Hlavní navigace

Polévá se vodou na ulici. Není šílená, jen se otužuje

25. 1. 2011

Sdílet

V belgické Lovani vyvolává rozruch Ruska, která zde žije už sedm let. Dvakrát denně vychází před dům, stoupne si ke stromu, prý proto, aby lépe cítila půdu pod nohama, a ze dvou kbelíků se polévá studenou vodou.  K podivnému rituálu list DH Les Sports napsal, že 58letá Naděžda Potěrjachinová není šílená, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pouze prý následuje učení zesnulého ruského mystika Porfirije Kornějeviče Ivanova. 

V belgické Lovani vyvolává rozruch Ruska, která zde žije už sedm let. Dvakrát denně vychází před dům, stoupne si ke stromu, prý proto, aby lépe cítila půdu pod nohama, a ze dvou kbelíků se polévá studenou vodou. 

K podivnému rituálu list DH Les Sports napsal, že 58letá Naděžda Potěrjachinová není šílená, jak by se mohlo na první pohled zdát. Pouze prý následuje učení zesnulého ruského mystika Porfirije Kornějeviče Ivanova

„Auta občas zastaví, lidé si myslí, že se polévám benzinem a že se chci upálit,“ tvrdí Potěrjachinová s úsměvem a ujišťuje: „V Rusku je to pro každého normální.“

Přečtěte si: Mystika pro každého

Zmiňovaný mystik, který se narodil v roce 1898 a proslul otužováním a asketismem, se dožil 85 let. Vzpomínají na něj desetitisíce jeho přívrženců. Ivanov byl přesvědčen, že komfort, který moderní lidé mají, je neochrání před nemocemi. Proto je prý třeba posilovat tělo i ledovou vodou. 

Někteří odborníci nad tím kroutí hlavou, ale Naděžda si Ivanovovu metodu nemůže vynachválit. „Nejsem nemocná. Žádná rýma, žádná chřipka. A to už tyto principy dodržuji deset let,“ řekla. Ideální by podle ní bylo, kdyby v Belgii panoval větší mráz, něco jako na Sibiři. „U vás v Belgii je moc teplo,“ míní ruská žena.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).