Hlavní navigace

Plikace zmenší kapacitu žaludku, ale tělo neoklame

13. 6. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Laparoskopická plikace žaludku způsobí, že obézní člověk nemůže přijmout více potravy a má rychle pocit sytosti. Dietním opatřením neujde a poruší-li pravidla, nečeká ho nic příjemného.

Diety nezabírají a ručička na váze, kdyby jen trochu mohla, vztyčí se a sprostě zahrozí. Je na čase se obrátit na odborníky. V případě extrémní obezity je možné, pokud nepomůže nutriční poradce ani dietolog, obrátit se také na chirurga. Co to obnáší?


Autor: Isifa.cz

Plikace je jednou z metod zmenšení kapacity žaludku

Extrémní obezitou u nás trpí více než deset tisíc lidí. Už slovo extrémní naznačuje, že by se tito lidé měli chtít svých nadbytečných kil co nejdříve zbavit.

Extrémní obezita

Jde o váhu člověka, jehož BMI se pohybuje nad číslem šedesát. Jedná se o třetí stupeň obezity, tedy nejtěžší. Důsledkem extrémní obezity dochází k deformaci kloubů a poškození orgánů.

Plikace zmenší kapacitu žaludku

Obézní se dnes nemusejí spoléhat pouze na diety. Obrátit se mohou také na chirurgy z tzv. bariatrické-metabolické chirurgie. Výkonů, které pomohou extrémní obezitu řešit, je celá řada. Patří mezi ně také tzv. plikace žaludku.

V čem spočívá tento výkon a jak moc je efektivní, o tom jsme si povídali s primářem chirurgického oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě Vítkovicích Pavolem Holéczym.

„Laparoskopická plikace žaludku je operace, která dosahuje efektu, tedy redukce hmotnosti, omezením příjmu potravy tím, že se zmenší kapacita žaludku. Toho se dosáhne zanořením stěny žaludku dovnitř a přešitím stěny žaludku. Výsledný objem žaludku je přibližně 100–120 ml. Výsledkem je, že pacient nemůže přijmout větší množství potravy, má rychle pocit sytosti a v případě, že nedodrží pravidla, pocítí bolest, anebo potravu vyvrátí,“ popisuje chirurg.

Plikace žaludku

Jedná se o laparoskopický chirurgický zákrok, při kterém je zmenšen žaludek tím, že se část stěny velké křivky zanořuje do prostoru žaludku. Sešívá se pomocí nevstřebatelných stehů či speciálních svorek. Cílem je nejen zmenšit objem, ale také zamezit schopnosti žaludku znovu se roztáhnout. Zákrokem se také sníží produkce žaludečně – střevních hormonů, které jsou zodpovědné za pocit hladu.

Zmenšením žaludku to nekončí

Podle primáře neexistuje jednoznačná směrnice, která by udávala, jaká operace, jež pomáhá lidem s extrémní obezitou, je pro kterého pacienta vhodná a nejlepší. Většinou je to otázka jednotlivých pracovišť a jejich zvyklostí. Mimo jiné je však důležitá síla vůle a odhodlání pacienta, jestli je schopen po zákroku spolupracovat a dodržovat daná pravidla stravování.

„U doporučení plikace žaludku je rozhodující posudek psychologa, který vypoví, zda je pacient schopen po operaci dobře spolupracovat, zejména dodržovat dietní omezení. Další podmínkou zatím je, že jejich BMI je vyšší než 40 kg/m2, anebo 35 kg/m2 a mají přidružené nemoci jako např. cukrovku, vysoký krevní tlak, poruchu metabolismu tuků, onemocnění nosných kloubů.“ 

Více: Jak spočítat BMI

Laparoskopická plikace žaludku je coby chirurgický zákrok prováděna pod celkovou narkózou. Člověk s extrémní obezitou musí podstoupit celou řadu vyšetření.

„Pacient absolvuje podrobné laboratorní vyšetření, gastroskopii, vyšetření dechové kapacity, ultrazvukové vyšetření srdce, ultrazvukové vyšetření břicha, interní vyšetření, konzultace u chirurga, nutriční terapeutky, internisty-obezitologa, psychologa a konzultaci v ARO ambulanci. Dle potřeby se doplní ještě další vyšetření: plicní, imunologické, onkologické a podobně,“ vyjmenovává Pavol Holéczy.

Návštěvy různých lékařů, konzultace, ne příliš příjemná vyšetření, to všechno musí člověk před zákrokem zvládnout. Ale ani po něm není všemu konec. Pravidelné návštěvy a kontroly jsou okořeněny dalšími omezeními, která jsou pro správný efekt plikace žaludku nutná.

Z chirurgových slov je jasné, že po zákroku se svíčková se šesti rozhodně nekoná: „Omezení jsou především v příjmu potravy. Je potřeba jíst pravidelně a malé množství, dobře potravu požvýkat. Nutriční terapeut nastaví každému pacientovi vzorový jídelníček, upraví mu podíl tuků, cukrů, bílkovin, poradí, které potraviny nejlépe vyřadit z jídelníčku a které naopak preferovat.“

Přečtěte si: S výživovými poradci se roztrhl pytel. Otestovali jsme je

Plikace není vždy to pravé

Chirurgický zákrok a zdravé, pravidelné stravování by mělo ve většině případů přinést kýžený výsledek. Co se úspěšnosti hubnutí po plikaci žaludku týká, opírá se primář o odbornou literaturu, ale také o vlastní zkušenosti. „V literatuře se uvádí, že redukce hmotnosti dosahuje v průběhu dvou let téměř 60 % z nadměrné hmotnosti. Nadměrná hmotnost je rozdíl mezi skutečnou hmotností a ideální hmotností. Ideální hmotnost je přibližně BMI 23 kg/m2. Po pěti letech od operace je redukce stále víc než 50 %. Dle našich zkušeností po roce se pohybuje průměrná redukce hmotnosti nad 50 %. Zatím nejsou známé dlouhodobé výsledky, tedy sedm až deset let.“

Chirurgické změny žaludku, které jsou plikací provedeny a přinesly očekávaný efekt, mohou být trvalým řešením. Ale jak vysvětluje Pavol Holéczy, mohou nastat situace, kdy se ukáže, že plikace není tím pravým řešením. Jako u každé bariatrické operace nemusí být efekt u všech pacientů. V těchto případech, kdy pacient nehubne tak, jak by měl, je možné uvést žaludek do původního stavu a provést jiný typ operace. Je možné přistoupit například k bandáži žaludku.

Podle zkušeností některých pacientů bývá po plikaci celkem špatně od žaludku. Lidé do něj pošlou minimum a stejně jim není dobře. I v podobné situaci, kdy má pacient po plikaci potíže a sám rozhodne, že ji nechce, lze uvést žaludek do původního stavu. To je ale provázeno nárůstem hmotnosti.

Přečtěte si: Liposukce – mnohem horší než tvrdí reklama

Omezení potravy je nutné vždy

Jak už bylo řečeno, chirurgickým zákrokem to všechno nekončí a kila jen tak sama od sebe nemizí. Je nutné i poté striktně dodržovat jasná pravidla, ať už ve stravování, tak v životním stylu vůbec. „Omezení v příjmu potravy je téměř stejné u všech operací, které omezují příjem potravy: bandáž žaludku, rukávová resekce, plikace. Základ je jíst pravidelně, malé dávky, jídlo dobře požvýkat, nezapíjet. Doporučuje se pít 15–30 minut před jídlem. Obecně se nedoporučují sladké nápoje, sycené nápoje a alkohol. Ideální je, a to platí pro všechny operace pro obezitu, když se kromě úpravy stravování upraví i celková životospráva. Přidá se fyzická aktivita, menší intenzity a delšího trvání (např. chůze s trackovými hůlkami, plavání).“

Vedle plikace žaludku se používá také tzv. bandáž žaludku, o které je veřejnost informována více. Pavol Holéczy pro server Vitalia.cz udělal stručné srovnání těchto dvou zákroků: „Redukce hmotnosti je po plikaci větší. Bandáž je jednodušší pro chirurga, operace je kratší, výskyt komplikací bezprostředně po operaci je po bandáži o něco nižší. Problém je s pozdními komplikacemi, tj. po více letech. Selhání bandáží do 10 let od operace může být až 85 %.“ Ale jak již zaznělo, plikace coby nová metoda ještě nemá dlouhodobé výsledky zmapovány.

ROZHOVOR: Jak zhubnout? Dietou proti překyselení organismu určitě ne!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zprvu mě lákalo školní prostředí. Procitla jsem brzy. Pak prostředí sociální. V tomhle případě ještě dřív. Nakonec mě zlákala média. Přeci jen jde o prostředí méně náročné. Co nepošlu přes éter Frekvence 1, napíšu pro Vitalii.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).