Hlavní navigace

Podvodní léčitelé musí být trestně zodpovědní, požaduje ministr

7. 8. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa/MAFRA/PETR TOPIČ
Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček chystá již druhý pokus o regulaci léčitelství v ČR. První návrh ztroskotal na nejasné definici „nebezpečného léčitele“. Detaily nového návrhu ministerstvo tají.

Český rozhlas včera zveřejnil informaci o tom, že ministr zdravotnictví plánuje druhý pokus o „regulaci léčitelství“ (viz Rozhlas.cz: Němeček chce, aby byli podvodní léčitelé trestně odpovědní. Podá nový návrh).

Ministerstvu vadí zejména to, že léčitelé – potenciálně nebezpeční – nejsou trestně odpovědní. Postih by se neměl týkat případů, kdy jde tak říkajíc „jen“ o peníze, nikoli o poškození zdraví (tedy pokud lidé sice zaplatí za neověřené metody, které jim ale neuškodí). Problém vidí zejména v odrazování od klasické léčby a doporučování nebezpečných metod. Jednou z nich je používání přípravků MMS a CDS k léčbě, o němž jsme nedávno informovali:

Mezi léčiteli i zastánci alternativních přístupů vyvolává návrh obavy, že s vaničkou vylije i dítě.

Kdo je nebezpečný léčitel, se neví

Nabízí se několik otázek, ta první: Co bude „přípustné léčitelství“ a co nikoli? Ze strany ministra Svatopluka Němečka půjde již o druhý pokus o jistou regulaci léčitelství u nás. Poprvé ztroskotal právě na vágním určení toho, kdo je léčitel používající nebezpečné postupy, koho a za co by se postihy týkaly. „Při prvotním předložení našeho návrhu ministerstvo spravedlnosti tento návrh zamítlo s tím, že před přistoupením k zpracování právní úpravy s velmi vážnými konsekvencemi (trestní postih), je třeba celkem přesně vymezit, co je přípustným léčitelstvím a co lze považovat za činnost vážné ohrožující zdraví či životy osob, které se svěří do péče podvodných ´léčitelů´,“ potvrzuje Jan Štoll, ředitel odboru komunikace s veřejností MZ ČR. Bližší detaily, jako například, zda má ministerstvo představu, co bude „přípustné léčitelství“ a co nikoli, kdo to bude určovat a zda konzultuje s lékaři, ale i například s některými léčiteli, zatím nechce komentovat.

Pro představu připomínáme stanovisko České lékařské komory k neověřeným léčitelským postupům v onkologii: Co všechno je podle lékařů šarlatánství. ČLK vyjmenovává jednotlivé metody, jejich hlavní nebezpečí však vidí – shodně jako ministerstvo – v odvádění od klasické medicíny: „Nemocný, který přistoupí na alternativní léčbu, může promeškat vhodný okamžik k zahájení účinné standardní protinádorové léčby, a šance na úspěšné léčení nebo vyléčení se zmenšuje.“

Na šarlatány nejsou páky

Ministerstvo loni kvůli některým tragickým případům zřídilo pro veřejnost mail „šarlatáni“ (viz Ministr zřizuje mail proti šarlatánům). Možnosti řešit konkrétní hlášené případy jsou však zatím velmi omezené právě vzhledem k nevyhovující legislativě.

Ministerstvo zatím nechce reagovat ani na náš dotaz, zda podle nového návrhu bude možné zakročit preventivně, nebo až následně trestat za případné důsledky léčitelovy činnosti. Nekomentuje ani často zmiňovanou německou inspiraci, kde léčitelství je živnost vázaná na určité vzdělání, či jiné zahraniční vzory. „Budeme s ministerstvem spravedlnosti jednat znovu, protože si stojíme za tím, že podvodní léčitelé, kteří svým jednáním způsobí lidem vážné zdravotní újmy, v krajním případě smrt, musí být trestně zodpovědní. Bližší detaily ale v této chvíli zveřejňovat nebudeme,“ říká Jan Štoll.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).