shutterstock.com

Spíše než rouška je pro alergiky důležité omezení dlouhého pobytu venku

Zatím byla řeč pouze o vychytávkách do domácnosti. Je ale něco, co ochrání alergika venku? Jako první nás asi napadne ne příliš slušivá rouška. Alergoložka ale říká, že to není nutné. „Pro delší pobyt v přírodě jsem svým pacientům roušku nikdy nedoporučovala, spíše je poučuji o ochranném protipylovém režimu ve smyslu spíše omezení dlouhého pobytu a hlavně sportování v době jejich pylové sezóny.“ 

Pokud ale „není zbytí“ a alergik je nárazově po nějakou kratší dobu vystaven působení alergenů, může dojít i na roušku, neboli filtrační masku. Typickým příkladem takové situace je větší úklid či stěhování, při kterém se dostane do vzduchu velké množství prachu a případných roztočových alergenů.

Krom těchto „pomocníků“ je samozřejmě třeba dodržovat speciální režim a dbát různých ochranných opatření, o kterých ale poučí alergika zpravidla už lékař. Jak už bylo řečeno výše, pylový alergik by se měl vyhýbat dlouhým pobytům v přírodě a venkovnímu sportování v době své pylové sezóny. Není ale sám, kdo si musí dávat na své alergeny pozor.

Roztočový alergik by měl uzpůsobit své domácí prostředí. MUDr. Novotná vyjmenovává, že takové uzpůsobení zpravidla zahrnuje úpravu lůžka, podlahových krytin, pořízení kvalitního vysavače, apod. „U alergiků na plísně je to opět úprava domácího prostředí, eventuálně také větrání,“ doplňuje.

Přečtěte si rozhovor: Byt bez roztočů neexistuje, říká alergoložka

Odborná spolupráce

MUDr. Renata Novotná

alergoložka a imunoložka, poliklinika Vysočany (www.poliklinika-vysocany.cz)

Vystudovala 2. lékařskou fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Po svých studií absolvovala v rámci předatestační přípravy odborné stáže v ústavu imunologie FN Motol, dále OAKI v Nemocnici Na Homolce, OAKI FNKV. V rámci své odbornosti se specializuje především na péči o pacienty s alergickými onemocněními nejrůznějšího typu, astmatiky, vyšetřuje pacienty s podezřením na poruchu imunity různého typu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).