Hlavní navigace

Podzimní deprese nemusí být deprese

Sdílet

Možná jste se těšili, že si podzim letos vychutnáte. Budete chodit na procházky, sbírat šípky nebo trhat jablka a hrušky. Jenže hodně teplé babí léto vystřídala neskutečná zima a my ze skříní rovnou vytáhli zimní oblečení. A pak to možná přišlo. Podzimní deprese. Jak to s ní vlastně je? A komu nejvíc hrozí?

„Každé roční období se na nás podepíše,“ vysvětluje psycholog Jiří Knoll. Podzimní mlhy a plískanice, přechod na zimní čas a nedostatek slunečního svitu je pro labilnější lidi náročným obdobím. Energie ubývá, do ničeho se nám nechce, nic nás nebaví a nejraději bychom zůstali v posteli a vylezli z ní až na jaře. Je to poměrně logické – vše kolem nás  se chystá k zimnímu spánku, medvědi i syslové zalezli do pelechů, včely se zazimovaly v úlu a pán tvorstva? Rozsvítil si zářivky, uvařil kávu a myslí si, že přelstí matku přírodu.

„Dokud lidé neobjevili elektřinu, prostě zalezli do peřin se slepicemi a respektovali přirozené biorytmy,“ říká psycholožka Jana Wiesnerová. Dnes chceme být aktivní a výkonní celý rok, a tak se nemůžeme divit, že naše tělo reaguje únavou a melancholií. A nejen to: podzimní deprese je svým způsobem „nakažlivá“. 

Stala se totiž oblíbeným tématem společenských hovorů – možná se teď sami uslyšíte: to je zas venku hnusně, psa by nevyhnal, nevím, jak tu zimu a tmu přežiju, zas budu mít depku. „Je to taková masáž, kterou si mezi sebou předáváme a šíříme špatnou náladu,“ myslí si Wiesnerová.

Deprese nebo špatná nálada?

deprese, smutek, psychóza, žena, laktační

Jak poznat, že jde o přechodnou podzimní melancholii a ne o atak vážné deprese? Pokud u vás chandra trvá několik týdnů, jste stále unavení, nikam nechodíte, bolí vás hlava, záda, žaludek, nemáte chuť k jídlu a nemáte z ničeho radost, raději vyhledejte psychiatra nebo psychologa – sezónní deprese postihují asi 4 procenta populace, a tam je řešením nasazení antidepresiv.

Zkuste si velmi jednoduchý test a představte si, že jste právě vyhráli milion korun. I člověk, který s příchodem podzimu propadá určitým výkyvům nálad, se v takové situaci začne radovat a plánovat, co s nečekaně nabytým bohatstvím udělá. Osobu se skutečnou depresí nepotěší ani pět milionů, půl království a princezna k tomu. Naopak – první myšlenka je, že si výhru nezaslouží, pak přijde nápad, že tím může ublížit ostatním a představa, co s penězi, takového člověka nakonec rozpláče. Tady opravdu pomůže jen odborný lékař.

Cesta za sluncem?

Cesta za sluníčkem je nejlepším řešením, bohužel pro mnohé nejméně dostupným. Kdo totiž má na to trávit půl roku na Kanárských ostrovech, asi nemá potřebu číst články o podzimních výkyvech nálad. Když si ale dáte pod stromeček místo nových spotřebičů zájezd k moři, určitě vám to náladu zlepší. Je ale spousta dalších možností, jak melancholickým stavům čelit.

Zázračné endorfiny: začněte se sportem

Říká se jim hormony dobré nálady a vylučují se hlavně při sportu. A opravdu to funguje – zajděte si na aerobic, do posilovny, dejte si pár bazénů v lázních, vezměte partnera či partnerku na squash, zkuste hodinu spinningu, s kamarádkou objevte břišní tance, využijte slunečného odpoledne k rychlé procházce třeba i s nordic walking hůlkami a uvidíte, že nálada stoupne bez ohledu na klesající rtuť venkovního teploměru.

Pravidelné sportování vám pomůže překonat nejen nepřízeň počasí, ale spolehlivě zažene i riziko tzv. povánoční deprese z nabraných kil.
Do svého programu zařaďte i saunu – prohřejete tělo, pocením se zbavíte škodlivých látek, zlepšíte si imunitu a otužíte organismus. Nezapomínejte ani na masáže. Právě s příchodem podzimního a zimního počasí je ten pravý čas dopřát tělu relaxaci a získat tak novou energii.

Čtěte více: Ajurveda: Cítila jsem se jako bohyně

Čtěte více: Amatsu: Léčebná masáž, která občas zabolí

Čtěte více: Užijte si čokoládovou masáž

Transy všedního dne

deprese

Tak označuje psycholožka Jana Wiesnerová radosti, které bychom si měli dopřát, a doporučuje udělat si včas program přežití půl ročního období vynucené pasivity. Tedy seznam věcí, které nás spolehlivě potěší, rozveselí a zlepší náladu.

Moje kamarádka Klára měla jasno hned: „čokoláda, čokoláda, spinning, masáž, nové kozačky, čokoláda, sex, čokoláda“. Kolega Petr má záchranný seznam kratší: „fotbal v televizi, sex, pivo, sex!“.

Wiesnerová radí opravdu si zkusit sepsat na papír vše, co nám může pomoci špatnou náladu překonat, a každý den si pár radostí naplánovat dopředu. Kromě čokolády a sexu nezapomeňte na divadlo, koncerty, knížky, setkání s přáteli i romantickou večeři při svíčkách.

Na odpočinek nemám čas. Co dál?

Při psaní předchozího odstavce mi blesklo hlavou, že jestli jste zaměstnaná rozvedená matka dvou dětí bez hlídacích babiček a čtete tyto rady, možná vás přešla podzimní depka jen proto, že jste se rozčílily. Je  fakt, že najít si v takové situaci čas jen pro sebe není jednoduché, ale jde to. Nejdůležitější je podle Wiesnerové si to prostě dovolit. „Jestli přijdete z práce totálně vyčerpaná a chcete si aspoň na deset minut sednout a dát si kafe, udělejte to.“ Děti určitě na chvíli zabavíte tak, že vás nechají odpočívat, nádobí se víc neušpiní, nevyžehlené prádlo z koše neuteče a vysavač taky rád počká. „Pusťte si hudbu, zapalte svíčku a poslechněte své tělo, někdy opravdu stačí pár minut, abyste zpátky získaly energii a mohly se dát do práce," radí psycholožka.

Pomoc bylinek

Nejlepší bylinkou proti mírné a střední  depresi je třezalka tečkovaná. Můžete pít třezalkový čaj nebo zkusit třezalková dražé. Při užívání ale dejte pozor a nekombinujte tuto bylinu s jinými psychofarmaky, hrozí totiž riziko znásobení účinků. Také si dejte pozor na sluníčko – nežádoucím účinkem může být přecitlivělost na sluneční záření, která se projevuje záněty zejména na nepigmentovaných místech kůže.

Čtěte více: Bylinky proti podzimní depce a únavě

Jaké jsou účinky bylinek? Zjistíte v katalogu na Vitalia.cz

Zklidnit vás dokáže i kozlík lékařský, jasmínový čaj navodí optimismus, levandule vás uklidní a pomůže lépe usnout a heřmánek povzbudí chuť k jídlu. Nic nezkazíte ani čajem z šalvěje, meduňky, brutnáku nebo dobromysli.

Vyzkoušejte i aromaterapii – proti depresím pomůže  bergamot, grapefruit, jalovec, mateřídouška nebo meduňka,   bolesti hlavy vás zbaví  eukalyptus, heřmánek a levandule.

Propadat panice nemusíte ani v případě, že doma žádný aromatický olej zrovna nemáte. Stačí dát do aromalampičky trochu vody a vhodit pár obyčejných hřebíčků z kořenky v kuchyni. Příjemně vám provoní byt a hlavně – odbourává negativní energii a navodí pocit pohody.

Naučte se mít rádi podzim

Zalistovala jsem svým seznamem radostí a vybrala si surfování po internetu. A v jedné diskusi jsem našla poslední radu, kterou posílám dál:

„Na podzim deprese nemám, protože jsem se jednoho dne rozhodla, že budu mít podzim ráda. Tuším, že jsem si to někde přečetla, a funguje mi to dobře – tak je to vlastně docela dobrý recept, ne?“

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mluvím do mikrofonu. Poslouchám, co říkají do mikrofonu druzí. Tělocvična je můj druhý domov.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).